Gegeneraliseerde Angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) is een aandoening waarbij je de meeste dagen overmatige angst hebt. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je jezelf kan helpen (zelfhulp) en/of psychologische behandeling in eerste instantie zal helpen. Een andere behandeling kan antidepressiva medicijnen en soms ook andere soorten geneesmiddelen zijn.

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

Als je een gegeneraliseerde angststoornis hebt, zul je de meeste dagen veel angst ervaren (angstig, bang en gespannen gevoel) . Deze angsten heb je al op lange termijn. Sommige van de lichamelijke symptomen van angst kunnen komen en gaan. Je bent voor bijna alles bang en dit geeft spanningen thuis of op het werk, vaak over heel kleine dingen. Soms weet je niet eens waarom je angstig bent.

Het kan moeilijk zijn om het verschil tussen normale milde angst bij iemand met een angstige persoonlijkheid en iemand met een gegeneraliseerde angststoornis te onderscheiden. In de regel zijn de symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis:

 • Zich rusteloos voelen, prikkelbaar, spierspanning, of het grootste gedeelte van de tijd opgewonden voelen.
 • Snel vermoeid.
 • Moeite met concentreren.
 • Slecht slapen (slapeloosheid). Meestal moeite om in slaap te  komen.

Je hoeft geen gegeneraliseerde angststoornis te hebben als je bang bent voor een specifiek ding. Je hebt wel meer kans om een gegeneraliseerde angststoornis te ontwikkelen als je bang bent voor een ding.

Wie krijgt een gegeneraliseerde angststoornis?

Een gegeneraliseerde angststoornis ontwikkelt zich bij ongeveer 1 op de 50 mensen op een bepaald moment in het leven. Twee keer zoveel vrouwen als mannen worden getroffen. Het ontwikkelt zich meestal in de eerste 20 jaar, maar wordt vaak herkend bij oudere mensen.

Wat zijn de oorzaken van een gegeneraliseerde angststoornis?

De oorzaak is niet duidelijk. De aandoening ontstaat vaak zonder duidelijke reden. Verschillende factoren kunnen een rol spelen. Bijvoorbeeld :

 • Genetisch (het materiaal geërfd van je ouders, die verschillende aspecten van je lichaam regelt). Sommige mensen hebben dus aanleg om eerder angstig te zijn.
 • Jeugdtrauma’s zoals misbruik of overlijden van een ouder, kan je meer vatbaar voor angst maken als je ouder wordt.
 • Grote stress in het leven kan de aandoening veroorzaken. Bijvoorbeeld, een familie crisis.

Sommige mensen met andere psychische problemen, zoals depressie of schizofrenie hebben een grotere kans om ook een gegeneraliseerde angststoornis te ontwikkelen.

Hoe wordt een gegeneraliseerde angststoornis gediagnosticeerd?

Indien de typische symptomen ontwikkelen en aanhouden dan kan een arts vaak een gegeneraliseerde angststoornis als diagnose geven. De richtlijnen van de diagnose zijn op dit moment dat je de symptomen zes maanden moet hebben gehad, maar nieuwe richtlijnen worden binnenkort gepubliceerd (DSM – 5). Die geven aan dat de diagnose moet worden gemaakt als je de symptomen voor een maand hebt gehad.

Sommige fysieke symptomen van angst kunnen worden veroorzaakt door fysieke problemen die kunnen worden verward met angst. Dus, soms moeten andere voorwaarden worden uitgesloten. Bijvoorbeeld :

 • Het drinken van veel cafeïne (in thee, koffie en cola).
 • De bijwerkingen van sommige voorgeschreven medicijnen. Bijvoorbeeld, selectieve serotonine heropname remmer (SSRI) antidepressiva.
 • Een overactieve schildklier.
 • Het nemen van een aantal drugs.
 • Bepaalde omstandigheden die hartkloppingen kunnen veroorzaken.
 • Lage bloedsuikerspiegel (zeldzaam).
 • Tumoren die te veel adrenaline en andere soortgelijke hormonen (zeer zelden) maken.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is waarschijnlijk de meest effectieve behandeling. Het werkt waarschijnlijk voor meer dan de helft van de mensen met een gegeneraliseerde angststoornis om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Cognitieve therapie is gebaseerd op het idee dat bepaalde manieren van denken kan leiden tot bepaalde psychische problemen zoals angst. De therapeut helpt je om je huidige denkpatronen te begrijpen – in het bijzonder, om schadelijke, nutteloze en verkeerde ideeën of gedachten die je hebt te identificeren. Het doel is dan om je manier van denken te veranderen. Ook om je denkpatronen meer realistische te maken. Therapie wordt meestal gedaan in wekelijkse sessies van ongeveer 50 minuten, voor enkele weken. Je moet actief deelnemen en je krijgt huiswerk tussen de sessies. Je kan bijvoorbeeld worden gevraagd om een dagboek bij te houden van je gedachten die zich voordoen wanneer je angstig bent.

Gedragstherapie heeft als doel alle gedachten die schadelijk of niet nuttig zijn te veranderen. De therapeut heeft als doel om je te helpen om dit te veranderen. Verschillende technieken worden gebruikt, afhankelijk van de aandoening en omstandigheden. Zoals met cognitieve therapie, zijn meerdere sessies nodig.

CBT is een mengsel van de twee, waar je kunt profiteren van de veranderende gedachten en gedragingen.

Angst management cursussen

Deze cursussen kunnen een optie zijn als ze beschikbaar zijn in je regio. Sommige mensen kiezen er voor om in een groepscursus plaats te nemen in plaats van individuele therapie of begeleiding. De cursussen kunnen leren hoe te ontspannen en geven probleemoplossende vaardigheden.

Zelfhulp

Je kunt folders, boeken, DVD’s, video’s, etc. krijgen voor ontspanning en de bestrijding van stress. Ze leren eenvoudige diepe – ademhalingstechnieken en andere maatregelen om stress te verlichten en helpen je te ontspannen. Zij kunnen symptomen van angst verlichten. Er zijn ook websites die zelfhulp advies en behandeling en ondersteuning geven op het internet.

Bekijk ook

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke (genetische) aandoening die de hersenen en het zenuwstelsel aantast.

Sociale Angststoornis

Een sociale angststoornis is een angst te gedragen in een beschamende manier terwijl je praat of een ontmoeting met andere mensen, vooral vreemden.

Paniekaanval

Een paniekaanval is een aandoening waarbij je terugkerende paniekaanvallen krijgt. Veel mensen met een paniekaanval ontwikkelen ook agorafobie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *