Borderline en relaties

Iemand die last heeft van Borderline als persoonlijkheidsstoornis is qua gedrag nogal veranderlijk. Deze persoon past namelijk voortdurend zijn of haar uiterlijk en acties aan om anderen te behagen. Wel is er vaak een duidelijk patroon te herkennen in de rollen die ze achtereenvolgens aannemen. Dit patroon doorloopt verschillende stadia: Die van de Kwetsbare verleidster, De claimende partner, en De haatfase. Deze ontwikkeling kan maanden duren, en soms zelfs jaren in beslag nemen. Daarna kan de de persoonlijkheid heen en weer geslingerd worden tussen de verschillende stadia.

Borderline in de eerste fase: kwetsbaar slachtoffer

In eerste instantie kan een Borderliner vrouwelijke lijken, lief, verlegen, kwetsbaar en “zichtbaar in nood”, op zoek naar haar ridder. In het begin, zal je een sterk versnellende gevoel van mededogen voelen want ze is een meester in het uitbeelden van zichzelf als het “slachtoffer van de liefde” en jij bent haar redder. Maar luister goed naar hoe ze zichzelf ziet als een slachtoffer. Ze doet een groot emotioneel beroep op je. Niemand  begrijpt haar- behalve jij. Andere mensen zijn “ongevoelig”. Ze is verraden, net toen ze op het punt stond mensen te vertrouwen. Maar er is iets “speciaals” met jou omdat “je haar echt lijkt te leren kennen.”

Je voelt je verheven, aanbeden, geïdealiseerd, misschien zelfs tot zo een niveau dat je je er ongemakkelijk bij voelt. In zeer korte tijd lijken jullie heel dicht bij elkaar te komen. De gesprekken die jullie voeren zijn intens, haar aandacht, en haar ogen zijn zo diep op jou gericht. Hier is een vrouw die eruit ziet als een droom die werkelijkheid wordt. Ze lijkt niet alleen te zorgen dat u het middelpunt bent van haar aandacht, ze hunkert ernaar je meningen, gedachten en ideeën te horen. Het zal lijken alsof je eindelijk gevonden hebt wat je hart verlangt. Net als veel andere dingen die te mooi lijken om waar te zijn, is deze partner dat ook. Dit is namelijk de persoonlijkheidsstoornis die borderline heet. Het zal allemaal zo echt lijken, want het is echt in haar hoofd. Maar wat in haar gedachten is, is niet wat er werkelijk gebeurt.

Seks zal fantastisch zijn want ze weet als geen ander je behoeftes te lezen. Het zal lijken prachtig – voor een tijdje. Intensiteit is haar troef maar hoort bij borderline. Haar drijfveer is een instinctieve en geconcentreerde behoefte om jou te controleren en te domineren. Haar erotische intensiteit verpakt ze op sluwe wijze zodat jij niet in de gaten hebt dat haar “Ik houd van je” eigenlijk betekent: “Ik wil dat je van me houdt”. En als ze zegt “Dit was het beste dat me is overkomen” bedoelt ze eigenlijk- vertel me “ik ben het beste dat jou overkomen is”.

Zodra ze met succes jouw belangstelling heeft gewekt zal haar intense belangstelling voor jou subtiel veranderen in de tijd. Ze lijkt nog steeds geïnteresseerd te zijn in je, maar uitsluitend wanneer je jouw aandacht en zorg exclusief aan haar besteed. Dit is wanneer je “iets” begint te merken. Je gedachten, gevoelens en ideeën fascineren haar, maar alleen wanneer ze zich richten op haar. Op dit moment voel je niet alleen empathie maar denk je dat je verliefd bent op haar. Vooral wanneer het in je aard ligt de redder in nood te spelen. Dit is dan ook het meest voorkomende excuus dat ik hoor als therapeut, wanneer ik vraag waarom mannen bij een borderline vrouw blijven: “…. Maar ik hou van haar!” Volwassen liefde is gebaseerd op wederzijds belang, zorg en respect – niet op one-way emotionele reddingen. Zorgen doe je voor kinderen. Niet voor je volwassen partner.

Borderline in de tweede fase: claimer

Maar, als je net als koning Priamus, ten prooi valt aan deze Trojan Horse en haar binnenlaat in je stadspoorten, zal de eerste Berserker die het paard verlaat een sluwe claimer zijn Ze is een meester op het gebied van het vergroten van haar controle door middel van empathie, ze is briljant in het uitlokken van sympathie en het uitzoeken van degenen die haar het meeste zal opleveren.

Lichamelijke klachten komen vaak voor. Haar hoofd doet pijn. Eigenaardige pijnen van alle soorten komen en gaan als onzichtbare, kwaadaardige metgezellen. Als je ze goed volgt zal je opvallen dat ze gelijke tred houden met jouw toenemende of juist afnemende aandacht. Haar klachten zijn manieren om te zeggen: “Laat mij niet in de steek. Red me!” En Haar kwalen zijn niet alleen fysiek. Ook geestelijk en emotioneel heeft ze allerlei problemen.

Ze is depressief of angstig, gesloten en onverschillig of kwetsbaar en overgevoelig. Ze kan in een oogwenk heen en weer slingeren tussen opgetogen agitatie en treurige somberheid. Kijken naar de grillige veranderingen in haar stemmingen lijkt op het volgen van de naald op een schaal van Richter grafiek bij een actieve vulkaan, je weet nooit welke beweging van de naald de grote explosie zal voorspellen.

Maar na elke emotionele uitbarsting zal ze om genade smeken. En omdat ze een groot beroep doet op jouw gewetensvolle natuur, blijf je bij haar in de illusie dat je kunt ontdekken hoe je de volgende uitbarsting kunt voorkomen. Maar in werkelijkheid is het zinloos te blijvenhangen rond deze ketel van emotionele onvoorspelbaarheid. Het heeft namelijk geen enkele zin om alles in het werk te stellen om haar te begrijpen of te helpen.

Het is alsof je een strandwachter bent die een verdrinkende vrouw probeert te redden. Elke keer trek je haar uit de woelige zee en geeft haar warme thee en koekjes, wikkelt haar in een comfortabele deken totdat ze zich weer ok voelt. Maar dan springt ze ineens weer overboord en begint opnieuw om hulp te smeken. En dit blijft zich eindeloos herhalen totdat je duidelijk wordt dat het om Borderline gaat.

Het maakt niet uit hoe effectief je bent in het helpen van haar, niets is ooit genoeg. Geen fysieke, financiële of emotionele steun lijkt ooit een blijvend verschil op te leveren. Het is net alsof je het beste van jezelf geeft in een zwart gat van bodemloze emotionele honger. En als je maar lang genoeg doorgaat, zul jezelf opgeslokt worden door dat zwarte gat.

 

Bekijk ook

Gespleten Persoonlijkheid

Veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben een andere aandoening in aanvulling op BPS zoals een gespleten persoonlijkheid.

Wat te Doen als ik Borderline heb?

Het nemen van die eerste stap om jezelf te helpen is misschien moeilijk. Bekijk wat de behandelingsopties en de behandeling tegen Borderline kan zijn.

Kan ik een Vriend Helpen met Borderline?

Ken je iemand die borderline heeft en beïnvloedt dit jou ook? Het belangrijkste is je vriend of familielid te helpen om de juiste diagnose te krijgen.

16 Reacties

 1. Wat een goed artikel over die 3 fasen. Heel elegant verwoord en helder!
  Het kwetsbaar slachtoffer, de claimer ( met de pijntjes, die van mij had pijn op haar facet gewrichten) en de laatste fase de haatfase ( het afstoten).
  Ja mij is dit ook overkomen en als man was ik voor haar gevallen. Had ik dit maar eerder gelezen. Zeer leerzaam!

 2. Mertens phil
  na het schrijven van men reactie in september ben ik tijdens een zwak moment toch weeral terug naar haar gegaan;alles was weeral koeken ei zoals tevoren, precies of er niks gebeurt was
  we hebben nog regelmatig woorden gehad , heb ze nog overal meegenomen, doch met regelmaat van kwamen haar agrersieve woordentaal weeral naar buiten
  op zekere dag (dit was een zondag avond) we hadden een goed weekend gehad kreeg ik telefoon van haar met de vraag op welke cite zit jij met je foto om andere vrowen te zoeken …
  heel verbaast vroeg ik haar waar ze dat vandaan haalde daar ik wist dat dit nonsens taal was
  ze vertelde me dat ze dit wist van een vriendin die me op een cite gezien had , ben dan als een kwade hond naar haar geweest en eiste om die foto te zien of die tekst daar ik wist dit zijn leugens
  doch ze vond direct de cite niet en belde dan maar deze vriendin op doch zonder succes
  ben dan naar huis gegaan en later stuurde ze me de foto door doch was ik niet ze had enkel de foto doorgestuurd zonder enig woordje
  nadien kreeg ik een berichtje van haar met…. als ik iets hoor van anderen mag ik dit toch wel aan je vragen …. aan mij vragen ? noem jij dat vragen op zon manier???
  heel de situatie was toen nog meer verzuurd
  verleden week hebben we mekaar niet gezien of gesproken ik had haar namelijk wandelen gestuurd doch na een week belde ik haar en vertelde dat ik wilde praten, toen ze vroeg over wat antwoorde ik zomaar over niks speciaals , ze heeft me dan binnengelaten en hebben gedurende 4 u gepraat om te praten zonder inhoud
  de dag erna hebben we in de namiddag weeral 4 u gepraat over niks en toen zei ik ik stap de wagen in om iets gaan te drinken ze ging mee.
  we waren amper vertrokken nam ze men hand vast precies of er niks gebeuirt was…..
  verleden week was haar mobieltje afgezet en toen ik haar vroeg waarom zei ze me heel waarschijnlijk in men handtas afgetet door het schommellen ervan,,,,?????
  en hij was niet af ten andere zei ze dit kan ik je bewijzen, hoe wil je dit bewijzen vroeg ik
  ze zei kijk ik leg hem in de handtas en schud met de handtas doch alles bleef zoals het was ik zei haar hou je me voor gek ?
  je gsm was af , ja mischien was ik wel bezig met een andere man? ik vroeg haar of het lekker was, ze antwoorde ja
  ben toen vertrokken en zei haar aan de voordeur dan hoeft het voor mij niet meer, doch had tevoren haar mobieltje meegeritst en belde haar beste vriendin op spijtig genoeg stond haar antwoord apperaat op en heb dan maar een bericht ingesproken dat men relatie over was en dat ik alles gedaan heb om haar gelukkig te maken, en dat ze profesionele hulp nadig heeft een psychiater
  toen heb ik het mobieltje terug gegeven en naden stuurde ze me een berich ik wil je niet meer zien
  ja heb ik dan ook gedaan ik was van haar af eindelijk, ben vandaag me paar klederen gaan halen doch die heeft ze van het teras naar beneden gesmeten
  tevoren heeft ze nog gezegd… ik kan je nog meer doen afzien….
  ben eigenlijk blij dat ik onder dat juk weg ben
  dithoud geen enkel mens vol,
  groetjes
  phil

  • hallo, ik ga op men eigen schrijven nog dit vertellen,
   tijdens een ruzie heeft ze ooit een keukenmes in de tafel gestoken voor men neus,natuurlijk had ze ook haar goede kanten ik wil haar helemaal niet afbreken doch voor mij is de maat echt vol het enige probleem is dat ze me mentaal ontvricht heeft en dat ik heelwaarschijnlijk de hulp van een therapeut zal moeten inroepen daar als ik voorbij haar huis rijd begint men adrealine al te jagen,ik voel men hart slagen nizt normaal,waarom weet ik ook niet ik heb deze dame uit men hoofd gezet, probleem dat ik nu heb ik denk veel over bepaalde momenten in de week die we samen wekelijks doorbrachten en loop dan rond met “nu waren we met elkaar samen “waarom ik dit regelmatig denk weet ik niet is dit een gevolg van de mentale ontvrichting ?reacties zijn altijd welkom.
   ik krijg hiervan soms de tranen in de ogen want ik weet dat ik werkelijk alles voor deze gedaan heb, één van haar dokters heeft me vandaag terug gebeld en vertelde me dit allemaal uit men hoofd te zetten en proberen met men leven verder te gaan en niet op haar boos te zijn want eigenlijk kunnen deze personen er zelf niks aan doen, en zijn niet te genezen…dokter zei dat ik het lang heb uitgehouden (3jaar en een half)
   ja maar ik nu hoe moeten we verder?

   • ik heb haar nu 3 weken niet gezien of gehoord, ik vermijd haar straat,in men hoofd heb ik ermee gekapt ,dit is voor mij voorbij,doch innerlijk denk ik er alle dagen nog aan ,soms aan de goed momenten soms wat ze me allemaal in men nek smeet,ik denk van wat zou ze nu aan het doen zijn?,ze zt mischien aan het lachen met andere vriendinnen ? wat zou ze met deze kerst gedaan hebben? ik heb 3 jaar achter elkaar altijd eten voor ons beiden gemaakt verleden jaar waren we zelfs met zen vieren haar dochter en man was erbij (uit zweden)
    dit jaar had ik een koppeluitgenodigd dat ik al 35 jaar ken doch was met men gedachte ergens anders ik probeer me bezig te houden om alzo er niet meer aan te denken ik kijk tv of ga weg doch dagelijks denk ik aan haar binnen 3 weken heb ik een afspraak gemaakt met een therapeut.

  • hallo,
   het vervolg van het verhaal,
   ik heb me 3 weken sterk gehouden ,niks gehoord of gezien , de dag voor nieuwjaarsavond kwam ik haar per toeval tegen , ik heb gestopt en vroeg waar ze naar toe ging . Ze antwoorde ik ga werken ik ben te laat (ja dit was juist )ik heb haar toen naar haar werk gedaan ze had bijna geen stem en was de dag ervoor naar de dokter geweest. ik zei haar dat ik haar wel zou komen halen want ze zag er echt slecht uit. zaterdag ben ik het nodige voor haar gaan kopen omdat er niks van eten meer in huis was zelfs geen hondeneten .
   oudejaarsavond vroeg ze me of ik zin had om een glaasje te drinken ben er dan naar toe gegaan doch was alert. heb dan iets gedronken en gegeten doch ben maar 30minuten gebleven en ben dan terug naar huis gegaan . Vandaag zondag vroeg ze me of ik zin had om in de namiddag af te komen om te eten ze had blijkbaar iets klaargemaakt (er stond zelf een fles champagne klaar )we zijn dan beginnen te eten nadien zijn we beginnen te kussen het eindigde in’t bed doch zei nodigde me uit en eerlijk gezegd men zin ervoor was er niet,ben na 1 uur weg gegaan en thuis ben ik verder beginnen te werken aan mijn dingen , van gans de avond niks meer gehoord tot 2130
   ze vertelde me een paar uur eerder dat ik een idioot was !ja mischien, doch de laatste dag voor die 3 weken vertelde ze me ik wil je nooit meer zien.en nu dit er is verder deze2 voorbije dagen geen woord gerept over het verleden precies dat er niks gebeurt was; ik probeer verder alles te relativeren . waarom heb ik haar eergisteren geholpen met voor haar eten te kopen ?? kan zijn dat dit een deel van men karakter is mensen helpen … dat was ik vroeger …nu nog een beetje ik heb haar tenandere gezegd dat ik dit niet voor haar deed omdat we een relatie hadden maar omdat ik dit ergens menselijk vind…

  • hallo Lezers
   ik ben nu al een tijdje zonder haar en het gaat beter ik voel meook beter ,ik heb beginnen te verstaan al een poosje geleden hoe zo een persoon in elkaar zit en wist dan hoe ze gaat reageren,
   na een niet zien periode van 4 maand ook geen gm verkeer had ik ze gezien aan de bushalte ,ben dan gestopt en vroeg waar ga je naartoe ze antwoorde naar huis ik heb haar laten opstappen en vroeg haar of ze iets wilde gaan drinken waarop ze ja zei.
   er is gepraat geweest doch praten om te praten ze heeft niks uit het verleden verteld of waarom hoe en wanneer . ik zei haar wil je aanstaand weekend naarwindhondrennen gaan kijken (ik wilde dit zelf al lang…)ja zei ze omdat ze graag honden ziet dus zaterdag naar het hondenrennen ze probeerde men hand vast te pakken die ik in men broekzak had gestoken doch ik reageerde niet ,ik heb dit meerdere keren geweigerd men hand gewoon los in men broekzak laten hangen.ze zei hierover niks ze dacht gewoon terug opnieuw te beginnen na een “even weg periodevan 4 maand” na enige dagen heb ik haar enkel op haar wang gekust en daarmee hield het op men zin was weg aan het ebben,
   op zekere dag had ze dan toch een stomme reden gevonden om te argumenteren ,ben dan vertrokken ze heeft nog per sms gereageerd doch heb hierop geschreven weeral typis borderline woorden … ik heb haar farewel gewenst en gezegd leef je leven verder doch zonder mij.
   hierop schreef ze terug “your love was fake”
   hierop heb ik niet meer gereageerd en heb haar nummer geblokeerd ,pijn heb ik niet ik doe nu verder met men leven heb kracht genoeg
   heb een paar maand medikatie genomen siprelixa om men gevoelens te dimmen doch nu ben ik al 3 weken gestopt en voel me terug ok worden
   groetjes
   phil mertens

 3. Ik heb ook een relatie achter de rug met een borderliner. Wat ik nu besef na 6 maand dat de relatie gedaan is, is dat het onmogelijk is hiermee te leven. Ex partners worden in mijn ogen veel te vaak in de kou gelaten qua hulp. Ik kan u verzekeren dat ik de laatste maanden vol stress loop.. Emotionele uitputting, financiële problemen, onzekerheid over mezelf,… Het maakt een mens kapot.. Ik ben zelf heel zorgzaam van aard, heb altijd het beste voorgehad met mijn partner. Jaren gedacht dat ik haar kon helpen. Dat er een oplossing bestond hiertegen.. Ookal deed ik enorm veel voor haar, nooit was het goed genoeg..
  Dankzij vrienden en familie ben ik te weten gekomen dat het ECHT niet aan mij ligt.. Moest ik deze mensen niet hebben gehad, weet ik niet of ik er was doorgekomen..
  Momenteel heb ik zoveel woede naar haar toe..Ze haat mij nu wil geen enkel contact meer, omdat ik helemaal ben gaan flippen en haar uiteindelijk eens de waarheid heb durven vertellen, na dat ze me weer eens had in het belachelijke had getrokken..
  Nu dat ik grenzen stelde, heeft ze mij gewoon laten vallen…
  Dus mensen denk 2 x maal na voor je met zoiemand begint!

  • hallo, ik heb je schrijven gelezen,
   ik heb na 3jen half van men hart een steen gemaakt en goodbuy moeten zeggen aan men vriendin, alles voor gedaan heel haar appartement ingericht ,naar dokters en specialisten mee gelopen want ze had overal pijn
   zoals ik ook lees impulsief reageren dat deed ze ook
   op zekere moment heb ik ze thuis mee ingenomen,doch na 5 weken heb ik haar terug naar haar appartement gedaan ze kon wel 3maal op een dag van gemoedstoestand veranderen , soms was ze heel poeslief en 2 uur later zou ze heel agresief uit de hoek komen, ze had ook de manier om een muur rond haar te bouwen ik mocht enkel weten wat ze dacht dat ik mocht te weten
   ooit ging haar mobieltje en wanneer ik vroeg wie dat was zei ze me “not your busseness”
   je was van estland afkomstig tussen haakjes
   ik heb zelfs geprobeerd om haar vast werk op 1 plaats kunnen te geven doch dit wilde ze niet desondanks ze haar huidige job (links en rechts gaan kuisen niet graag doet) ze kon heel lief doen doch ik heb haar met borden zien stuk smijten en toen zei ze me zo reageer ik men colaire uit,
   ze experimenteerde graag ook op sexueel vlak ik kon haar gerust in het bos naaktfotos van maken en bij haar thuis haar volspuiten met creme uit een spuitbus
   ze heeft me onlangs een week geleden op een zondag gebeld en gezegd waarom ik op een contactcite zat achter andere vrowen liep etcetc ik viel totaal uit de lucht ze zei zelfs dat er een foto bijstond van me
   ik ben toen als een woesteling naar haar gerededn daar ik wist dit is onjuit en heb geeist deze foto te zien
   toen wist ze niet meer op welkecite dit was en wist dit enkel van een vriendin die ze doch 2 maal ontmoet had en deze had ons 1 maal van ver gezien (die moet nogal een fotografich geheugen gehad hebben !!!) ze heeft dan uiteindelijk toch een foto ontvangen doch was ik niet, nadien stuurde ze een bericht van ik mach je dit toch wel vragen ???vragen noem je dat ze vertrouwde iemand die ze 2 maal gezien had noch beter dan mezelf dit was de druppel die de emmer deed overlopen tesamen omdat ze me vertelde dat ze de laatste keer tijdens het vrijen met me ik weinig emoties tooonde halo dit was werkelijk teveel van het goede, ik kan nog 3 blz schrijven doch je mag me altijd een mailtje sturen ben uit belgie, phil_mertens@yahoo.co.nz ik ben nu emotioneel zit ik diep en heb het seriues pijn binnenin hopelijk kom ik hieruit mijn eetlust is weg ik zou het apprecieren indien me iemand advies zou kunnen geven want ik heb voor deze vrouw de voorbije 3 jaar alles gegeven elk weekend waren we weg ik keek vrijdags op het net waar naartoe ooit heeft ze me zelfs gezegd “i will kill you slowly”ooit heb ik 3 uur met haar rondgerededn om hare computer proberen te redden deze was al oud en in de carefour kon je er 1 kopen op crediet doch dit wilde ze niet (koste destijds 39 euro de maand) na 3 uur zei ze ik ga wel naar een internet café!!)dit kost niks ??? ik heb nog zo een reeks van voorbeelden…..
   groetjes Phil mertens

  • Ja Steven, net als jij werd ik ook in de kou achter gelaten. Haar begeleiding ( ze was in opname voor alcoholmisbruik), wilden zelfs niet met mij spreken. Mijn vrouwelijke partner met BPS had daar een ander verhaal opgehangen, hoe ze onder de plak zat bij mij. Dat ik haar kwetste. Terwijl ik juist voor haar zorgde.
   Dit waren ervaren verplegers, mazr die hebben zich gewoon om de tuin laten leiden. Dus ja, ik versta jouw verhaal helemaal!

 4. Heel heavy wat ik hier lees en heel confronterend.
  Een jaar geleden nam ik een mooie vlotte vrouw in dienst.
  Reeds na enkele weken had ze haar zinnen op mij gezet.
  Na een half jaar heeft ze mij toch weten te verleiden en aangezien ze perfect weet hoe een man zijn diepste gevoelens te laten uiten en hier ( oprechte ) interesse voor toont, viel ik als een blok voor haar.
  Gevoelens van hevige verliefdheid overvielen mij, ik was er van overtuigt…..dit is mijn droomvrouw.
  Ze zit in een relatie ( met haar vaste partner ) en vertelde doodleuk dat ze zoveel liefde heeft dat ze er nog een andere lover op na houd.
  3 maanden zat ik in een heftige maar emotioneel vernietigende relatie ( vierhoeksrelatie die ze niet wil opgeven ).
  Langzaam ben ik er emotioneel terug aan het boven opkomen.
  Maar zodra ze voor mij terug kiest ( en dat gaat er van komen ) , val ik terug als een blok voor haar.
  Ik wil haar redder zijn, maar vrees dat ze niet te redden is.
  Maar ik hou van haar.
  Ik ben zo verslaafd aan haar juist omdat ze de controle over mij wil hebben.
  Van nature wil ik mij verliezen in een relatie en een vrouw aanbidden.
  Ik wil gedomineerd worden in een relatie…..easy victim voor een borderliner.

  • Beste johan ,ik kan het toch niet laten op jou te reageren .
   Je zegt zelf al een emotionele vernietigende relatie en dat is dit ook.
   Borderliners zijn er ook in verschillende maten en hebben meestal ook nog hun eigen specifieke problemen , tegenwoordig liever daardoor ook ERS genoemd [ emotie regulatie stoornis ]. Zoals je haar beschrijft is zij een 100% no go ,alleen al om het feit dat ze er 3 mannen op na houd [ roekeloos gedrag is 1 vd mogelijke kenmerken ] , geloof me , je hebt je handen al vol als je haar voor je alleen hebt .Verder beschrijf je jezelf als ” onderdanig” en weet je van jezelf dat je een makkelijk slachtoffer bent .Als je iets als partner van iemand met ERS nodig hebt is het wel ruggegraat , structuur, duidelijkheid en je grenzen kunnen aangeven .Je kunt haar niet redden ,alleen maar steunen door bovengenoemde .Indien ze hier vatbaar voor is , zal je positieve veranderingen zien in haar gedrag en kun je wellicht een fantastische vrouw hebben ,maar wel een die haar eigen uitgebreide handleiding heeft.
   Ik kom zelf recentelijk uit een relatie van 5 jaar en spreek uit ervaring , maar heb wel mijn hoofd erbij gehouden en uiteindelijk toch niet gered ondanks alle moeite die ik erin heb gestoken . Wat er langzaam insloop was dat ik mezelf aan het verliezen was , alles was in het teken van haar en al mijn dingen die besproken waren,daar kwam niets tot weinig van terecht . ondanks dat ik nog steeds van haar hou ,ging dat verder niet meer ,doe er je voordeel mee en blijf goed nadenken .Ik heb heel veel informatie vergaard gedurende deze jaren en ben heel ver gekomen , ook genoeg fouten zelf gemaakt uiteraard , het ligt natuurlijk niet allemaal aan haar. .Er waren mooie momenten maar vaak ook hele heftige momenten bij die je niemand gunt .hoop dat je de juiste beslissing maakt in deze

 5. Als ik iemand moet uitleggen hoe mijn relatie (2,5 jaar) met een borderliner is verlopen, dan is deze omschrijving een schot in de roos! Ik besef absoluut dat ik ook naar mezelf moet kijken, hoe ik maar bleef proberen om haar problemen (?) effectief op te lossen, eigenlijk ook een beetje om van het gezeik af te zijn. Op een gegeven moment voelde het alsof ze me meer en meer aan het uittesten was. De toenemende frequentie van “onvoorspelbaarheid” werd ook steeds extremer. Het heeft lang geduurd, maar uiteindelijk heeft het rationele gewonnen van het gevoel. Het (zelf)vertrouwen komt ook langzamerhand weer terug. Waarom was ik nou eigenlijk zo verslaafd aan haar?

 6. Dit is de meest treffende omschrijving die ik ooit heb gelezen.
  Relatie van 7 jaar met BPS vriendin gehad, 6 boeken over gelezen en talloze bezoeken aan haar therapeut(en). Niet gered natuurlijk en nu zelf zien terug te vechten uit het zwarte gat.

 7. Deze omschrijving is de meest treffende die ik tot nu toe heb gelezen, een blauwdruk van mijn vrouw die al een week bij me weg is! Na 4 zware jaren liep ze de laatste 3 maanden ineens tegen MIJ aan. Volgens haar moest ik in therapie, dus deed ik dat. Tijdens de therapie kwam ik dichter en dichter bij mezelf, en daar was eigenlijk niks mis mee… ik voelde me steeds beter! Bij haar gebeurde het tegenovergestelde, ze raakte in heftige depressies, waar ik uiteraard de schuld van kreeg! Ik merkte dat ik haar in escalaties op afstand kon houden in emotioneel en fysiek opzicht.
  Het verbaasde me hoeveel middelen en technieken ze inzat om te bewijzen dat ik haar kapot maakte! Voor diep kwetsende scheldpartijen en fysiek geweld was ik erg genoeg al immuun geworden.. Ze wisselde voortdurend door te zeggen dat het bij haar zat, en zij er iets mee moest, tot mij de schuldige maken van haar depressies, daar had ze in haar vorig leven nooit last van.
  Ik bleef onvermurwbaar, haar confronteren met haar eigen gedrag. Uiteindelijk is ze definitief vertrokken. Ze wil scheiden, dus liet ik haar met rust en stemde ermee in. Na 2 dagen radiostilte begon ze weer te appen en mij wederom te beschuldigen van alles. Herhaalt voortdurend dat het over is, ze komt nooit meer terug. Als je met een normaal persoon te doen zou hebben, zou je denken dat het definitief voorbij is. Voor een borderliner betekent dit dat ze toch nog van je houden… Wordt vervolgd

 8. Ik vind het een heel herkenbaar stuk! Graag zou ik deze informatie willen delen, omdat ik denk dat er een groot taboe op rust om deze aandoening bespreekbaar te maken. Is het mogelijk om de tekst te verbeteren taaltechnisch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *