Hechtingsstoornis kind: blijf kalm

Kinderen met een hechtingsstoornis vergt veel van de ouders. Opvoeden van een kind met onveilige hechting of reactieve hechtingsstoornis kan vermoeiend, frustrerend en emotioneel zijn. Het is moeilijk om je beste (ouderschaps-) beentje voor te zetten zonder de zekerheid van een liefdevolle verbinding met je kind. Soms kun je je afvragen of je inspanningen de moeite waard zijn, maar wees ervan overtuigd dat ze dat echt wel zijn. Met tijd, geduld en gezamenlijke inspanning, kan een hechtingsstoornis worden gerepareerd. De sleutel tot succes is om kalm te blijven, maar toch stevig in je schoenen te staan als je interactie met je kind aangaat. Dit leert je kind dat hij of zij veilig bij je is en het jou kan vertrouwen.

Meer hulp nodig om rustig te blijven?

Een kind met een hechtingsstoornis heeft toch al veel veel stress, dus is het absoluut noodzakelijk dat je je eigen stress beheerst, voordat u probeert om uw kind te helpen. Mindfullness is een van de waardevolle vaardigheden voor het omgaan met stress en het omgaan met overweldigende emoties. Zo kunt u zich kunt richten op de behoeften van uw kind.

Tips voor opvoeden van een kind met een reactieve hechtingsstoornis of onveilige hechting:

  • Heb realistische verwachtingen. Het helpen van uw kind met een hechtingsstoornis kan een lange weg zijn. Focus op het maken van kleine stappen en vier elk teken van succes.
  • Geduld is essentieel. Het proces gaat misschien niet zo snel als u wilt, en u kunt zeker hobbels verwachten onderweg. Maar door gericht te zijn op kleine verbeteringen, creëer je een sfeer van veiligheid voor uw kind.
  • Bevorder humor en vreugde! Vreugde en humor gaan heel goed samen met de lange weg van herstel van een hechtingsprobleem. Hierdoor vind je misschien ook wel de energie temidden van het harde werken. Zoek in ieder geval een paar keer per week een aantal mensen op waarmee je goed kan lachen.
  • Zorg goed voor jezelf en beheers je stress. Maak tijd voor jezelf en rust voldoende. Rust, goede voeding en voldoende ontspanning zorgen ervoor dat je voldoende energie hebt om aandacht te geven aan je kind.
  • Zoek ondersteuning of vraag hulp. Vertrouw op vrienden, familie en maak gebruik van speciale voorzieningen voor zorg (indien beschikbaar). Probeer om hulp te vragen voordat je het echt nodig hebt om instorten te voorkomen. Je kunt ook overwegen om je aan te sluiten bij een zelfhulpgroep voor ouders.
  • Blijf positief en hoopvol. Wees gevoelig voor het feit dat kinderen je haarfijn aanvoelen. Als ze merken dat je ontmoedigd raakt, zal het ook ontmoedigend voor hen zijn. Wanneer je je down voelt, ga dan naar anderen voor troost en geruststelling.

Bekijk ook

Hechtingsstoornis Kenmerken en Symptomen

Het is belangrijk om vroegtijdig veel te weten over een hechtingsstoornis en de kenmerken en symptomen hiervan.

Hechtingsstoornis bij Volwassenen

Hechtingsstoornis volwassenen is een term die wordt gebruikt om het emotionele disfunctioneren van iemand te beschrijven.

Hechtingsproblemen behandeling

Hechtingsproblemen behandeling Als uw kind lijdt aan een ernstig hechtingsprobleem, zoals een  reactieve hechtingsstoornis, dan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *