Postnatale Depressie

Een postnatale depressie is een veel voorkomend probleem. Hieronder hebben we de meest veelvoorkomende depressie symptomen op een rij gezet. Lange tijd werd gedacht dat ongeveer 1 op de 10 moeders last heeft van Postnatale depressie. Op dit moment is de schatting dat zelfs 1 op de 4 moeders wordt beïnvloed door een dergelijk depressie of emotionele inzinking.

Postnatale depressie wordt soms verward met de baby blues. Als je de baby blues hebt, voel je je ellendig, huil je veel, ben je snel moe en voel je je gespannen tijdens de eerste paar dagen na de bevalling. Men denkt dat dit het gevolg is van de grote hormonale veranderingen in je lichaam. Als je goede ondersteuning hebt voel je je binnen een paar dagen beter. Anders dan de baby blues is Postnatale depressie een ziekte die onwaarschijnlijk weg zal gaan zonder behandeling.

Postnatale depressie symptomen

De tekenen voor een PND verschillen van moeder tot moeder maar hieronder hebben wij een rijtje gezet van de meest voorkomende klachten:

  • Een gevoel van hopeloosheid waardoor elke dag een soort survivaltocht wordt
  • Schuldgevoel omdat de moeder denkt niet goed te kunnen zorgen voor de baby
  • Uitgeput als gevolg van gebroken nachten en borstvoeding
  • Ellendig en lamlendig voelen, niet opgewassen zijn tegen de dagelijkse routine
  • Huilerig en emotioneel
  • Eenzaamheid vanwege het thuiszitten met de baby
  • Angstig en bezorgdheid dat de baby wat overkomt
  • Gevangen in je emoties want je partner begrijpt je niet

Alle moeders hebben ten minste één van deze gevoelens na de zwangerschap. Maar als je overweldigd wordt door deze emoties en deze niet weggaan zou je een postnatale depressie kunnen hebben.

Een postnatale depressie ontwikkelt zich wanneer je baby tussen de vier en zes weken oud is, maar soms begint het pas maanden nadat hij/zij geboren is. Je hebt echt genoten van de verzorging van de baby en dan komt de depressie plotseling in je op. Als je al depressief bent tijdens de zwangerschap zal de komst van je baby je niet helpen om je over deze depressie heen te helpen.

Onze postnatale depressie test kan je een goed beeld geven van een eventuele postnatale depressie.

Bekijk ook

Tips voor Kind met Autisme

Als je kind autistisch is dan sta je open voor alle tips die het dagelijkse leven makkelijker maken. In dit artikel tips voor uit en thuis.

Gedragsproblemen bij Volwassenen

Wanneer mensen denken aan gedragsproblemen bij volwassenen dan denken ze vaak aan kinderen. Maar veel gedragsproblemen komen dus ook voor bij volwassenen.

Gedragsproblemen op School

Steeds vaker komen gedragsproblemen op school voor. Leraren worden hier bijna dagelijks mee geconfronteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *