Kinderen met Gedragsproblemen

Hoe herken ik kinderen met gedragsproblemen?

Het lijkt misschien eenvoudig te herkennen dat er kinderen met gedragsproblemen zijn maar vaak is het tegendeel waar. Ouders van kinderen met gedragsproblemen denken dat het gedrag van hun kind normaal is, terwijl dit toch echt zorgelijk is. Of omgekeerd, ouders met een normaal kind denken dat hij/zij een gedragsprobleem heeft.

Een paar woede uitbarstingen van je kind in een supermarkt kan niet aangemerkt worden als een gedragsprobleem maar als je hier dagelijks problemen mee hebt dan is het verstandig hier goed naar te kijken. Leren om alle symptomen van kinderen met gedragsproblemen te herkennen kan je op weg helpen om te kijken of je hulp nodig hebt bij een gedragsprobleem van je kind.

Een aantal tips bij het herkennen van kinderen met gedragsproblemen

Let op het gedrag van je kind en vergelijk of deze overeenkomt met het normale gedrag van een bepaalde kinderleeftijd. Je kunt kinderen met gedragsproblemen ook herkennen als je ziet dat je kind plots extreme agressie vertoond, hij/zij last heeft van woedeaanvallen, in bed plast (opeens), last heeft van stemmingswisselingen, niet wil eten of dingen doet die hij/zij normaal niet zou doen.

Vraag andere ouders, leraren, familie, buren of vrienden of ze iets hebben opgemerkt aan je kind. Het is vaak niet makkelijk zelf te zeggen of er kinderen met gedragsproblemen zijn of dat je kind ergens last van heeft, anderen kunnen dit makkelijker herkennen. Een manier om hierachter te komen is bijvoorbeeld iets te noemen wat jou opvalt en hier bevestiging op te vragen. Als je door anderen benaderd wordt over kinderen met gedragsproblemen en de gedragsproblemen van je kind is het raadzaam om contact op te nemen met iemand die hier hulp bij kan bieden.

Bij het vaststellen of kinderen gedragsproblemen hebben en of dit ook bij jou kind voorkomt moet je ook letten op de omgeving. Zijn er de laatste tijd “grote” dingen veranderd? Andere school, verhuizing, scheiding, overlijden van familielid? Dit kan een grote stressfactor geven aan je kind wat plots tot verandering van het gedrag kan leiden. Vaak is dit tijdelijk, mocht het langer aanhouden is het aan te raden hulp te zoeken.

Overweeg of het gedrag van je kind is normaal voor hem of haar. Bij kinderen met gedragsproblemen helpt het om op basis van het verleden de diagnose te kunnen stellen.

Voorbeeld: Altijd rustige kinderen die zonder enige reden ineens helemaal druk en aanwezig zijn. Dit zou kunnen duiden op een gedragsprobleem. Niet alle kinderen met gedragsproblemen zijn perfect en het is altijd aan jou te beoordelen of dit ongewoon is of normaal. Overreageren helpt vaak niet om de problemen op te lossen, opzoek gaan naar de oorzaak en hiermee aan de slag gaan is efficiënter.

Bekijk ook

Tips voor Kind met Autisme

Als je kind autistisch is dan sta je open voor alle tips die het dagelijkse leven makkelijker maken. In dit artikel tips voor uit en thuis.

Gedragsproblemen bij Volwassenen

Wanneer mensen denken aan gedragsproblemen bij volwassenen dan denken ze vaak aan kinderen. Maar veel gedragsproblemen komen dus ook voor bij volwassenen.

Gedragsproblemen op School

Steeds vaker komen gedragsproblemen op school voor. Leraren worden hier bijna dagelijks mee geconfronteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *