Obsessief Compulsieve Stoornis

Alle kinderen hebben zorgen en twijfels. Maar kinderen met het gedragsprobleem obsessief compulsieve stoornis (OCS) kunnen vaak niet stoppen met piekeren, ongeacht of ze dit willen. En die zorgen ervoor dat ze zich gedwongen voelen om bepaald gedrag te vertonen.

Over obsessief compulsieve Stoornis

Een obsessief compulsieve stoornis is een vorm van angststoornis. Kinderen met OCS raken bezeten van de vraag of iets schadelijk, gevaarlijk, verkeerd of vuil kan zijn of zit met gedachten dat er slechte dingen kunnen gebeuren .

Met OCS, verontrustende of enge gedachten of beelden, zogenaamde obsessies lijkt het alsof er een pop in iemands geest zit. Kinderen met OCS kunnen zich ook zorgen maken over dingen die niet “in orde” of “precies goed” zijn. Zij kunnen zich zorgen maken om dingen te verliezen, en voelen soms de noodzaak om deze items te verzamelen, ook al lijken ze nutteloos in de ogen van andere mensen.

Iemand met OCS voelt een sterke drang om bepaalde dingen herhaaldelijk doen – zogenaamde rituelen of dwanghandelingen – om de enge gedachten uit te bannen of maakt dat het veilig, schoon, of juist gedaan wordt.

Kinderen vinden het moeilijk om uit te leggen wat de rede is voor hun rituelen en zeggen dat ze dit doen “enkel omdat het moet”. Maar in het algemeen, door het doen van een ritueel, probeert iemand met OCS de angst te verminderen. Mensen met OCS willen er absoluut zeker van zijn dat er niets ergs zal gebeuren en moeten het gevoel hebben van “precies goed”.

Denk aan een Obsessief compulsieve stoornis als een “overactief alarmsysteem“. De stijging van angst of bezorgdheid is zo sterk dat iemand met OCS zijn/haar taak moet uitvoeren of moet stilstaan bij deze gedachte tot op het punt dat dit niet meer kan in het dagelijks leven.

De meeste mensen met een Obsessief compulsieve stoornis beseffen dat ze het gedrag herhalen maar de angst is vaak zo groot dat het “noodzakelijk” is om het ongemakkelijke gevoel te neutraliseren. En vaak is het gedrag maar slechts tijdelijk. Op de lange termijn, kunnen de rituelen van OCD ernstig worden en veranderen in obsessies.

Bekijk ook

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke (genetische) aandoening die de hersenen en het zenuwstelsel aantast.

Sociale Angststoornis

Een sociale angststoornis is een angst te gedragen in een beschamende manier terwijl je praat of een ontmoeting met andere mensen, vooral vreemden.

Gegeneraliseerde Angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) is een aandoening waarbij je de meeste dagen overmatige angst hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *