Borderline symptomen

Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD) is een uiterst ingewikkelde aandoening om te begrijpen. BPD beschrijft een constellatie van symptomen die zich kunnen presenteren als een van 357 verschillende manifestaties, variërend van laag functionerende BPS,  tot helemaal naar de hoog functionerende BPS (die normaal lijken en zelfs succesvol, maar deze hebben een geschiedenis van turbulente relaties met geliefden en familieleden).

Mensen met een borderline-stoornis hebben vaak een instabiel gevoel van wie ze zijn. Dat wil zeggen, hun zelfbeeld of zelfgevoel verandert vaak snel. Relaties zijn meestal in rep en roer.

Borderline persoonlijkheidsstoornis is vaak een verwoestende mentale conditie, zowel voor de mensen die het hebben en voor degenen om hen heen. Misschien door schadelijke ervaringen uit de kindertijd of disfuncties van de hersenen, mensen met de diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis leven in een wereld van innerlijke en uiterlijke onrust. Ze hebben moeite met het reguleren van hun emoties en zijn vaak in een staat van ontreddering. Ze hebben vervormde beelden van zichzelf, vaak het gevoel waardeloos en fundamenteel slecht of beschadigd te zijn. En terwijl ze verlangen naar liefdevolle relaties, ondervinden mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis meestal dat hun woede, impulsiviteit, stormachtige buien en frequente stemmingswisselingen anderen weg duwen. In de afgelopen 10 jaar, is het bewustzijn toegenomen en is er veel onderzoek gedaan naar de behandeling waardoor er tegenwoordig meer begrip is over borderline persoonlijkheidsstoornis. Tegelijkertijd, blijft het een controversiële stoornis, met name omdat er zo veel meer vrouwen dan mannen zijn gediagnosticeerd met de aandoening. Dit roept vragen op over gender bias.

Tekenen en symptomen

Borderline persoonlijkheidsstoornis is van invloed op hoe mensen zich voelen over zichzelf, hoe ze zich verhouden tot anderen en hoe ze zich gedragen. Mensen met een borderline-stoornis hebben vaak een instabiel gevoel van wie ze zijn. Dat wil zeggen, hun zelfbeeld of zelfgevoel verandert vaak snel. Meestal zien ze zichzelf als kwaad of slecht, en soms kunnen ze het gevoel hebben alsof ze niet bestaan. Dit instabiele zelfbeeld kan leiden tot frequente veranderingen in banen, vriendschappen, doelen, waarden en genderidentiteit. Relaties zijn meestal in rep en roer. Mensen met een borderline-stoornis ervaren vaak een haat-liefde verhouding met anderen. Zij kunnen het ene moment iemand idealiseren en dan abrupt en dramatisch verschuiven naar woede en haat, wat leidt tot minachting of zelfs misverstanden. Dit komt omdat mensen met deze stoornis moeite hebben met het accepteren van grijze gebieden – dingen zijn zwart of wit. Bijvoorbeeld, in de ogen van een persoon met een borderline-stoornis, is iemand goed of kwaad. En diezelfde persoon kan de ene dag goed zijn, maar kwaad op de volgende. Bovendien houden mensen met een borderline-stoornis zich vaak bezig met impulsief en risicovol gedrag. Dit gedrag kan variëren van zichzelf of anderen emotioneel, fysiek of financieel pijn doen of anderszins schade toe brengen. Zo kunnen ze roekeloos rijden, doen ze aan onveilige seks, nemen illegale drugs of geven teveel geld uit aan gokken. Mensen met een borderline-stoornis vertonen vaak suïcidaal gedrag of verwonden zichzelf opzettelijk om zodoende hun emotionel stress kwijt te raken. Andere tekenen en symptomen van borderline persoonlijkheidsstoornis kunnen zijn: * Sterk wisselende emoties * Intense maar korte periodes van angst of depressie * Ongepaste woede, soms escalerend tot fysieke confrontaties * Moeite met beheersing van emoties of impulsen * Angst om alleen te zijn*

Bekijk ook

Gespleten Persoonlijkheid

Veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben een andere aandoening in aanvulling op BPS zoals een gespleten persoonlijkheid.

Wat te Doen als ik Borderline heb?

Het nemen van die eerste stap om jezelf te helpen is misschien moeilijk. Bekijk wat de behandelingsopties en de behandeling tegen Borderline kan zijn.

Kan ik een Vriend Helpen met Borderline?

Ken je iemand die borderline heeft en beïnvloedt dit jou ook? Het belangrijkste is je vriend of familielid te helpen om de juiste diagnose te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *