Autisme, Wat is het?

Autisme kan je het beste omschrijven als een ontwikkelingsstoornis die je voor je hele leven hebt. Er is tot nu toe nog geen genezing voor gevonden. Iemand die autistisch is zal een heel leven lang bezig zijn met deze stoornis.

Wat is een Autisme spectrum stoornis?

Autisme is een onderdeel van een spectrum aan aandoeningen ook wel aangegeven als Autisme Spectrum Stoornis. Iemand met Autisme heeft goede en slechte punten op twee belangrijke gebieden. Niet iedereen heeft deze kenmerken, de ene zal niet “normaal” kunnen functioneren terwijl iemand anders een relatief “normaal” dagelijks leven kan leiden.

De twee belangrijkste probleemgebieden waarin we kunnen uitleggen wat autisme is worden vaak aangeduid als

  • Sociale en communicatie stoornis: Dit is bijvoorbeeld moeite hebben met lichaamstaal en verbale communicatie, een wederzijds gesprek is moeilijk te voeren, emotionele en sociale communicatie zijn lastig in het dagelijks leven.
  • Flexibiliteit gedachtes: Mensen hebben moeite met veranderingen en hebben een hyper of hypo- gevoeligheid voor routines, rituelen en herhalend gedrag.

Op deze website vind je informatie die nuttig kan zijn om erachter te komen wat autisme is. Bekijk ook de overzichten van hoe een diagnose kan worden gesteld en de uitleg van autisme in de DMS V.

Autisten vertonen vaak een verscheidenheid aan repetitief en abnormaal gedrag. Er kan ook een overgevoeligheid zijn door middel van gezichtsvermogen, gehoor, of aanraking. Als gevolg hiervan kan er een extreme intolerantie voor harde geluiden of mensenmassa’s, visuele stimulatie, of dingen die worden gevoeld.

Verjaardagen en andere vieringen kunnen desastreus zijn voor autisten. Het dragen van sokken of labels op kleding kan door autisten al worden gezien als pijnlijk. Plakkerige vingers, spelen met klei, het eten van verjaardagstaart of andere voedingsmiddelen, of het lopen op blote voeten kan over het gras ondraaglijk zijn voor autisten door de vele prikkels die ze krijgen.

Autisten die teveel prikkels krijgen kunnen gaan ”headbangen”, zichzelf krabben tot bloedens toe, schreeuwen in plaats van spreken op een normale toon of maken zichzelf heel klein maken. Autisten kunnen ook het aanraken van een voorwerp of andere mensen om zich heen al als teveel zintuiglijke input ervaren.

Kind en volwassen autisten zijn vaak gekoppeld aan routine en veel alledaagse taken worden rituelen. Iets eenvoudigs als een bad kan alleen worden bereikt nadat de exacte hoeveelheid water in het bad, de temperatuur, dezelfde zeep op de toegewezen plek ligt en zelfs pas als dezelfde handdoek op dezelfde plaats ligt.

Elke breuk in deze routine kan bij autisten leiden tot een ernstige reactie.

Er kan bij autisten vaak een herhaling van acties of gedrag waargenomen worden. Aanhoudend schommelen, tandenknarsen, haar of vinger draaien, met de handen klappen en het lopen op de tenen zijn geen ongewone gedragingen bij autisten. Autisten kunnen voortdurend spelen met slechts één type speelgoed. Bij een kind kan het zijn dat er 1 favoriet is van alle poppen, auto’s, kleding of toiletartikelen.

Elke poging om autisten te verstoren kan een extreme reactie geven, inclusief een driftbui of een directe fysieke aanval. Objecten die draaien, open en dicht gaan of het uitvoeren van een andere actie kan bij autisten een fascinatie te weeg brengen. Autisten kunnen uren naar dit verschijnsel kijken, of bezig zijn met één bepaalde handeling. Sommige autisten gaan zich zelfs binden aan vreemde artikelen zoals een touwtje, paperclip of prop papier.

Bekijk ook

Zelfbeschadiging en andere Autisme Symptomen

Zelfbeschadiging kan een gevolg zijn van de symptomen van autisme. Want op sociaal, communicatief, motorisch en sensorisch gebied zijn er problemen.

Savant Syndroom

Het Savant syndroom komt voor bij autisme. Hierbij blinkt de persoon op één beperkt gebied uit, soms met wonderbaarlijke, virtuoze gevolgen.

Taalproblemen bij Autisme

Taalproblemen komen veel voor bij mensen met autisme. Wel kunnen ze andere methodes leren om hun behoeftes te uiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *