Borderline: kenmerken en behandeling

Borderline is een aandoening die sinds de jaren 80 is “ontdekt”. Wat weten we inmiddels over borderline of wel borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS)?

 • BPS is een complexe aandoening die vaak verkeerd begrepen wordt.
 • Niet alle mensen die zichzelf wat aan doen, lijden aan BPS. Terwijl zelfbeschadiging regelmatig voorkomt bij mensen met een borderline-stoornis, hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Mensen kunnen zichzelf ook schade toebrengen vanuit andere motieven, zoals te weinig zelfvertrouwen, om emoties kwijt te kunnen of zelfs om zichzelf te straffen. Dit kan betrekking hebben op een psychische aandoening, een stoornis of een emotioneel probleem en hoeft niets met BPS te maken te hebben.
 • Mensen met een borderline-stoornis zijn niet ‘slecht’. Vanwege de woede en afwijzing die mensen met een borderline-stoornis vertonen, worden ze soms aangeduid als ‘slecht’, ‘manipulatief’ of ‘aandacht-zoekend’. Hoewel de dingen die ze doen kunnen leiden tot verwarring, angst of ongemak voor andere mensen, moet jij als familie of partner of vriend altijd onthouden, dat dit gedrag het gevolg is van gevoelens van angst, eenzaamheid, wanhoop, hopeloosheid of te maken heeft met de persoonlijkheids stoornis borderline.
 • Mensen met een borderline-stoornis kunnen beter worden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen mensen met een borderline-stoornis goed herstellen met de juiste lopende behandeling en ondersteuning. Hoewel er nog geen genezing mogelijk is, is BPS is een behandelbare aandoening.

Waaruit bestaat de behandeling van bordelrine?

De diagnose wordt over het algemeen gemaakt door een psychiater, terwijl de behandeling uitgevoerd wordt door een psychiater, klinisch psycholoog of een andere professional uit de geestelijke gezondheidszorg.

 • De meest effectieve behandeling bestaat gewoonlijk uit een combinatie van psychotherapie, medicatie en ondersteuning.
 • Psychologische therapieën die effectief gebleken zijn bij de behandeling van BPS zijn onder meer Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT) en dialectische gedragstherapie (DBT). Tijdens IPT, leert een persoon nieuwe en effectieve manieren om om te gaan met de belangrijkste mensen in hun leven. DBT helpt mensen om beter te leren omgaan met hun emoties en leert de patiënt een nieuwe manier om te reageren op situaties en andere mensen.
 • Medicatie alleen werkt niet bij BPS. Het kan nuttig zijn, maar uitsluitend om een aantal symptomen van BPS te beheersen, zoals depressie, angst en stemmingswisselingen.
 • Langere termijn psychiatrische behandeling kan worden verstrekt door een huisarts of de ambulante geestelijke gezondheidszorg – een kliniek met gespecialiseerde gezondheidswerkers die mensen in hun eigen omgeving behandelen.
 • Communautaire steunprogramma’s kunnen hulp opleveren bij het vinden van passende arbeid, huisvesting, onderwijs en opleiding, psychosociale rehabilitatie en onderlinge steun.
 • Familie en vrienden van mensen met een borderline-stoornis kunnen voelen zich vaak verward, boos en alleen. Onderwijs en ondersteuning voor familie en andere mantelzorgers is een belangrijk onderdeel van de behandeling.
 • Met de juiste behandeling en begeleiding, kunnen de meeste mensen met een borderline-stoornis een normaal, productief leven lijden.

Bekijk ook

Gespleten Persoonlijkheid

Veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben een andere aandoening in aanvulling op BPS zoals een gespleten persoonlijkheid.

Wat te Doen als ik Borderline heb?

Het nemen van die eerste stap om jezelf te helpen is misschien moeilijk. Bekijk wat de behandelingsopties en de behandeling tegen Borderline kan zijn.

Kan ik een Vriend Helpen met Borderline?

Ken je iemand die borderline heeft en beïnvloedt dit jou ook? Het belangrijkste is je vriend of familielid te helpen om de juiste diagnose te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *