Persoonlijkheidsstoornissen kunnen een belangrijk stempel op je leven drukken. Het belangrijkste kenmerk van de borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) is een diepgaand patroon van instabiliteit in intermenselijke relaties, zelfbeeld en emoties. Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis zijn ook meestal erg impulsief.
Persoonlijkheidstoornis Borderline
Deze aandoening komt meestal voor in de vroege volwassenheid. Het onstabiele patroon van interactie met anderen kan jaren duren en is meestal nauw verwant aan het zelfbeeld van de persoon en vroege sociale interacties. Het patroon herhaalt zich op verschillende terreinen van je leven (bijvoorbeeld, niet alleen op het werk of thuis) en gaat vaak gepaard met labiliteit (sterk wisselend, soms op een snelle manier) in emoties van een persoon en gevoelens. Oppervlakkige relaties zijn kenmerkend voor een persoon met borderline.
Kenmerken
Een persoon met deze aandoening vertoont vaak impulsief gedrag en een meerderheid van de volgende symptomen:
- Verwoede pogingen om echte of ingebeelde verlating te voorkomen
- Een patroon van instabiele en intense intermenselijke relaties gekenmerkt door wisselende extreme gevoelens, het ene moment wordt de partner overmatig geïdealiseerd, het volgende moment de grond in geboord.
- Identiteitsstoornis, zoals een significant en aanhoudende instabiel zelfbeeld of zelfgevoel
- Impulsiviteit op ten minste twee gebieden die potentieel zelfbeschadigend zijn (bijvoorbeeld geld verkwisten, onveilige seks, misbruik van middelen, roekeloos autorijden, vreetbuien )
- Recidiverend suïcidaal gedrag, gestes of dreigingen, of automutilatie
- Emotionele instabiliteit als gevolg van significante reactiviteit van de stemming (bijvoorbeeld periodes van intense somberheid, prikkelbaarheid of angst meestal enkele uren durend en slechts zelden langer dan een paar dagen)
- Chronische gevoelens van leegte
- Ongepaste, intense woede of problemen de kwaadheid te beheersen (bijvoorbeeld frequente driftbuien, aanhoudende woede, terugkerende vechtpartijen)
- Voorbijgaande, aan stress gerelateerde paranoïde gedachten of ernstige dissociatieve verschijnselen
- Zoals bij alle persoonlijkheidsstoornissen, moet de persoon ten minste 18 jaar oud voordat borderline vastgesteld kan worden.
Borderline persoonlijkheidsstoornis komt vaker voor bij vrouwen (75 procent van de gemaakte diagnoses zijn bij vrouwen). De schatting is dat borderline persoonlijkheidsstoornis ongeveer 2 procent van de bevolking treft.
Net als de meeste persoonlijkheidsstoornissen, zal een borderline persoonlijkheidsstoornis in de loop der jaren meestal afnemen in intensiteit, veel mensen zijn de meeste extreme symptomen kwijt tegen de tijd dat ze 40 of 50 zijn geworden.