Behandeling van borderline

Behandeling van borderline vereist een multi-methode teambenadering, aldus Salters-Pedneault. Zo’n team bestaat uit een individuele en collectieve therapeut en een psychofarmacoloog om de medicatie te beheren. Het is dit team dat “de keuze van behandeling bepaalt voor een individuele patiënt,” aldus S. Charles Schulz, MD, hoofd van de afdeling psychiatrie aan de Universiteit van Minnesota Medical School.

Echter te veel behandelingen kan leiden tot een “zonder behandeling behandeling” waarbij de cliënt niet volledig effectief betrokken is bij therapie zoals Dr Wheelis heeft gezegd. Ze wees op het belang van het hebben van “een primaire arts die verantwoordelijk is voor de architectuur van de gehele behandeling.”

Psychotherapie is de centrale behandeling voor borderline persoonlijkheidsstoornis . “Tot op heden is de gouden standaard behandeling voor BPS DBT  (dialectische gedragstherapie),” zegt Salters-Pedneault. Hoewel je niet kan zeggen dat DBT superieur is – tot op heden zijn alle behandelingen in een “horse race” – te oordelen naar de hoeveelheid en de kwaliteit van de studies die DBT ondersteunen, is dit op dit moment de beste vorm van behandeling. Andere veelbelovende psychosociale behandelingen zijn schema-gerichte , mentaliseren-bevorderende en overdracht gerichte therapie .

Medicijnen worden soms voorgeschreven om de symptomen van BPS te verminderen of een co-voorkomende aandoening (zoals bipolaire stoornis) te behandelen en kan helpen in combinatie met psychosociale behandelingen. Volgens Dr Schulz is gebleken dat personen die hebben deelgenomen aan DBT in combinatie met het medicijn olanzapine (Zyprexa), een vermindering van de symptomen ervaren in vergelijking met personen die ook deelnamen aan de behandeling, alleen zonder medicijn maar met een placebo.

Dr Wheelis, die pleit voor het gebruik van medicijnen, wordt medicatie te vaak voorgeschreven, wat leidt tot polyfarmacie. Bovendien, kan medicatie voor symptomen van BPS soms onderling reageren en moet je de cliënt leren om gaan met hun emoties.

Dialectische gedragstherapie (DBT)

Ontwikkeld door Marsha Linehan, Ph.D, is DBT gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. De therapie helpt individuen met BPS hun emoties te beheersen, gezonde relaties te ontwikkelen en een zinvol leven te leiden . “DBT helpt mensen hun emoties te reguleren en in stelt ze in staat om te genieten van het leven”, aldus Baugh.

DBT bestaat uit individuele therapie, groeps-vaardigheidstraining en telefoon coaching. Elke week besteden individuen een uur met een therapeut en twee uur in een groepssessie en volledige opdrachten tussen de sessies. Omdat de symptomen van invloed zijn op elk deel van het leven van een persoon, ” is een uur therapie per week gewoon niet werkbaar,” zegt Salters-Pedneault.

DBT duurt ten minste zes maanden tot een jaar lang, want het is zeer gestructureerd, en het duurt zes maanden om één keer door alle modules te gaan in een groep vaardigheden, Baugh gezegd. Het is vaak effectiever voor cliënten deze fasen een tweede keer te oefenen om vaardigheden te verstevigen en een begin te maken met het wegnemen van het trauma.

De eerste fase heeft betrekking op zelfmoord en zelfverminkings gedrag. Fase twee gaat over het behandelen van emotionele trauma’s uit het verleden. Stadia drie en vier helpen cliënten te werken aan “problemen van het leven en de ontwikkeling van hun vermogen tot vreugde en een gevoel van comfortabel thuis in het universum,” zoals Baugh het verwoord.

Bekijk ook

Gespleten Persoonlijkheid

Veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben een andere aandoening in aanvulling op BPS zoals een gespleten persoonlijkheid.

Wat te Doen als ik Borderline heb?

Het nemen van die eerste stap om jezelf te helpen is misschien moeilijk. Bekijk wat de behandelingsopties en de behandeling tegen Borderline kan zijn.

Kan ik een Vriend Helpen met Borderline?

Ken je iemand die borderline heeft en beïnvloedt dit jou ook? Het belangrijkste is je vriend of familielid te helpen om de juiste diagnose te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *