Angststoornissen

Er zijn verschillende angststoornissen waarbij het “bang zijn” altijd het symptoom is. Je kan een angststoornis hebben als de symptomen je normale dagelijkse activiteiten beïnvloeden, of als deze angst symptomen van invloed zijn op je leven. Ongeveer 1 op de 20 mensen hebben een angststoornis. Hieronder volgt een kort overzicht van de belangrijkste angststoornissen.

Reacties op stress

Angst kan een van de symptomen zijn als reactie op stressvolle situaties. Er zijn drie soorten reacties op stress:

Acute stressreactie

Acute betekent dat de symptomen zich snel ontwikkelen, je praat dan over minuten of uren. Acute reacties op stress treden meestal op na een onverwachte gebeurtenis zoals een ongeluk, rouw, familieprobleem, of slecht nieuws. Soms doen de symptomen zich voor bij een bekende moeilijke situatie. Dit wordt situationele angst genoemd. Dit kan bijvoorbeeld voor een onderzoek, een belangrijke bespreking of een presentatie zijn.

Symptomen komen vrij snel op, maar het kan soms ook enkele dagen of weken duren. Afgezien van angst, zijn andere symptomen een lage stemming, prikkelbaarheid, emotionele ups en downs, slecht slapen, slechte concentratie, en de wil om alleen te zijn.

Aanpassing van reactie

Dit is vergelijkbaar met het bovenstaande, maar de symptomen doen zich pas dagen of weken voor na een stressvolle situatie, als reactie of aanpassing van het probleem. Bijvoorbeeld als een reactie op een echtscheiding of verhuizing. De symptomen zijn vergelijkbaar met acute reactie op stress, maar kunnen onder andere veranderen in een depressie. De symptomen hebben de neiging om na een paar weken te verbeteren.

Post-traumatische stress-stoornis

Post-traumatische stress-stoornis (PTSS) kan komen door een ernstig trauma, zoals een ernstige mishandeling of een levensbedreigend ongeval. Symptomen treden ten minste na een maand op maar vaak pas veel later. Angst is slechts een symptoom dat kan komen en gaan. De belangrijkste symptomen van PTSD zijn :

  • Terugkerende gedachten, herinneringen, beelden, dromen of flashbacks van het trauma.
  • Je probeert om gedachten, gevoelens, gesprekken, plaatsen, mensen, activiteiten of iets anders die herinneren aan het trauma opwekken te vermijden.
  • Emotioneel verdoofd gevoel. Misschien vind je het moeilijk om gevoelens van liefde te uiten.
  • Je vooruitzicht naar de toekomst is vaak pessimistisch. Je kan de interesse in activiteiten om te genieten verliezen.
  • Verhoogde prikkelbaarheid die je niet had voor het trauma. Dit kan moeilijk slapen, geïrriteerd zijn, moeite met concentreren, en verhoogde waakzaamheid omvatten.

Bekijk ook

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke (genetische) aandoening die de hersenen en het zenuwstelsel aantast.

Sociale Angststoornis

Een sociale angststoornis is een angst te gedragen in een beschamende manier terwijl je praat of een ontmoeting met andere mensen, vooral vreemden.

Gegeneraliseerde Angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) is een aandoening waarbij je de meeste dagen overmatige angst hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *