Tips voor Kind met Autisme

Tips hoe je het beste kunt omgaan met een kind met autisme zijn vast welkom. Ouderschap is een moeilijke baan, maar een kind met gedragsproblemen, vaak ook wel bekend als autisme spectrum stoornis (ASS) – stelt extra uitdagingen. De volgende tips kunnen helpen.

Raadpleeg je arts, autisme professionals of autisme verenigingen voor meer informatie en advies. Vergeet niet dat andere ouders van kinderen met autisme een goudmijn van tips en suggesties zijn.

Na een diagnose van autisme

Het is volkomen normaal wanneer je na de diagnose een periode van paniek beleeft, vaak gepaard gaand met een vruchteloze zoektocht naar ‘genezing’ .

Maar wanneer je over de eerste schok heen bent, wil je misschien de volgende ideeën overwegen:

  • Er zijn veel verschillende benaderingen omtrent de behandeling van autisme. Het is goed zelf te onderzoeken wat de beste aanpak voor je kind en familie is. Goede startpunten zijn bijvoorbeeld de arts of kinderarts
  • Andere ouders die kinderen hebben met autisme zijn uitstekende bronnen van informatie. Neem contact op met een autisme steungroep voor verdere informatie, ondersteuning en begeleiding. Autisme Victoria heeft een service directory met contactgegevens van steungroepen in de omgeving
  • Wanneer je op het internet naar informatie gaat zoeken over autisme management programma’s, weet dan dat niet alle informatie op het internet betrouwbaar is. Neem contact op met je arts of autisme professionals, en wees op je hoede wanneer een website een ‘kuur’ tegen autisme beweert te hebben.
  • Je kan online hulp vinden bij het opvoeden van kinderen in de `Netwerk Gids naar therapieën’, betrouwbare informatie over een breed scala aan therapieën en interventies voor kinderen met autisme. Vermeld wordt wat het onderzoek zegt over de therapie, en bij benadering de tijd en de kosten die gemoeid zijn. Voor meer informatie, bezoek:  Het kiezen van een autisme management programma (in het Engels)

Andere tips zijn onder andere:

  • Vraag advies aan professionals. Het kan de moeite waard  zijn informatie te verzamelen over een interventieprogramma en dan dit te bespreken met het medische of paramedische team (of beide) dat betrokken is bij de zorg van je kind.
  • Kies alleen management programma’s die gebaseerd zijn op geluid en wetenschappelijke principes (evidence-based practice).
  • Overweeg zorgvuldig de geldigheid, de waarde en het risico van experimentele programma’s.
  • Zorg ervoor dat de mensen die het programma aanbieden gekwalificeerd zijn. Vraag naar kwalificaties van het personeel, hun deelname aan voortdurende professionele ontwikkeling en hun ervaring in het werken met mensen met autisme.
  • Zorg ervoor dat het programma zich bezighoudt met alle aspecten van autisme.
  • Meer informatie over de tijd, moeite en kosten die gepaard gaan – stel dat je niet de tijd of de middelen hebt om een intensief programma te volgen als gevolg van andere kinderen of werkverplichtingen.
  • Ieder programma is afgestemd op kinderen met bepaalde vaardigheden of een bepaalde leeftijd, dus controleer of het geschikt is voor je kind.
  • Wees op je hoede voor programma’s die beweren dat ze geschikt zijn voor iedereen met autisme – hun benadering kan te breed zijn om bruikbaar te zijn.

Tips rond het huis voor kinderen met autisme

Ouders zorgen er natuurlijk voor dat hun huis kind proof is, maar bij kinderen met autisme kunnen extra voorzorgsmaatregelen zijn. Het is echter belangrijk om een evenwicht te vinden tussen de bescherming van je kind en de algemene veiligheid van je huis, dat je ook snel moet kunnen verlaten in geval van nood (zoals een brand). Praat met een slotenmaker en andere ouders die met soortgelijke problemen zitten. Suggesties zijn onder meer:

  • Sommige kinderen met autisme zijn experts in het ontsnappen uit de meest veilige huizen. Praat met een slotenmaker over het installeren van afsluitbare beveiliging deuren op alle buitendeuren en ramen sloten – maar zorg ervoor dat je er nog steeds snel uit kunt in een noodsituatie.
  • Gebruik sleutel-slot deurknoppen (of bouten of kettingen hoog op binnendeuren gemonteerd) om het ’s nachts op de kamer te houden, of om de toegang tot bepaalde ruimten te blokkeren.
  • Hekken en afrasteringen zijn een goed idee voor zowel de voor- als achtertuinen. Sommige zijn gemakkelijker geopend of te beklimmen dan anderen, dus houd hier rekening mee bij het kiezen of installeren.
  • Snoeren van bijvoorbeeld zonwering snoeren zijn gevaarlijk voor kinderen die hun hoofd in de lus kunnen steken. Verkort de koorden, installeer een haak om het snoer op te wikkelen, of verwijder het allemaal samen.
  • Als je kind houdt van het luisteren naar het geluid van brekend glas, dan is acryl-kunststof in plaats van glas te overwegen, gebruik onbreekbaar glas of in zorg voor versterkt glas. In sommige gevallen kunt u schuim installeren. Gebruik fotolijstjes met plastic in plaats van glas.
  • Neem deze veiligheidsinstructies low-profile, zodat jijzelf of andere familieleden zich niet opgesloten voelen in je eigen huis.

Tips voor Persoonlijke hygiëne voor kinderen met autisme

Suggesties zijn onder andere:

  • In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet nodig om kinderen elke dag te baden, tenzij er speciale medische of hygiënische redenen zijn om dat te doen. Als je kind zich verzet tegen het baden, streef dan naar een of twee baden per week – op andere momenten, maak ze zo goed mogelijk schoon met een vochtige doek of washandje. Een flexibele doucheslang kan zeer nuttig zijn voor het wassen van het haar van kinderen die bang zijn voor de grote douche.
  • De angst voor water kan worden overwonnen door spelenderwijs te wennen aan water, bijvoorbeeld met zwemmen, douches, springen over gazon sprinklers, of aantrekkelijk speelgoed voor in bad.
  • Sommige kinderen met autisme hebben afkeer van het knippen van hun vinger-en teennagels. Je zou kunnen proberen het kind te leren hoe dat zelf te doen (met nagelknipper in plaats van een schaar), maar alleen als de leeftijd dat toelaat en gepaste voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Gebogen teennagel knippers zijn groter en gemakkelijker te bedienen dan kleinere vingernagel knippers, en zijn geschikt voor beiden. Een andere optie is om de taak uit te voeren terwijl het kind slaapt.
  • Als je kind gevoelig is bij het haar knippen bij de kapper, probeer ze dan te knuffelen op je schoot. Borstel regelmatig het haar van je kind, lees sociale verhalen voor en speel een rollenspel met je kind waarbij het hebben van een kapsel kan helpen om ze minder gevoelig te laten zijn bij het laten knippen van het haar. Misschien kunnen ze proberen  hun haar zelf te knippen. Als dit te moeilijk is, knip dan hun haar zo goed als je kunt terwijl ze slapen.

Tips voor Kleding voor kinderen met autisme

Sommige kinderen met autisme houden niet van het dragen van bepaalde soorten kleding of stoffen. Om dit in goede banen te leiden kun je:

  • Informeren waarom ze  hun kleren willen uittrekken. Laat ze vertellen wat er irritant aan is.
  • Wellicht is het kind al te gevoelig voor het gevoel van kleding tegen de huid. Neem contact op met uw ergotherapeut voor hulp om een ‘desensibilisatie’ programma te ontwikkelen.
  • Kies zachte stoffen, bij voorkeur katoen.
  • Vermijd kleding met strakke tailleband, kragen of manchetten.
  • Verwijder kleding labeltjes die kunnen schuren tegen hun huid.
  • Als je kind vaak de kleren uittrekt, kies dan kleding die moeilijk uit te trekken is, zoals een overall of jumpsuit.
  • Kies shirts, jurken en broeken, met de knoop aan de achterkant.
  • Vervang ritsen, klittenband, knopen en andere gemakkelijk te open sluitingen door meer ingewikkelde opties.
  • Als je kind voortdurend zijn luier verwijdert, controleer dan of het comfortabel zit. Probeer over te schakelen van doek naar wegwerp (of andersom) of probeer een ander merk.
  • Het kan nodig zijn om kleding meerdere malen wassen voordat je kind start met het dragen van hen. Dit kan helpen om alle onbekende geuren te verwijderen, de stof te verzachten en mogelijke irritatie te verminderen.

Tips voor Uitgaan met kinderen met autisme

Suggesties zijn onder anderen:

  1. Plan het uitje of de reis. Bereid je kind voor op het vertrek van huis – bijvoorbeeld verbale herinneringen, visuele cue cards of het gebruik van een tijdschema met daarin ‘de huidige activiteiten’.
  2. Vraag een andere volwassene om te helpen als dat nodig is.
  3. Kies ‘gezinsvriendelijke restaurants of keten restaurants die van jonge klanten geen perfecte gedraging verwachten
  4. Neem boeken, pennen en speelgoed voor je kind om mee te spelen.
  5. Bij het eten of winkelen, probeer tijden kiezen wanneer het niet druk is.
  6. Versterk goed gedrag met veel lof.
  7. Probeer vertragingen te voorkomen. Bijvoorbeeld, boek de eerste afspraak bij een bezoek aan de dokter of tandarts, zodat je kind niet lang hoeft te zitten in de wachtkamer.
  8. Vergeet niet om het kind te belonen voor goed gedrag, zoals lof, aanmoediging, tastbare beloningen.

Bekijk ook

Gedragsproblemen bij Volwassenen

Wanneer mensen denken aan gedragsproblemen bij volwassenen dan denken ze vaak aan kinderen. Maar veel gedragsproblemen komen dus ook voor bij volwassenen.

Gedragsproblemen op School

Steeds vaker komen gedragsproblemen op school voor. Leraren worden hier bijna dagelijks mee geconfronteerd.

Welke Gedragsproblemen zijn er?

Er zijn verschillende soorten gedragsproblemen die ingedeeld kunnen worden in drie veelvoorkomende aandoeningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *