Klinische depressie

Een klinische depressie (KD) is meer dan je alleen maar ongelukkig voelen of het zat zijn voor een paar dagen. Je gaat wel eens door een bepaald tijd dat je je iets minder goed voelt, maar als je een klinische depressie hebt dan voel je jezelf aanhoudend triest voor weken of maanden, in plaats van slechts een paar dagen.

Sommige mensen denken nog steeds dat een depressie geen ziekte is. Deze mensen hebben het mis. Een klinische depressie is een echte ziekte met echte klachten, en het is niet een teken van zwakte of iets wat je kunt onderdrukken of vanzelf weggaat.
Het goede nieuws is dat met de juiste behandeling en ondersteuning, de meeste mensen volledig herstellen van een klinische depressie.

Hoe weet je of je alleen depressief bent of KD?

Een KD treft mensen op verschillende manieren en kan een grote verscheidenheid van symptomen hebben.

  • blijvende gevoelens van verdriet en hopeloosheid,
  • interesse verliezen in de dingen waar je altijd van genoot en het gevoel erg huilerig te zijn.
  • symptomen van angst.
  • lichamelijke klachten, zoals het gevoel voortdurend moe zijn, slecht slapen, geen eetlust hebben, diverse pijn klachten en een vermindering van de lust in seks.

De ernst van de symptomen van een klinische depressie kan variëren. In de mildste vorm kun je gewoon jezelf wat meer “down” voelen, terwijl in zijn meest ernstige vorm een klinische depressie ertoe kan leiden dat jij je suïcidaal kan voelen en dat het leven niet meer de moeite waard is.

Wanneer moet je een arts te raadplegen

Het is belangrijk om hulp te zoeken bij uw huisarts als u denkt dat u KD bent. Als u zich al een paar dagen “down” voelt, doe dan eerst een korte test om te kijken of je klinische depressief bent. Veel mensen wachten een te lange tijd voordat ze hulp zoeken voor klinische depressie. Het is het beste om zo snel mogelijk in actie te komen bij een KD. Hoe eerder je een arts ziet, hoe eerder je op weg zijn naar herstel.

Soms is er een aanleiding. Een levensveranderende gebeurtenis, zoals rouw, het verliezen van je baan of zelfs het krijgen van een baby, kan ervoor zorgen dat je in een depressie of KD belandt. Mensen met een familiegeschiedenis met KD hebben ook meer kans om het zelf te krijgen. Maar je kunt ook depressief worden zonder duidelijke reden .

Leven met een depressie

Een klinische depressie is heel gewoon en treft ongeveer een op de 10 mensen op een bepaald punt. Het treft zowel mannen als vrouwen, van jong en oud. Een klinische depressie kan ook kinderen treffen. Studies hebben aangetoond dat ongeveer 4% van de kinderen vijf tot 16 jaar wordt beïnvloed door een klinische depressie.

Veel mensen met een klinische depressie hebben er voordeel mee bij het veranderen van levensstijl, zoals meer bewegen , het stoppen met alcohol drinken en gezonder te eten. Zelfhulp maatregelen, zoals het lezen van een zelfhulpboek of lid worden van een steungroep kan ook de moeite waard zijn. Ontdek meer over hoe zelfhulp toe te passen en het verbeteren van uw levensstijl om je te helpen een klinische depressie te verslaan in onze boekenshop.

Behandeling van een klinische depressie bestaat uit ofwel medicatie of uit praten behandelingen of gewoonlijk een combinatie van beide. De soort behandeling die uw arts adviseert zal worden gebaseerd op de aard van de klinische depressie je hebt.

Bekijk ook

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke (genetische) aandoening die de hersenen en het zenuwstelsel aantast.

Sociale Angststoornis

Een sociale angststoornis is een angst te gedragen in een beschamende manier terwijl je praat of een ontmoeting met andere mensen, vooral vreemden.

Gegeneraliseerde Angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) is een aandoening waarbij je de meeste dagen overmatige angst hebt.

2 Reacties

  1. Al sinds december 2015 heb ik te kampen met een klinische depressie. Dat heeft te maken met verlies van een geliefde en m.n. de wijze waarop. Ik ben zelf GZ-psycholoog en heb over deze materie ooit een cursusboek geschreven voor leerkrachten basisonderwijs. Mijn aanhoudende depressie is in strijd met mijn vitalistische levensfilosofie, dat weet ik. Ik heb maandelijks contact met een GGZ-instelling, iets waar ik zelf ook in het gewerkt als cognitief gedragstherapeut. Ik weet dus wat er allemaal achter zit, maar kan het voor mezelf moeilijk sturen. Ben op zoek naar personen die ook een KD hebben om elkaar te ontmoeten om samen zelfhandhavingsstrategieën uit te wisselen. Ofwel: hoe ga jij ermee om?

    • Al 8 jaar een gevecht van vallen en opstaan maar vooral dat het een gevecht is. Toch zin om te reageren… Het is dat ene zinnetje : ik weet wat er allemaal achter zit maar kan het voor mezelf moeilijk sturen.
      Hoe ga ik ermee om ? Niet meer eerlijk gezegd, ik neem nu continu bewust slechte beslissingen voor mezelf met als resultaat dat ik volledig geïsoleerd ben, wil geen mensen meer zien, eet bijna niet meer, kom niet meer buiten en de dagen duren veel te lang…ergens moet dat kleine vlammetje toch doven, niet…Geen hoopvol bericht dat weet ik maar voor alle duidelijkheid het is geen klaagzang, het is verdomd moeilijk om hier uit te geraken, het is een ziekte, een slopende ziekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *