Kinderen met autisme

Een kind met autisme ontwikkelt zich op een andere wijze dan “normale” kinderen. Daar waar bij normale kinderen de ontwikkeling op alle terrein tamelijk gelijk opgaat, kan het bij een autistische kind zo zijn dat ontwikkelingen op het ene terrein heel snel gaan, maar op ander gebied achterblijven. Het autistische kind kan bijvoorbeeld heel snel zijn of haar cognitieve vaardigheden ontwikkelen, terwijl de sociale- en taalvaardigheden achterblijven. Of het ontwikkelt snel de taalvaardigheid, maar blijven de motorische vaardigheden achter. Zij kunnen niet de bal vangen zoals hun leeftijdgenoten, maar hebben wel een veel grotere grotere woordenschat. Het enige terrein waarop ze zeker zich anders ontwikkelen is op het gebied van de sociale vaardigheden. Want dat is de kern van autisme bij kinderen maar ook bij volwassenen.

Leren kan onvoorspelbaar zijn

Hoe snel een ASS kind dingen kan leren, kan vrij onvoorspelbaar zijn. Ze kunnen het ene ding veel sneller leren dan andere kinderen, bijvoorbeeld hoe hoe je lange woorden moet lezen, maar even later zijn ze deze vaardigheid volledig vergeten. Ze kunnen ook leren hoe ze iets op de moeilijke wijze moeten voordat ze begrijpen hoe ze iets op de gemakkelijke manier kunnen doen.

Tics en autisme

Het is niet ongewoon voor mensen met autisme om tics te hebben. Dit zijn meestal fysieke bewegingen die schokkerig worden uitgevoerd. Sommige tics kunnen heel ingewikkeld zijn en ook een zeer lange tijd duren. Een aantal mensen met autisme heeft controle hierover, bijvoorbeeld wanneer ze gebeuren, andere niet. Mensen met ASS die wel tics hebben zeggen vaak dat ze de tics moten uitvoeren omdat de aandrang niet te stoppen is. Voor velen zijn de tics ook niet vervelend maar leuk, en hebben ze een voorkeursplek waar ze hen uitvoeren, meestal ergens waar niemand ze kan zien en waar ze de ruimte hebben om hun tics probleemloos uit te voeren. Voor ouders die dergelijke tics voor het eerst meemaken kan dat best voor een shock zorgen.

Obsessies

Mensen met autisme hebben vaak obsessies of hobby’s waarin ze helemaal opgaan.

Mythes over autisme

Een persoon met autisme voelt liefde, geluk, verdriet en pijn, net als ieder ander. Alleen maar omdat een aantal van hen niet hun gevoelens kan uiten op dezelfde wijze als anderen dat doen, betekent dat niet dat ze helemaal ze geen gevoelens hebben – want dat hebben ze wel! Het is cruciaal dat de Mythe – Autistische mensen hebben geen gevoel – wordt vernietigd. Deze mythe is een gevolg van onwetendheid, niet een of andere samenzwering. Daarom is het belangrijk dat je mensen opleidt die deze mythe kunnen ontzenuwen op een behulpzame en informatieve manier.

Een andere mythe is dat alle mensen met autisme hebben een ongelooflijke gave hebben dingen te onthouden zoals nummers of muziek. Mensen met autisme zijn gewone mensen … met autisme.

Bekijk ook

Zelfbeschadiging en andere Autisme Symptomen

Zelfbeschadiging kan een gevolg zijn van de symptomen van autisme. Want op sociaal, communicatief, motorisch en sensorisch gebied zijn er problemen.

Savant Syndroom

Het Savant syndroom komt voor bij autisme. Hierbij blinkt de persoon op één beperkt gebied uit, soms met wonderbaarlijke, virtuoze gevolgen.

Taalproblemen bij Autisme

Taalproblemen komen veel voor bij mensen met autisme. Wel kunnen ze andere methodes leren om hun behoeftes te uiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *