Autisten

Autisten zijn mensen die opvallen door een verscheidenheid aan repetitief en abnormaal gedrag. Maar soms hebben mensen last van autisme zonder dat je dat in eerste instantie merkt. Autisme is er namelijk in heel veel gradaties. Zo kan een lichte vorm van autisme lijken op zeer geconcentreerd gedrag, een uit de hand gelopen hobby. Ook zijn mensen die overdreven netjes zijn en alles op een vaste plek willen hebben in feite lichtelijk behept met een vorm van autisme. Vaak wordt dit verward met dwangmatig gedrag.

Symptomen bij Autisten

Er kan ook een overgevoeligheid zijn van één of meerdere zintuigen zoals bijvoorbeeld gezichtsvermogen, gehoor, of aanraking. Als gevolg hiervan kan er een extreme intolerantie zijn voor harde geluiden of mensenmassa’s, visuele stimulatie, of dingen die worden gevoeld.

Verjaardagen en andere vieringen kunnen desastreus zijn voor autisten. Het dragen van sokken of labels op kleding kan door autisten al worden gezien als pijnlijk. Plakkerige vingers, spelen met klei, het eten van verjaardagstaart of andere voedingsmiddelen, of het lopen op blote voeten kan over het gras ondraaglijk zijn voor autisten door de vele prikkels die ze krijgen.

Autisten die teveel prikkels krijgen kunnen gaan ”headbangen”, zichzelf krabben tot bloedens toe, schreeuwen in plaats van het spreken op een normale toon of zichzelf heel klein maken. Autisten kunnen ook het aanraken van een voorwerp of andere mensen om zicht heen al als teveel zintuiglijke input ervaren.

Kinderen en volwassen mensen met autisme stellen prijs op routine en veel alledaagse taken worden rituelen. Iets eenvoudigs als een bad kan alleen worden bereikt nadat de exacte hoeveelheid water in het bad, de temperatuur, dezelfde zeep op de toegewezen plek ligt en zelfs pas als dezelfde handdoek op dezelfde plaats ligt. Elke inbreuk op deze routine kan bij autisten leiden tot een ernstige reactie.

Autisten en Herhalende bewegingen

Een herhaling van acties of gedrag is kenmerkend voor autisme. Aanhoudend schommelen, tandenknarsen, haar of vinger draaien, met de handen klappen en het lopen op de tenen zijn geen ongewone gedragingen. Ze kunnen voortdurend spelen met slechts één type speelgoed. Bij een kind kan het zijn dat er 1 favoriet is van alle poppen, auto’s, kleding of toiletartikelen.

Elke poging om het gedrag van mensen met een autistische afwijking kan een extreme reactie geven, inclusief een driftbui of een directe fysieke aanval. Objecten die draaien, open en dicht gaan of het uitvoeren van een andere actie kan bij autisten een fascinatie te weeg brengen. Autisten kunnen uren naar dit verschijnsel kijken, of bezig zijn met één bepaalde handeling. Sommige autisten gaan zich zelfs binden aan vreemde artikelen zoals een touwtje, paperclip of prop papier.

Bekijk ook

Zelfbeschadiging en andere Autisme Symptomen

Zelfbeschadiging kan een gevolg zijn van de symptomen van autisme. Want op sociaal, communicatief, motorisch en sensorisch gebied zijn er problemen.

Savant Syndroom

Het Savant syndroom komt voor bij autisme. Hierbij blinkt de persoon op één beperkt gebied uit, soms met wonderbaarlijke, virtuoze gevolgen.

Taalproblemen bij Autisme

Taalproblemen komen veel voor bij mensen met autisme. Wel kunnen ze andere methodes leren om hun behoeftes te uiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *