Diagnose ADHD

De meeste pubers met de diagnose ADHD handelen af en toe impulsief. Tieners met hyperactief-impulsief of een gecombineerd type ADHD kunnen veel meer moeite hebben dan anderen in het verwerken van impulsen, zelfs als ze weten dat hun gedrag zelfvernietigend is. Zelfs kleine impulsieve gedragsonderbrekingen van anderen, friemelen aan het bureau kan leiden tot academische of sociale problemen voor je tiener als anderen meer volwassen gedrag verwachten ondanks de aanwezigheid van ADHD.

Het is belangrijk voor jou en je tiener om te begrijpen dat impulsief gedrag geen moreel falen van zijn/haar kant is, maar een aspect van zijn/haar ADHD die speciale aandacht vereist tijdens deze periode. Je adolescent zal baat hebben bij het leren van manieren om de potentieel schadelijke effecten van dit gedrag te minimaliseren. Later in dit artikel vind je een aantal suggesties die kunnen helpen met het beheren van impulsiviteit in de persoonlijke, academische en sociale leven van je tiener.

Moeite Scherpstellen en Organiseren

Tieners met overwegend onoplettend of gecombineerde type ADHD kunnen in het algemeen niet goed concentreren of goed contact onderhouden met hun klasgenoten. Op sommige momenten vinden ze dat het bijna onmogelijk is om zich te concentreren, volledige huiswerk of andere taken te doen.

Anderen met ADHD kunnen dagdromen maar dit gedrag zijn aspecten van ADHD, niet opzettelijk gedrag of een persoonlijkheidskenmerk.

Het is duidelijk dat deze moeilijkheden in de weg staan van het verlangen van je tiener om meer controle te krijgen over zijn eigen succes. Hij kan het schooljaar vastbesloten beginnen en naar huis komen met een goed rapport, en heeft geen idee waarom hij zoveel meer worstelt met zijn cijfers dan zijn mede studenten.

Een onvermogen om zich te concentreren kan het krijgen van een goede baan of sociaal succesvol in de weg staan. Help je tiener te begrijpen dat extra ondersteuning nodig kan zijn om hem te helpen met het bereiken van de hogere eisen van de adolescentie en dat deze tijdelijke ondersteuning een noodzakelijke stap is opweg naar onafhankelijkheid.

Problemen met Lange Termijn Planning

Puberen in de richting van onafhankelijkheid gaat gepaard met een uitbarsting dat de meeste tieners helpt bij het bereiken van hun uiteindelijke doel van succesvolle individuatie.Deze ontwikkeling richt zich op de zogenaamde uitvoerende functies: de mogelijkheid om vooruit te plannen, conceptualiseren en prioriteren van de stappen die nodig zijn om een doel te bereiken.

Tieners met ADHD kunnen echter achterblijven in deze vorm van rijping. Als gevolg hiervan kan er vaak behoefte zijn aan extra ondersteuning in het bereiken van deze doelstellingen. Bespreek van tevoren hoe jij en anderen kunnen helpen en steun hierbij om te doen wat hij/zij nodig heeft om te slagen.

Bekijk ook

Symptomen ADHD

Je zult merken dat je kind met ADHD symptomen vooruitgang zal boeken op bijna alle gebieden als zijn/haar omgeving goed is georganiseerd en gestructureerd.

Kinderen met ADHD

Ouders van kinderen met ADHD moeten zes belangrijke punten begrijpen bij de behandeling van de aandoening. Welke zes punten dit zijn lees je in dit artikel.

Attention Disorder

Er is geen enkele test om de aanwezigheid van de aandoening van Attention Disorder vast te stellen. Je huisarts kan Attention Disorder wel diagnosticeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *