Risicofactor Borderline Persoonlijkheidsstoornis

Onderzoek naar de mogelijke oorzaken en risicofactoren voor borderline persoonlijkheidsstoornis is nog in een vroeg stadium. Maar wetenschappers zijn het over het algemeen over eens dat genetische en omgevingsfactoren waarschijnlijk de oorzaak zijn.

Studies over tweelingen met een borderline persoonlijkheidsstoornis suggereren dat de ziekte sterk genetisch bepaald is. Andere studies tonen aan dat een persoon ook alleen zijn of haar temperament en specifieke persoonlijkheidskenmerken, met name impulsiviteit en agressie kunnen erven.

Sociale en culturele factoren kunnen het risico op een borderline persoonlijkheidsstoornis verhogen. Iemand die bijvoorbeeld deel uitmaakt van een groep of cultuur waarin onstabiele (familie) relaties vaak voorkomen kan een risico op borderline vergroten. Impulsiviteit, een slecht beoordelingsvermogen in levensstijl keuzes, of andere gevolgen van borderline leiden tot risicovolle situaties. Volwassenen met borderline zijn dan ook aanzienlijk vaker slachtoffer van geweld, waaronder verkrachting en andere misdaden.

Hoe wordt een risicofactor bij Borderline gediagnosticeerd?

Helaas wordt borderline vaak verkeerd gediagnosticeerd. Een psychiater, psycholoog, maatschappelijk werker of psychiatrisch verpleegkundige kan borderline persoonlijkheidsstoornis gebaseerd op grondige interviews en met vragen over de symptomen detecteren.

Een zorgvuldige en gedegen medisch onderzoek kan helpen bij het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken van andere symptomen. De psychiater kan vragen stellen over de persoonlijke en familiale medische geschiedenis, met inbegrip van eventuele voorgeschiedenis van psychische aandoeningen.

Deze informatie kan helpen te beslissen over de beste behandeling. In sommige gevallen kan een extra psychische aandoening symptomen weergeven die overlappingen hebben met borderline, waardoor het moeilijk is om borderline te onderscheiden van andere psychische aandoeningen.

Geen enkele test kan borderline direct diagnosticeren. Wetenschappers zijn op zoek naar manieren om de diagnose van deze aandoening te verbeteren.

Uit een studie bleek dat volwassenen met een borderline persoonlijkheidsstoornis overdreven emotionele reacties vertonen als we kijken naar woorden met onplezierige betekenissen in vergelijking met gezonde mensen. Mensen met meer ernstige borderline persoonlijkheidsstoornis toonde een meer intense emotionele reacties dan mensen die minder ernstige borderline hadden.

Bekijk ook

Gespleten Persoonlijkheid

Veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben een andere aandoening in aanvulling op BPS zoals een gespleten persoonlijkheid.

Wat te Doen als ik Borderline heb?

Het nemen van die eerste stap om jezelf te helpen is misschien moeilijk. Bekijk wat de behandelingsopties en de behandeling tegen Borderline kan zijn.

Kan ik een Vriend Helpen met Borderline?

Ken je iemand die borderline heeft en beïnvloedt dit jou ook? Het belangrijkste is je vriend of familielid te helpen om de juiste diagnose te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *