Kenmerken Autisme Kind

Ouders zijn meestal de eerste om ongebruikelijke gedrag op  te merken bij hun kind. In veel gevallen leek hun baby “anders” vanaf de geboorte omdat ze niet reageren op mensen en speelgoed, of voor langere tijd aandacht op een item konden richten.

De eerste tekenen van autisme kunnen ook verschijnen bij kinderen die zich wel normaal hebben ontwikkelt. Wanneer een aanhankelijk, kabbelende peuter plotseling stil, teruggetrokken of gewelddadig wordt is er iets mis.

Toch kunnen jaren voorbij gaan voordat de familie op zoek gaat naar een diagnose. Goedbedoelde vrienden en familieleden helpen ouders de problemen soms te negeren door uitspraken zoals “Ieder kind is anders” of “Janie kan praten, ze wil het alleen niet!” Helaas zorgt dit alleen voor vertragingen in het krijgen van een passende beoordeling en behandeling van het kind.

Diagnostische Procedures Autisme

Tot op heden zijn er geen medische tests zoals röntgenfoto’s of bloedonderzoek dat autisme op kan sporen. En geen twee kinderen met de stoornis gedragen zich op dezelfde manier. Bovendien kunnen een aantal voorwaarden leiden tot symptomen die lijken op die van autisme. Voor ouders is het dus aan te raden om in dit geval zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts om andere aandoeningen zoals gehoorverlies, spraak problemen, mentale retardatie en neurologische problemen uit te sluiten.

Maar zodra deze mogelijkheden zijn geëlimineerd is een bezoek aan een professional die gespecialiseerd is in autisme noodzakelijk. Dergelijke specialisten zijn mensen met de professionele titels van kinderpsychiater, kinderpsycholoog, ontwikkelings-kinderarts of kinderneuroloog.

Autisme specialisten gebruiken verschillende methoden om de aandoening te identificeren. Met behulp van een gestandaardiseerde tabel observeert en beoordeeld de specialist het kind op het gebied van taal en sociaal gedrag.

Een interview met de ouders wordt ook gebruikt om informatie over het gedrag van het kind en de vroege ontwikkeling te krijgen. Het beoordelen van familie videobanden, foto’s, en baby albums kan helpen ouders te herinneren wanneer bepaald gedrag voor het eerst heeft plaatsgevonden en wanneer het kind bepaalde mijlpalen heeft bereikt in de ontwikkeling. De specialisten kunnen ook testen op bepaalde genetische en neurologische problemen.

Specialisten kunnen ook andere stoornissen aanwijzen die erg lijken op de symptomen van autisme, zoals Rett’s stoornis of de stoornis van Asperger. Rett’s stoornis is een progressieve ziekte van de hersenen, dat alleen voorkomt bij meisjes. Kinderen met de stoornis van Asperger zijn zeer hoogbegaafde kinderen met autisme. Hoewel ze repetitief gedrag, ernstige sociale problemen en onhandige bewegingen maken is hun taalvaardigheid en intelligentie meestal intact. In tegenstelling tot autisme verschijnen de symptomen van stoornis van Asperger meestal later in de kindertijd.

Diagnostische Criteria Autisme

Na beoordeling van observaties en testresultaten geeft de specialist de diagnose van autisme alleen als er duidelijke aanwijzingen zijn van:

  • Slechte of beperkte sociale relaties.
  • Onderontwikkelde communicatieve vaardigheden.
  • Repetitief gedrag, interesses en activiteiten.

Mensen met autisme hebben over het algemeen een aantal symptomen binnen elke categorie, hoewel de ernst van elk symptoom kan variëren. De diagnostische criteria vereist ook dat deze symptomen zich voordoen voor 3-jarige leeftijd.

Sommige specialisten zijn echter terughoudend om een diagnose van autisme te geven. Ze zijn bang dat het zal leiden tot ouders die de hoop te verliezen. Kinderen met mildere of minder symptomen worden vaak gediagnosticeerd als pervasieve ontwikkelingsstoornis (PDD).

Bekijk ook

Zelfbeschadiging en andere Autisme Symptomen

Zelfbeschadiging kan een gevolg zijn van de symptomen van autisme. Want op sociaal, communicatief, motorisch en sensorisch gebied zijn er problemen.

Savant Syndroom

Het Savant syndroom komt voor bij autisme. Hierbij blinkt de persoon op één beperkt gebied uit, soms met wonderbaarlijke, virtuoze gevolgen.

Taalproblemen bij Autisme

Taalproblemen komen veel voor bij mensen met autisme. Wel kunnen ze andere methodes leren om hun behoeftes te uiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *