Hulphond Autisme

Mensen met autisme kunnen erg veel baat hebben bij een hulphond. Zo zorgt een hulphond ervoor dat sommige communicatie barrières verdwijnen. De hulphond kan ervoor zorgen dat onzekere kinderen meer aansluiting vinden met andere, waar het eens de interactie belemmerde is er nu veel meer. De hulphond voor autisme zorgt ervoor dat er meer stabiliteit in het leven komt. Daarnaast zorgen hulphonden dat mensen met autisme meer vrijheid krijgen.

Hoelang duurt het trainen?

Wanneer een hond gekozen is, kost het ongeveer 4-6 maanden om een hulphond te trainen voor autisme. In sommige situaties kan deze training zelfs worden verlengd. De hulphond voor autisme heeft door deze training dezelfde rechten gekregen als andere hulphonden, bijvoorbeeld voor blinden.

Welke honden zijn geschikt?

Niet alle honden zijn geschikt als hulphond. Begrijpelijk is dat iedere situatie uniek is en dus ook een ander karakter van de hond eist. De hulphond voor autisme is een typische hulp hond, hierbij moet je denken aan de labrador, border collies en golden retrievers.

Het wordt niet aangeraden om een geschikte hond te nemen als het kind nog geen 5 jaar oud is. Door de leeftijd van het kind en de motoriek is het zowel voor het kind als voor de hond een gevaar om hieraan te beginnen. Na deze leeftijd zijn alle bovengenoemde rassen meer dan geschikt als hulphond voor autisme.

Het is ook mogelijk om de eigen hond te trainen, dit duurt zo’n 8-12 maanden afhankelijk van de leeftijd van de hond. Helaas is het vaak wel dat de hond gedurende deze periode niet thuis kan zijn, deze lange periode wordt door veel mensen als te lang ervaren.

Wat leert een hulphond voor autisme?

De meeste honden worden getraind om verschillende obstakels weg te nemen. Hierbij kun je denken aan het terugvinden van de weg, of juist ergens naartoe gaan, het weghalen van gevaren, het ontwijken van obstakels en het ophalen/oppakken van dingen.

Bekijk ook

Zelfbeschadiging en andere Autisme Symptomen

Zelfbeschadiging kan een gevolg zijn van de symptomen van autisme. Want op sociaal, communicatief, motorisch en sensorisch gebied zijn er problemen.

Savant Syndroom

Het Savant syndroom komt voor bij autisme. Hierbij blinkt de persoon op één beperkt gebied uit, soms met wonderbaarlijke, virtuoze gevolgen.

Taalproblemen bij Autisme

Taalproblemen komen veel voor bij mensen met autisme. Wel kunnen ze andere methodes leren om hun behoeftes te uiten.

5 Reacties

 1. Hoi mijn naam is Kimberley, ben 25 jaar oud,woon in een huis voor mensen met Autisme en zou graag wil en weten of er ook honden kunnen worden opgeleid voor volwassen?

 2. Kom ik in aanmerking voor een hulphond ik heb autisme ben 50 jaar en heb geen 20.000€. Mvg trijntje.gorter68@gmail.com

 3. Ter aanvulling op dit artikel wat informatie:
  In 4-6 maanden kun je een hond helpende vaardigheden leren, maar het opleiden van een hulphond duurt wel 1-2 jaar. De hond krijgt eerst een basistraining en gaat daarna specifieke vaardigheden aanleren. Stichtingen waar autismehulphonden worden opgeleid/ waar je zelf je hond kunt opleiden zijn o.a. Stichting Kinderhulphond, SAAC, Bulters Mekke, Hero, Kibo en Missionpuppy. Op hun sites kun je meer informatie vinden.
  Er zijn veel meer rassen geschikt dan alleen retrievers, maar het hangt vooral van de individuele hond af. Lang niet elke hond is geschikt. Voor mensen met allergieën zijn ook de australian labradoodle en koningspoedel geschikt.

 4. kunt u mij meer informatie geven over de mogelijkheden voor een hulphond voor een volwassene met autisme ? Ik heb geen contactadres kunnen ontdekken. Met vriendelijke groet, W. van Elk

 5. anne marie demeyer

  dag mijn dochter is 18 jaar en heeft een pup van 9 maand die ze wil verder opleiden voor hulphond ze heeft zelf autisme ,
  wie kan ons hierbij helpen ?
  en als die hond slaagt , krijgt hij dan een vestje van hulphond ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *