Leven met een borderliner

Waarom is leven met een borderliner zo ingewikkeld?

Borderliner heeft lage emotionele intelligentie

Er is meer dan één manier om slim te zijn. In aanvulling op de aard van de intelligentie die je kunt meten op een IQ-test, is er ook nog zoiets als emotionele intelligentie. Emotionele intelligentie gaat over het controleren van emoties, zowel je eigen als die van de mensen om je heen-en vervolgens hoe je dit vertaalt naar je denken en handelen. Veel mensen denken dat mensen met borderline weinig empathie hebben. Hun eigen emoties zijn zo intens dat ze zich vaak niet bewust zijn van de emoties van mensen om hen heen. Ze zijn als een drenkeling die zijn redder zo stevig vasthoudt dat ze allebei naar beneden worden getrokken en verdrinken.

Houdt rekening met Impulsieve agressie bij borderliner

Impulsieve agressie is wat er gebeurt als bij het minste geringste iemand lijkt te ontploffen van woede. Een soort emotionele achtbaan met een bocht van 180-graden. Het kan worden veroorzaakt door de onmiddellijke dreiging van afwijzing of verlating gecombineerd met frustratie. De agressie kan naar binnen worden gedraaid (zelfverwonding, zelfmoord) of naar buiten gedraaid (om zich heen slaan, verbaal geweld, huiselijk geweld).
Impulsieve agressie gaat gepaard met een biologische “tug-of-war” tussen de logische en emotionele aspecten van de hersenen, waarbij de logische kant verliest. Deze agressieve neigingen kunnen worden geërfd.
Vergelijk impulsieve agressie met een wild dier in een kooi waarbij borderline ervoor zorgt dat het deurtje opengaat en er zoveel emoties naar buiten komen dat ze te sterk en overweldigend zijn om ze in toom te houden. Het is niet exclusief voor BPD, maar een onderdeel van verschillende stoornissen in de impulsbeheersing, zoals periodieke explosieve stoornis.

Of de borderleeuw zich naar binnen keert of naar buiten, het is een van de belangrijkste barrières om een liefdevolle relatie te kunnen opbouwen omdat het vertrouwen ernstig geschaad kan worden door de uitbarstingen van de borderliner. Het zal moeilijk worden om vast te houden aan het idee dat jouw familielid en de borderleeuw een en dezelfde persoon zijn.

Afwijzing gevoeligheid

Naast angst voor verlating, zijn mensen met een borderline-stoornis overgevoelig voor afwijzing. Ze wachten angstig af en zien dingen die er niet zijn, zijn dus wantrouwend en achterdochtig en kunnen overreageren. Dit is de reden waarom kleine kleineringen-of vermeende kleine kleineringen-kunnen leiden tot grote problemen.

Kind-achtige kenmerken

Mensen met een borderline-stoornis lijken zo volwassen als elke andere volwassene in sociale of professionele situaties. Maar als het gaat om het omgaan met sterke emoties, lijken ze vast te zitten op het niveau van ontwikkeling van een kind.
Hun verdriet lijkt op die van een klein kind dat zich in de steek gelaten voelt door de andere kinderen. Wanneer ze boos zijn, lijkt het op de woede van een tiener, die woedend is over de weigering van een ouder om hen te laten deelnemen aan een feest. (“Je verpest mijn leven!”).

Prinses Diana en Marilyn Monroe hadden bijvoorbeeld beiden vele klassieke borderline kenmerken. Vooral het kwetsbare van een kind-achtige werd duidelijk door deze dames gepersonifieerd.

 

Bekijk ook

Gespleten Persoonlijkheid

Veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben een andere aandoening in aanvulling op BPS zoals een gespleten persoonlijkheid.

Wat te Doen als ik Borderline heb?

Het nemen van die eerste stap om jezelf te helpen is misschien moeilijk. Bekijk wat de behandelingsopties en de behandeling tegen Borderline kan zijn.

Kan ik een Vriend Helpen met Borderline?

Ken je iemand die borderline heeft en beïnvloedt dit jou ook? Het belangrijkste is je vriend of familielid te helpen om de juiste diagnose te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *