Gedragsproblemen bij Kinderen

Bij kinderen komen verschillende gedragsproblemen voor, deze gedragsproblemen kunnen worden ingedeeld in een aantal gebieden, denk hierbij aan psychische stoornissen, angststoornissen, wangedrag, slaapproblemen en “gewoonte” stoornissen.

Alle bovenstaande stoornissen kunnen zich uiten in verschillende verstoringen van het “normale” gedrag:

  • Emotie, denk hierbij aan depressie of angst
  • Mentaal, denk hierbij aan psychische stoornissen en leerproblemen
  • Gedrag, denk hierbij aan agressie en niet luisteren

Een hele reeks aan aandoeningen kan worden veroorzaakt door ook een hele reeks aan problemen. De meest voorkomende oorzaken van gedragsproblemen bij kinderen zijn de opvoeding, familie, gezinssituatie, ergerlijke problemen, mishandeling, verwaarlozing, traumatische gebeurtenis, ziekte, een sterfgeval of scheiding van de ouders.

Ieder kind zal anders reageren als één of meerdere van bovenstaande situaties zich hebben voortgedaan, de wijze waarop ze dit verwerken en hoe dit wordt ontwikkeld hangt af van de persoonlijkheid van het kind. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat chronische, langdurige stress moeilijker te behandelen is dan een eenmalige stressvolle gebeurtenis.

Het is mogelijk dat kinderen niet direct bij het voordoen van de stressfactor laten merken dat ze last hebben hiervan, dit kan zich ook later ontwikkelen. Als ouder moet je daarom ook je kind goed in de gaten houden ook in de jaren na de gebeurtenis om snel te kunnen reageren op een potentiële traumatische gebeurtenis.

Je moet als ouder ook je kind de ruimte geven om hun ware angst en zorg over de stress gebeurtenis te uiten.

Het komt vaak voor dat je als ouder niet merkt aan je kind dat hij/zij ergens last van heeft, dit kan zich ook uiten in andere functies zoals eten, slapen, schoolprestaties en achterlopen op de ontwikkeling. Het is daarom ook lastig te beoordelen of het gedrag van je kind zodanig problematisch is dat ingrijpen noodzaak is.

Gewoonte aandoeningen bij kinderen

Als bovenstaande verschijnselen zich hebben voortgedaan kunnen gedragsproblemen bij kinderen zich ook uiten in een gewoonte aandoening. Onder gewoonte aandoeningen valt; duimzuigen, lucht slikken, nagelbijten, haar uit trekken, adem inhouden, hoofdschudden, slaan of bijten.

Ieder kind zal op een bepaald moment in zijn/haar leven bovenstaand gedrag vertonen, het is maar de vraag of dit dan beschouwd kan worden als een aandoening. Dit is dan weer afhankelijk van de duur en de frequentie van deze aandoening. Sommige gewoontes ontstaan door na-apen van het volwassen gedrag, andere gewoontes ontstaan vanzelf.

Bekijk ook

Tips voor Kind met Autisme

Als je kind autistisch is dan sta je open voor alle tips die het dagelijkse leven makkelijker maken. In dit artikel tips voor uit en thuis.

Gedragsproblemen bij Volwassenen

Wanneer mensen denken aan gedragsproblemen bij volwassenen dan denken ze vaak aan kinderen. Maar veel gedragsproblemen komen dus ook voor bij volwassenen.

Gedragsproblemen op School

Steeds vaker komen gedragsproblemen op school voor. Leraren worden hier bijna dagelijks mee geconfronteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *