Borderline behandeling

Een Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) lijkt een verwoestende aandoening. Er is veel verwarring over wat borderline werkelijk betekent en hoe het daadwerkelijk kan worden behandeld. Samen met onbegrip, is er ook een stigma. Dit kan een persoon het gevoel geven er nog meer alleen voor te staan. Echter, twee procent van de bevolking heeft in meer of mindere mate last van BPS. Dat zijn meer mensen dan mensen met een bipolaire stoornis of schizofrenie. Er is goed nieuws: Borderline persoonlijkheidsstoornis is te behandelen en is herstel mogelijk. Hier voltg een kijkje op hoe borderline er werkelijk uitziet, hoe de behandeling verloopt en wat dierbaren kunnen doen.

Misvattingen over borderline

  • Misvatting 1: Personen met BPS zijn meesters in manipulatie.

BPS is het resultaat van een combinatie van oorzaken, met inbegrip van biologische factoren en gebeurtenissen uit het verleden, wat kan resulteren in een onvermogen om emoties te reguleren, volgens Michael Baugh, LCSW, een expert in dialectische gedragstherapie (DBT) en mindfulness bij Third Wave Behavioral Center, zijn prive-praktijk in Seattle. De mate waarin mensen emoties vertonen heeft grafisch gezien, de vorm van een klokkromme. Individuen op de meer emotionele kant van het spectrum (zoals mensen met een borderline-stoornis en veel goede therapeuten) zijn gemakkelijker en eerder geactiveerd door gebeurtenissen in hun omgeving, en het duurt langer voor hen om terug te keren naar de uitgangswaarde – maar ze kunnen de vaardigheden leren om deze intense emoties te beheersen, volgens deze deskundige.

Baugh geeft het volgende voorbeeld: Een emotioneel kind groeit op in een stoïcijnse familie, waar het voortdurend verteld wordt om te kalmeren. Het probeert de familieregels te volgen en zal zijn emoties onderdrukken. Op den duur zit het kind zo vol opgekropte emoties dat ze niet langer genegeerd kunnen worden en er volgt een uitbarsting. Wanneer dit gebeurt, lijken de emoties van nul tot en met 60 km/uur te gaan op de emotionele snelweg, en daarmee wordt hun intensiteit oncontroleerbaar. Op dat moment heeft ineens iedereen in de familie ermee te maken en omdat mensen emoties nodig hebben, versterkt dit het patroon van extreme emotionele uitbarstingen. Bijgevolg wordt dit de enige manier waarop de persoon zijn emoties kan uiten.

Met andere woorden, een persoon met borderline persoonlijkheidsstoornis maakt zelden een bewuste keuze om iedereen te manipuleren. Wanneer ze echter niet genoeg aandacht krijgen, nemen ze hun toevlucht tot extreme gedragingen, aldus Neil Bockian, Ph.D, oprichter en voorzitter van Behavioral Health Associates en co-auteur van New Hope Voor mensen met Borderline Persoonlijkheidsstoornis. Deze gedragingen worden versterkt door de aandacht die ze op dat moment krijgen van familieleden of mensen die normaal gesproken weinig aandacht aan hen besteden. Als de geliefden opgebrand raken, zal de persoon met BPS steeds extremer gedrag vertonen.

  • Misvatting 2: Het is onbehandelbaar.

“Het onderzoek toont overtuigend aan dat een aantal behandelingen voor BPS bijzonder effectief is”, aldus Kristalyn Salters-Pedneault, Ph.D, een klinisch psycholoog die gespecialiseerd is in BPS en schrijver van een blog hierover op About.com.

  • Misvatting 3: BPS is een levenslange gevangenisstraf.

Volgens Alexander Chapman , Ph.D, voorzitter van de DBT Centrum van Vancouver en co-auteur van The Borderline Personality Disorder Survival Guide: “In een recente studie van patiënten met BPS die werden opgenomen in het ziekenhuis en behandeld en vervolgens weer werden ontslagen, bleek 70 procent niet meer te voldoen aan de criteria voor de stoornis in een zes jaar durende follow-up periode.

  • Misvatting 4: Mensen met een borderline-stoornis proberen niet hard genoeg.

Volgens Joan Wheelis, MD, directeur van de Twee Brattle Center in Cambridge, Massachusetts, “het is niet dat cliënten niet gemotiveerd zijn, maar ze hebben last van een aanzienlijke emotionele, cognitieve en gedragsmatige ontregeling vanwege de aandoening.” Mensen beseffen niet hoe groot hun tekorten zijn. Velen zijn zeer intelligent, getalenteerd en productief, dus het is soms moeilijk te geloven dat deze mensen een stoornis hebben, zei ze. “De persoon wordt het beste wat ze kunnen, gezien hun huidige mentale toestand doen,” zegt Bockian.

Bekijk ook

Gespleten Persoonlijkheid

Veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben een andere aandoening in aanvulling op BPS zoals een gespleten persoonlijkheid.

Wat te Doen als ik Borderline heb?

Het nemen van die eerste stap om jezelf te helpen is misschien moeilijk. Bekijk wat de behandelingsopties en de behandeling tegen Borderline kan zijn.

Kan ik een Vriend Helpen met Borderline?

Ken je iemand die borderline heeft en beïnvloedt dit jou ook? Het belangrijkste is je vriend of familielid te helpen om de juiste diagnose te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *