Gespleten Persoonlijkheid

Veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben een andere aandoening in aanvulling op BPS zoals een gespleten persoonlijkheid. Depressie is de meest voorkomende co-voorkomende aandoening (tot 70 procent, maar andere bronnen geloven dat het bijna universeel is). De rest van hen zijn middelenmisbruik (35 procent), eetstoornissen (25 procent), narcistische persoonlijkheidsstoornis (25 procent), en bipolaire stoornis (vroeger manisch-depressiviteit) (15 procent) en theatrale persoonlijkheidsstoornis (onbekend).

Alcohol en andere drugs verlichten de emotionele pijn. Maar slechts tijdelijk, natuurlijk. Deze verslaving moet worden aangepakt voordat de behandeling kan beginnen van de onderliggende borderline persoonlijkheidsstoornis. Borderline patiënten die alleen behandeld worden tegen deze verslaving en niet de onderliggende BPD, hebben meer kans op terugval.

Mensen met een borderline-stoornis met alcohol-en drugsmisbruik problemen hebben een duidelijke afname in de effectiviteit van geneesmiddelen en psychotherapie. Ze hebben ook een verhoogd risico op zelfmoordpogingen en andere ernstige psychiatrische problemen. Vooral bij borderline mannen is het risico van alcohol-en drugsmisbruik groot.

Degenen met Boulimia Binge ontdoen zich van voedsel door te braken, het nemen van klysma’s of misbruik van laxeermiddelen. De lange termijn effecten kunnen maag breuk, verlies van tanden, en zelfs de dood tot gevolg zijn. Eetstoornissen (met name Boulimia) komen vaker voor bij vrouwen met een borderline-stoornis. Deze eetstoornis kan een alternatief soort van zelf beschadiging zijn en een andere manier om de controle vast te leggen zijn.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis en borderline

Ongeveer een derde van de mensen met een borderline-stoornis hebben ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD). Mensen met NPD vereisen een continue prikkel van bewondering en de bevestiging van hun superioriteit. Een kenmerk van de aandoening is dat ze geen empathie hoeven te hebben voor andere mensen, dat wil zeggen, ze kunnen niet verplaatsen in een andere persoon. Om de persoon met NPD heen zijn andere mensen voorwerpen waarvan de functie is om te voldoen aan hun behoeften.

Mensen met NPD kunnen overkomen als heel charmant en vol vertrouwen, zelfs arrogant. Zij kunnen hun capaciteiten overschatten ten opzichte van jou. Maar laat je niet misleiden. Narcisten hebben een laag gevoel van eigenwaarde en gevoelens van leegte en waardeloosheid.

Bekijk ook

Wat te Doen als ik Borderline heb?

Het nemen van die eerste stap om jezelf te helpen is misschien moeilijk. Bekijk wat de behandelingsopties en de behandeling tegen Borderline kan zijn.

Kan ik een Vriend Helpen met Borderline?

Ken je iemand die borderline heeft en beïnvloedt dit jou ook? Het belangrijkste is je vriend of familielid te helpen om de juiste diagnose te krijgen.

Medicijnen tegen Borderline

Slechts uit enkele onderzoeken blijkt dat medicijnen tegen Borderline nodig zijn of effectief zijn voor mensen met deze stoornis.

2 Reacties

  1. Mijn man heeft dit hij wil niet naar een arts maar heb dringend hulp nodig voordat het uit de hand loopt waar kan ik heen hiervoor??? Hij erkent het niet, maar de symptomen zijn er overduidelijk

  2. Zeer herkenbaar. Ik vermoed dat ik NPD heb, weinig interesse voor anderen, enkel bezig met mezelf. Zeer gevoelig aan kritiek van buitenaf en constant bezig met proberen “zo goed mogelijk” te zijn voor iedereen die eigenlijk niet belangrijk is. Vooral het slecht omgaan met kritiek valt me zeer zwaar en ik zou graag met een luchtig hoofd willen rondlopen zoals zoveel anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *