Cyclothyme Stoornis

Een cyclothyme stoornis (CS) is een mildere vorm van een bipolaire stoornis. Deze stoornissen vallen onder de manisch depressieve ziektes. Bij deze ziektes heeft een persoon last van stemmingswisselingen over (soms zelfs) een periode van vele jaren die gaan van weinig tot niet depressief naar enorme emotionele periodes.

De oorzaken van een Cyclothyme stoornis

De verschillende oorzaken van een CS zijn onbekend. Dit kan een depressie of een bipolaire stoornis zijn. Een cyclothyme stoornis komt vaak voor met erfelijkheid als oorzaak. Dit suggereert dat deze stemmingsstoornissen dezelfde oorzaken hebben en daardoor moeilijk te onderscheiden zijn. Een cyclothyme stoornis begint vroeg in het leven en komt even vaak voor bij mannen en vrouwen.

Symptomen van een Cyclothyme stoornis

De symptomen van CS zijn vergelijkbaar met andere stoornissen. Gedeeltes van een hypomanie stoornis (zie ook een bipolaire stoornis) en depressie treden op gedurende 2 jaar en bij jonge kinderen of tieners 1 jaar of langer. De stemmingswisselingen zijn wel minder ernstig dan bij andere stemmingsstoornissen. Mensen die last hebben van een cyclothyme stoornis zijn niet meer dan 2 maanden achtereenvolgens klachten vrij.

Cyclothyme stoornis test

De diagnose voor deze stoornis wordt gebaseerd op je stemmings geschiedenis. Je huisarts kan een bloed- en urineonderzoek doen om uit te sluiten dat medische oorzaken het gevolg zijn van deze stemmingswisselingen.

Cyclothyme stoornis behandeling

De behandeling van de stoornis bestaat uit het gebruik van medicijnen of therapieën. Dit kan zijn antidepressiva, medicijnen om je stemming te stabiliseren, gesprekstherapie, of een combinatie van deze therapieën.

De meest gebruikte stemmings medicijnen zijn Lithium. Lithium wordt al jaren gebruikt bij mensen met een bipolaire stoornis en kan ook mensen met een cyclothyme stoornis helpen. Medicijnen zoals Depakine,Tegretol, Trileptal of Lamictal zijn de meest gevestigde stemmings medicijnen. Sommige mensen reageren helaas niet op deze medicijnen.

Cyclothyme stoornis prognose

Bij minder dan de helft van de mensen zal deze ontwikkelen tot een bipolaire stoornis. Bij de andere mensen, zal de stoornis verder gaan als een chronische aandoening of zelfs verdwijnen met de tijd.

Bekijk ook

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke (genetische) aandoening die de hersenen en het zenuwstelsel aantast.

Sociale Angststoornis

Een sociale angststoornis is een angst te gedragen in een beschamende manier terwijl je praat of een ontmoeting met andere mensen, vooral vreemden.

Gegeneraliseerde Angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) is een aandoening waarbij je de meeste dagen overmatige angst hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *