Home / Hechtingsstoornis / Hechtingsstoornis kenmerken en symptomen

Hechtingsstoornis kenmerken en symptomen

Het is belangrijk vroegtijdig veel te weten over een hechtingsstoornis en de kenmerken en symptomen hiervan.

Kenmerken en symptomen van een hechtingsstoornis

Een hechtingsstoornis komt in vele fasen van het leven voor en kan zich direct maar ook pas na velen jaren ontwikkelen. Om te beginnen allereerst een hechtingsstoornis bij een baby. Het is normaal dat mensen bij een confrontatie met een huilende baby uiteindelijk gefrustreerd raken. Vooral als uw baby urenlang huilt kan dit u zelfs boos, angstig of radeloosheid voelen. In alle voorkomende situaties van een hechtingsstoornis is het belangrijk dat uw kalm en geconcentreerd bent omdat u dan beter in staat bent om erachter te komen wat er aan de hand is.

Onderstaande problemen vallen op een spectrum, van lichte problemen die gemakkelijk kunnen worden gericht aan de meest ernstige vorm, die bekend staat als reactieve hechtingsstoornis (RAD).

Hoewel het is nooit te laat om te behandelen en te repareren gehechtheid problemen zoals reactieve hechtingsstoornis, hoe eerder je ter plaatse de symptomen van onveilige hechting en stappen ondernemen om ze te repareren, hoe beter. Met vroege opsporing, kunt u voorkomen dat een ernstiger probleem. Gevangen in kinderschoenen, gehechtheid problemen zijn vaak eenvoudig te verhelpen met de juiste hulp en ondersteuning.

 • Tekenen en symptomen van onveilige gehechtheid bij kinderen:
 • Vermijdt contact met de ogen
 • Niet lachen
 • Niet bereikt te zijn opgehaald
 • Verwerpt uw inspanningen om te kalmeren, te verzachten, en sluit
 • Lijkt niet op te merken of als je laat ze met rust
 • Cries ontroostbaar
 • Maakt geen coo of geluiden
 • Volgt niet dat u met zijn of haar ogen
 • Is niet ge├»nteresseerd in het spelen van interactieve spelletjes of spelen met speelgoed
 • Besteden veel tijd schommelen of troosten zichzelf

Het is belangrijk op te merken dat de vroege symptomen van onveilige hechting zijn vergelijkbaar met de vroege symptomen van andere problemen zoals ADHD en autisme. Als u een van deze waarschuwingstekens, een afspraak maken met uw kinderarts voor een professionele diagnose van het probleem.

Tekenen en symptomen van reactieve hechtingsstoornis
Voor kinderen met reactieve hechtingsstoornis zijn zo verstoord in het begin van het leven dat hun toekomstige relaties ook worden aangetast. Ze hebben moeite met betrekking tot anderen en zijn vaak hun ontwikkeling vertraagd. Reactieve hechtingsstoornis komt vaak voor bij kinderen die zijn misbruikt, stuiterde rond in de pleegzorg, woonde in weeshuizen, of weggehaald bij hun primaire verzorger na de oprichting van een obligatie.

 • Vaak voorkomende tekenen en symptomen van reactieve hechtingsstoornis
 • Een afkeer van aanraking en lichamelijke genegenheid. Kinderen met reactieve hechtingsstoornis vaak terugdeinzen, lachen, of zelfs zeggen “Ouch” bij aanraking. In plaats van het produceren van positieve gevoelens, zijn aanraking en affectie gezien als een bedreiging.
 • Controle. De meeste kinderen met reactieve hechtingsstoornis gaan tot het uiterste te blijven in controle en hulpeloos te voorkomen. Ze zijn vaak ongehoorzaam, opstandig, en argumentatieve.
 • Woede problemen. Woede kan direct worden uitgedrukt, in driftbuien of acting out, of door middel van manipulatieve, passief-agressief gedrag. Kinderen met reactieve hechtingsstoornis kan verbergen hun woede in sociaal aanvaardbare acties, zoals het geven van een high five die pijn doet of knuffelen iemand te hard.
 • Moeite met oprechte zorg en genegenheid. Bijvoorbeeld kinderen met een reactieve hechtingsstoornis kan ongepast handelen aanhankelijk met vreemden tijdens het weergeven van weinig of geen affectie naar hun ouders.
 • Een onderontwikkeld geweten. Kinderen met reactieve hechtingsstoornis kan zich gedragen alsof ze niet over een geweten en niet om schuld, spijt of berouw tonen na slecht gedraagt.

 

Bekijk ook

Woman sleeping in bed

Hechtingsstoornis volwassenen

Hechtingsstoornis volwassenen is een term die wordt gebruikt om het emotionele disfunctioneren van iemand te ...

image

Hechtingsproblemen behandeling

Hechtingsproblemen behandeling Als uw kind lijdt aan een ernstige hechtingsprobleem, vooral een  reactieve hechtingsstoornis, is ...

photodune-657094-attractive-family-smiling-xs

Hechtingsstoornis behandeling

Een kind dat nog niet vroeg in het leven gebonden is aan liefde kan een ...