Dysthyme Stoornis

Een dysthyme stoornis wordt soms aangeduid als een milde, chronische depressie, en is minder ernstig dan een normale depressie. Met een dysthyme stoornis, kunnen de symptomen van een depressie voor langere tijd blijven, vaak twee jaar of langer. Als je een dysthyme stoornis hebt kun je ook periodes ervaren van ernstige depressie.

Wat zijn de oorzaken van een dysthyme stoornis?

Experts zijn niet zeker wat de oorzaak is van een deze vorm van depressie. Genen kunnen een rol spelen, maar veel van de getroffen mensen hebben geen familieleden met een dergelijke stoornis. Veranderingen in de chemische stoffen in de hersenen worden ook vaak genoemd als oorzaak.

Belangrijke stressoren in het leven, chronische ziektes, medicijnen, en relatieproblemen of problemen op het werk kunnen de kans op een dysthyme stoornis vergroten.

Wat zijn de tekenen en symptomen van dysthyme stoornis?

De symptomen van een dysthyme stoornis zijn dezelfde als die van een depressie, maar zijn niet zo intens en omvatten het volgende:

  • Verdrietig of depressieve stemming het grootste deel van de dag en bijna elke dag
  • Verlies van plezier in de dingen die ooit plezierig waren
  • Belangrijke verandering in gewicht of eetlust
  • Slapeloosheid
  • Fysiek rusteloos
  • Moeheid of verlies van energie
  • Gevoelens van hopeloosheid of waardeloosheid
  • Problemen met de concentratie
  • Terugkerende gedachten aan de dood

Hoe wordt een dysthyme stoornis gediagnosticeerd?

De geestelijke gezondheidszorg maakt eerst een diagnose op basis van de symptomen bij een persoon. In het geval van een dysthyme stoornis, zullen deze symptomen al voor een langere periode zijn en zijn ze ook minder ernstig dan bij een normale depressie.

Je arts zal er bij een dysthyme stoornis voor willen zorgen dat de symptomen niet het gevolg zijn van een lichamelijke aandoening. Als je dergelijk depressief bent en depressieve symptomen hebt gehad voor meer dan twee weken zal je een arts of psychiater moeten raadplegen.

Hoe wordt een dysthyme stoornis behandeld?

Een dysthyme stoornis is een ernstige ziekte en is ook goed te behandelen. Zoals bij elke chronische ziekte, vroegtijdige diagnose en medische behandeling kan de intensiteit en de duur van de symptomen verminderen en ook de kans op het ontwikkelen van een grote depressie.

Om een dysthyme stoornis te verminderen, kunnen de artsen psychotherapie gebruiken, medicijnen zoals antidepressiva, of een combinatie van deze behandelingen. Vaak kan een dysthyme stoornis worden behandeld door een huisarts.

Wat kan ik doen om me beter te voelen?

Het krijgen van een goede diagnose en de toeschrijving van een effectieve behandeling is een belangrijke stap in het beter voelen als je een dysthyme stoornis hebt. Vraag je arts over de voordelen van een gezonde levensstijl zoals het eten van een goed uitgebalanceerd dieet, het krijgen van regelmatige lichaamsbeweging, en het vermijden van alcohol en roken.

Het zijn met vrienden en familieleden voor sterke sociale steun kan helpen. Deze positieve gewoonten zijn ook belangrijk in het verbeteren van je stemming en welzijn .

Bekijk ook

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke (genetische) aandoening die de hersenen en het zenuwstelsel aantast.

Sociale Angststoornis

Een sociale angststoornis is een angst te gedragen in een beschamende manier terwijl je praat of een ontmoeting met andere mensen, vooral vreemden.

Gegeneraliseerde Angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) is een aandoening waarbij je de meeste dagen overmatige angst hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *