Borderline Persoonlijkheidsstoornis Behandeling

Een Borderline persoonlijkheidsstoornis kan worden behandeld met psychotherapie of “praat” therapie. In sommige gevallen kan een psychiater ook medicijnen voorschrijven om bepaalde symptomen te behandelen. Wanneer een persoon onder behandeling is van meerdere professionals, is het essentieel voor de patiënt dat deze de behandelplannen op elkaar worden afgestemd.

De hieronder beschreven behandelingen zijn slechts enkele van de opties die beschikbaar zijn om een persoon met een borderline stoornis te behandelen. Het onderzoek naar behandelingen is echter nog in een zeer vroeg stadium. Meer studies zijn nodig om de effectiviteit van deze behandelingen en de beste manier om behandelingen te leveren te bepalen.

Psychotherapie

Psychotherapie is meestal de eerste behandeling voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Huidig onderzoek suggereert dat psychotherapie sommige symptomen kunnen verlichten, maar verdere studie is nodig om beter te begrijpen hoe goed psychotherapie werkt.

Het is belangrijk dat mensen die therapie krijgen vertrouwen op hun therapeut. De aard van de borderline persoonlijkheidsstoornis kan het moeilijk maken voor mensen met deze aandoening om dit soort banden met hun therapeut te onderhouden.

Vormen van psychotherapie om Borderline persoonlijkheidsstoornis te behandelen:

  1. Cognitieve gedragstherapie. Deze therapie kan mensen met borderline helpen om gedragingen en overtuigingen en/of onjuiste percepties van zichzelf en anderen te herkennen. Ook helpt dit om interactie problemen met anderen te identificeren. Cognitieve gedragstherapie kan helpen om een scala van stemming- en symptomen van angst te verminderen.
  2. Dialectische gedragstherapie (DGT). Deze vorm van therapie richt zich op het concept van mindfulness, of zich bewust zijn van aandacht voor de huidige situatie. Dialectische gedragstherapie leert vaardigheden om intense emoties te beheersen, vermindert zelfdestructief gedrag en verbetert de relatie. Deze therapie verschilt van CGT in dat het streeft naar een balans tussen het veranderen en accepteren overtuigingen en gedragingen.
  3. Schema gerichte therapie. Deze vorm van therapie combineert elementen van CGT met andere vormen van psychotherapie die zich richten op schema’s of de manier waarop mensen zichzelf zien. Deze aanpak is gebaseerd op het idee dat de borderline voort komt uit een disfunctioneel zelfbeeld en door negatieve ervaringen uit de kindertijd. Schema gerichte therapie beïnvloedt hoe mensen reageren op hun omgeving, omgaan met anderen en omgaan met problemen of stress.

Therapie kan worden toegepast in een op een relatie tussen de therapeut en de patiënt of in een groep. Groepssessies kunnen mensen met borderline helpen te leren hoe de interactie met anderen is en hoe ze zich effectief in kunnen zetten.

Bekijk ook

Gespleten Persoonlijkheid

Veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben een andere aandoening in aanvulling op BPS zoals een gespleten persoonlijkheid.

Wat te Doen als ik Borderline heb?

Het nemen van die eerste stap om jezelf te helpen is misschien moeilijk. Bekijk wat de behandelingsopties en de behandeling tegen Borderline kan zijn.

Kan ik een Vriend Helpen met Borderline?

Ken je iemand die borderline heeft en beïnvloedt dit jou ook? Het belangrijkste is je vriend of familielid te helpen om de juiste diagnose te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *