Paniekstoornis

Een paniekstoornis heb je wanneer je regelmatig paniekaanvallen hebt, zonder dat hier een duidelijke reden voor is.

Iedereen ervaart wel eens gevoelens van angst en paniek in hun leven. Paniek is ook een natuurlijke reactie, vooral in een gevaarlijke of stressvolle situatie. Helaas hebben mensen met een paniekstoornis dit gevoel van angst, stress en paniek regelmatig en op ieder moment van de dag.

Angst tijdens een paniekstoornis

Angst is een gevoel van onbehagen. Het gevoel kan variëren van mild tot ernstig. Er zijn verschillende aandoeningen die kunnen leiden tot ernstige angst:

  • Fobieën: een extreme angst voor een dier , object , plaats of situatie
  • Gegeneraliseerde angststoornis: een langdurige aandoening die overmatige angst veroorzaakt en zorgen met betrekking tot een verscheidenheid van situaties
  • Post traumatische stress stoornis: een aandoening die psychische en lichamelijke klachten heeft en wordt veroorzaakt door zeer beangstigende gebeurtenis.

Het hebben van paniekaanvallen

Een paniekaanval ontstaat wanneer je lichaam een stormloop krijgt van intense psychologische en lichamelijke symptomen. Je kan een overweldigend gevoel van angst, vrees en paniek voelen. Deze gevoelens, kun je ook ervaren met fysieke symptomen zoals:

  • Misselijkheid
  • Overmatig zweten
  • Ongecontroleerd beven
  • Een onregelmatig hartritme

Het aantal paniekaanvallen die je hebt zal afhangen van de ernst van je aandoening. Sommige mensen kunnen een of twee aanvallen hebben per maand, terwijl anderen verschillende aanvallen hebben per week.

De symptomen

Paniekaanvallen kunnen heel beangstigend en intens zijn, maar ze zijn niet gevaarlijk. Een paniekaanval zal geen lichamelijke schade veroorzaken en het is onwaarschijnlijk dat je zal worden opgenomen in het ziekenhuis als je een paniekaanval hebt gehad.

Oorzaken

Zoals bij veel psychische aandoeningen, is de oorzaak van paniekstoornis niet volledig bekend. Er wordt gedacht dat paniekstoornis waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een combinatie van fysieke en psychologische factoren.

Behandeling

Het belangrijkste doel van de behandeling van paniekstoornis is om het aantal paniekaanvallen te verminderen. De twee belangrijkste vormen van behandeling voor paniekstoornis zijn therapie en medicatie.

Bekijk ook

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke (genetische) aandoening die de hersenen en het zenuwstelsel aantast.

Sociale Angststoornis

Een sociale angststoornis is een angst te gedragen in een beschamende manier terwijl je praat of een ontmoeting met andere mensen, vooral vreemden.

Gegeneraliseerde Angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) is een aandoening waarbij je de meeste dagen overmatige angst hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *