Autisme spectrum stoornis ASS

Autisme of ASS is bekend als een complexe ontwikkelingsstoornis. Experts geloven dat autisme zich voordoet gedurende de eerste drie jaar van het leven van een persoon. De aandoening is het gevolg van een neurologische aandoening die een effect op de normale hersenfunctie heeft, die de ontwikkeling van de communicatie van de persoon en sociale interactie vaardigheden vertraagt of belemmert.

Mensen met autisme hebben problemen met non-verbale communicatie, een breed scala van sociale interacties, en activiteiten die een element van spelen / of scherts bevatten.

Wat betekent ASD?

ASD staat voor Autisme Spectrum Disorder of Autistisch Spectrum Stoornis (ASS). In deze tekst betekenen Autisme en ASD of ASS hetzelfde. ASS zijn alle ontwikkelingsstoornissen die zijn veroorzaakt door een hersenafwijking. Een persoon met een ASS heeft meestal moeite met sociale en communicatieve vaardigheden.

Een persoon met ASS zal meestal ook liever vasthouden aan een geheel van gedragingen en kan niet zo goed tegen grote (en veel kleine) wijzigingen in zijn dagelijkse activiteiten. Verschillende familieleden en vrienden van mensen met een ASS hebben opgemerkt dat, indien de persoon van te voren weet dat er een verandering komt en de tijd heeft om zich voor te bereiden, de weerstand tegen de verandering ofwel helemaal weg is of veel lager.

Autisme is een breed-spectrum stoornis

Autisme (of ASD) is een breed-spectrum stoornis. Dit betekent dat er geen twee mensen met autisme precies dezelfde symptomen hebben. Naast het ervaren van verschillende combinaties van symptomen, zullen sommige mensen meer milde symptomen, terwijl anderen meer ernstige zullen ervaren. Hieronder is een lijst van de meest voorkomende kenmerken geïdentificeerd bij mensen met een ASS.

Sociale vaardigheden

De wijze waarop een persoon met een ASD wisselwerking heeft met een ander individu verschilt van hoe de rest van de bevolking zich gedraagt. Als de symptomen niet ernstig zijn, kan de persoon met ASS vooral sociaal onhandig lijken, soms offensief in zijn/haar opmerkingen, of uit de pas lopen met de rest. Als de symptomen ernstiger zijn, kan de persoon niet geïnteresseerd lijken te zijn in alle andere mensen.

Het is gebruikelijk dat familieleden, vrienden en mensen die interageren met iemand met een ASS opmerken dat de ASD lijder heel weinig oogcontact maakt. Echter, nu tekenen van autisme op een vroegere leeftijd gedetecteerd worden dan voorheen door gezondheidszorg, scholen en omgeving, is oogcontact bij mensen met autisme te verbeteren. In veel gevallen, als de symptomen niet ernstig zijn, kan de persoon worden geleerd dat oogcontact belangrijk is voor de meeste mensen en het kind zal zich herinneren de mensen in de ogen kijken.

Een persoon met autisme kan vaak de signalen missen die we elkaar geven als we iemands aandacht willen trekken. De persoon met ASS snapt misschien niet dat iemand probeert te praten. Zij kunnen ook zeer geïnteresseerd overkomen in een gesprek met een bepaalde persoon of groep van mensen, maar ze hebben niet dezelfde vaardigheden als anderen om zich volledig te kunnen mengen in het gesprek. Om het simpel te zeggen, ze missen de nodige vaardigheden om te spelen en te praten.

Bekijk ook

Zelfbeschadiging en andere Autisme Symptomen

Zelfbeschadiging kan een gevolg zijn van de symptomen van autisme. Want op sociaal, communicatief, motorisch en sensorisch gebied zijn er problemen.

Savant Syndroom

Het Savant syndroom komt voor bij autisme. Hierbij blinkt de persoon op één beperkt gebied uit, soms met wonderbaarlijke, virtuoze gevolgen.

Taalproblemen bij Autisme

Taalproblemen komen veel voor bij mensen met autisme. Wel kunnen ze andere methodes leren om hun behoeftes te uiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *