Kenmerken borderline

Kenmerken borderline kunnen handig zijn om vast te stellen of iemand mogelijk last heeft van BPS.

De drie belangrijkste kenmerken borderline zijn:

  • Verwoede pogingen om echte of ingebeelde verlating te voorkomen.

De perceptie van dreigende scheiding of afwijzing, of het verlies van externe structuur, kan leiden tot diepgaande veranderingen in zelfbeeld, emotie, denken en gedrag. Iemand met borderline persoonlijkheidsstoornis zal zeer gevoelig zijn voor dingen die gebeuren om hen heen in hun omgeving. Zij ervaren intense angsten en ongepaste woede, zelfs wanneer zij worden geconfronteerd met een realistische scheiding of wanneer er onvermijdelijk veranderingen in de plannen zijn. Ze kunnen heel boos worden op iemand omdat hij een paar minuten te laat is of wanneer jij een lunchafspraak afzegt. Deze verlatingsangst is gerelateerd aan hun intolerantie om alleen te zijn en een behoefte om andere mensen om zich heen te hebben. Hun verwoede pogingen om verlating te voorkomen kunnen leiden tot nog meer impulsieve acties, zoals automutilatie of suïcidaal gedrag.

  • Instabiele en intense relaties.

Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis kunnen potentiële verzorgers of geliefden al op de eerste of tweede afspraak idealiseren, vragen meteen om veel tijd samen door te brengen, en delen onmiddellijk de meest intieme details al  in het begin van een relatie. Ze kunnen echter wel snel schakelen tussen het idealiseren van andere mensen naar minachting wanneer ze het gevoel hebben dat de andere persoon niet genoeg zorg geeft of er niet voldoende voor ze is. Deze personen kunnen zich goed inleven in andere mensen, maar alleen met de verwachting dat de andere persoon hier in ruil voor aan hun eigen behoeften zal voordoen wanneer ze daarom vragen.  Deze personen zijn gevoelig voor plotselinge en dramatische verschuivingen, die afwisselend kan worden gezien als weldadige ondersteuning of als wreed bestraffende. Dergelijke verschuivingen weerspiegelen de ontgoocheling van de “patiënt” over een zorgverlener wiens verzorgende kwaliteiten hij had geïdealiseerd of de partner waarvan de afwijzing of verlating wordt verwacht.

  • Identiteitsstoornis.

Er zijn plotselinge en dramatische verschuivingen in zelfbeeld, die gekenmerkt worden door een verschuiving van doelen, waarden en beroepsonderwijs aspiraties. Er kunnen plotselinge veranderingen optreden in meningen en plannen over de carrière, seksuele identiteit, waarden en typen vrienden. Deze personen kunnen plotseling veranderen van de rol van een behoeftige supplicant die om hulp smeekt naar een rechtvaardige wreker vanwege mishandeling in het verleden. Hoewel hun zelfbeeld meestal gebaseerd is het feit dat ze slecht zijn of kwaad, kunnen mensen met borderline persoonlijkheidsstoornis soms ook gevoelens hebben dat ze niet bestaan. Dergelijke ervaringen komen meestal voor in situaties waarin het individu een gebrek voelt aan een betekenisvolle relatie, koestering en ondersteuning. Deze personen tonen slechtere prestaties in ongestructureerd werk of in schoolsituaties.

Bekijk ook

Gespleten Persoonlijkheid

Veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben een andere aandoening in aanvulling op BPS zoals een gespleten persoonlijkheid.

Wat te Doen als ik Borderline heb?

Het nemen van die eerste stap om jezelf te helpen is misschien moeilijk. Bekijk wat de behandelingsopties en de behandeling tegen Borderline kan zijn.

Kan ik een Vriend Helpen met Borderline?

Ken je iemand die borderline heeft en beïnvloedt dit jou ook? Het belangrijkste is je vriend of familielid te helpen om de juiste diagnose te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *