Erotomanie

Erotomanie is een zeldzame aandoening waarbij iemand denkt dat een ander persoon, meestal van hogere status verliefd op hem is.

De aandoening wordt ook wel het syndroom van Cleramboult’s genoemd, naar de Franse psychiater Gaëtan de Cleramboult. Hij heeft hier een uitgebreide beschrijving over geschreven in 1921. Eerdere vermeldingen van de aandoening stammen uit 1623, en staan in werken van Jacques Ferrand.

Het is op verschillende manieren omschreven. Eerst als “erotische paranoia” en “erotische waan”, wat later allemaal onder de gemeenschappelijke term Erotomanie is komen vallen. De psychologen Berrios en Kennedy hebben Erotomanie geschetst in verschillende periodes in de geschiedenis, waardoor het beeld van erotomanie aanzienlijk is veranderd :

  • Vroege achttiende eeuw: ziekte veroorzaakt door onbeantwoorde liefde
  • Begin negentiende eeuw: Praktijk van overtollige lichamelijke liefde
  • Begin twintigste eeuw: Onbeantwoorde liefde als een vorm van mentale ziekte
  • Heden: Geloof van desillusie “bemind worden door iemand anders”

Erotomanie in de 21e eeuw

De kern van deze aandoening is dat de betrokken persoon een schijnovertuiging heeft dat een andere persoon verliefd op hem is. Vaak wordt Erotomanie ook wel een fictieve relatie genoemd. Af en toe merkt een persoon met deze emotionele stoornis deze waan en begrijpt dat de liefde eigenlijk niet werkelijk bestaat.

De meeste mensen hebben een fictieve relatie met een bekend persoon. Voorbeelden zijn media- figuren zoals populaire zangers, acteurs en politici. Erotomanie is aangehaald als een oorzaak voor stalking of intimidatie. De moordpoging van Ronald Reagan door John Hinckley Jr. werd gemeld te zijn gedreven door een erotomaan waan idee dat de dood van de president zou veroorzaken. De term erotomanie wordt soms gebruikt in een minder specifieke klinische betekenis zoals overmatige uitoefening van liefde of seks.

Helaas stat deze aandoening zelden op zichzelf, maar is vaak een primair symptoom van een waanstoornis, zoals schizofrenie.

 

 

Bekijk ook

Tips voor Kind met Autisme

Als je kind autistisch is dan sta je open voor alle tips die het dagelijkse leven makkelijker maken. In dit artikel tips voor uit en thuis.

Gedragsproblemen bij Volwassenen

Wanneer mensen denken aan gedragsproblemen bij volwassenen dan denken ze vaak aan kinderen. Maar veel gedragsproblemen komen dus ook voor bij volwassenen.

Gedragsproblemen op School

Steeds vaker komen gedragsproblemen op school voor. Leraren worden hier bijna dagelijks mee geconfronteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *