Sociale Angststoornis

Een sociale angststoornis is ook bekend als sociale fobie. Het is een angst te gedragen in een beschamende manier terwijl je praat of een ontmoeting met andere mensen, vooral vreemden. Het kan grote invloed hebben op je leven. Behandeling werkt goed in vele gevallen. Behandelopties omvatten cognitieve gedragstherapie (CGT) en medicatie, meestal met een selectieve serotonine heropname remmer (SSRI) antidepressiva.

Wat is een sociale angststoornis?

Een sociale angststoornis wordt ook wel sociale fobie genoemd. Een sociale angststoornis is niet alleen verlegenheid, het is ernstiger dan dit. Met een sociale angststoornis ben je bang over wat andere mensen van je zullen denken, of hoe ze je kunnen oordelen. Als gevolg hiervan kun je grote moeite hebben met sociale situaties, die je dagelijkse leven kan beïnvloeden.

Symptomen sociale angststoornis:

  • Een angst voor sociale situaties. Je bent bang dat je zal handelen in een beschamende of vernederende manier en dat andere mensen zullen denken dat je dom, onvoldoende, dwaas, etcetera bent.
  • In sommige gevallen is er alleen angst voor bepaalde situaties, zelfs als ze bekend zijn. Zo word je heel angstig als je moet “presteren” op een bepaalde manier, zoals het geven van een lezing of presentatie, deel te nemen aan een discussie op het werk of school. Maar, je hebt hier geen last van tijdens informele sociale bijeenkomsten.
  • In andere gevallen heb je angst voor de meeste sociale situaties waar je vreemden kunt ontmoeten. Dit kan zelfs eten op openbare plaatsen zijn.
  • Je kunt weken voorafgaand aan een sociale gebeurtenis of een evenement waar je moet ‘presteren’ angst hebben.
  • Je vermijdt dergelijke situaties zo veel mogelijk.
  • Je wordt erg angstig en verdrietig.
  • Je kunt een aantal lichamelijke symptomen van angst te ontwikkelen. Deze kan een snelle hartslag, hartkloppingen, beven (tremor), zweten, misselijkheid, pijn op de borst, hoofdpijn, maagpijn, een “knoop in de maag”, en snelle ademhaling zijn.
  • Je kunt gemakkelijk blozen.
  • Je doet er alles aan om een situatie te vermijden.
  • Je kan zelfs een paniekaanval krijgen.

Een sociale angststoornis kan grote invloed hebben op je leven. Je kan het niet zo goed doen op school of op het werk als je dit niet zou hebben. Als je de neiging om elke groepswerk, discussies, enz. te vermijden U vindt het misschien moeilijk te krijgen of te houden van een baan. Dit kan zijn omdat je niet in staat om te gaan met de sociale aspecten die nodig zijn voor veel banen, zoals de ontmoeting met mensen voelen. U kunt in een sociaal isolement raken en vinden het moeilijk om vrienden te maken.

Wie heeft sociale angststoornis?

Het is een van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Maar liefst 1 op de 10 volwassenen hebben sociale angststoornis tot op zekere hoogte. Het ontwikkelt zich meestal in de tienerjaren en is meestal een levenslange probleem, tenzij behandeld. Iets meer dan twee keer zoveel vrouwen als mannen worden getroffen.

Wat zijn de oorzaken van sociale angststoornis?

De oorzaak is waarschijnlijk een combinatie van je genetische ‘ make-up ‘ die je meer vatbaar voor deze aandoening maakt, en slechte ervaringen als kind. In een studie over de helft van de getroffen mensen zeiden dat hun fobie begon na een onvergetelijke pijnlijke ervaring. De andere helft zei dat het was aanwezig ‘ zolang ze zich kon herinneren ‘.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

U moet drie kenmerken te worden gediagnosticeerd met een sociale angststoornis :

  • Uw symptomen moet het resultaat zijn van een andere psychische aandoening (bijvoorbeeld een waanidee) niet.
  • Je voelt je angstig geheel of grotendeels in sociale situaties.
  • Een van je belangrijkste symptomen zal het vermijden van sociale situaties.

Evenals het bespreken van uw problemen met uw arts of praktijkondersteuner kan een korte vragenlijst te gebruiken om extra informatie over hoe zwaar u hier last van krijgen.

Bekijk ook

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke (genetische) aandoening die de hersenen en het zenuwstelsel aantast.

Gegeneraliseerde Angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) is een aandoening waarbij je de meeste dagen overmatige angst hebt.

Paniekaanval

Een paniekaanval is een aandoening waarbij je terugkerende paniekaanvallen krijgt. Veel mensen met een paniekaanval ontwikkelen ook agorafobie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *