Storend Gedrag in de Klas

Veel kinderen hebben storend gedrag in de klas of hebben gedragsproblemen in de klas die het moeilijk maken voor hen om te leren. Dit kan schade toebrengen aan het kind, hen van anderen isoleren of zorgen voor een leerachterstand van het kind.

We spreken van storend gedrag in de klas als dit gedrag aangemerkt wordt als “niet correct” (bijvoorbeeld het weigeren van deelname in de groep), “geen respect” (bijvoorbeeld slecht taalgebruik), of “agressief” (bijvoorbeeld het gooien met voorwerpen).  Een beoordeling van gedragsproblemen in de klas heeft een andere focus.

Wat is een beoordeling van gedragsproblemen in de klas?

Een beoordeling van gedragsproblemen in de klas is een assessment die kijkt naar het gedrag wat het individuele kind laat zien en niet naar wat het gedrag van het kind bij anderen voor gevolgen heeft. De beoordeling gaat ervan uit dat gedrag een poging is van het kind om zich aan te passen aan een bepaalde situatie.

Bij het uitvoeren van deze beoordeling van gedragsproblemen in de klas wordt informatie verzameld over hoe het gedrag nuttig is voor het kind. De basis voor de beoordeling is informatie verzamelen. Deze informatie gaat over waarom het storend gedrag zich voordoet en dient als basis voor de gedragsanalyse.

Als je kind storend gedrag op school laat zien zou een beoordeling van gedragsproblemen in de klas effectief en nuttig kunnen zijn voor het ontwikkelen van een effectieve gedragsanalyse en behandeling. Een beoordeling heeft als doel het bepalen van specifieke, objectieve en meetbare gedragingen. Ook bepaalt de beoordeling hoe de omgeving bepaald gedrag uitlokt, en bepaald een beoordeling welke consequentie er aan het storend gedrag zit.

De ontwikkeling van een gedragsanalyse op basis van een beoordeling van gedragsproblemen in de klas kun je zien als een aanpassing voor het kind. In het proces van de beoordeling worden de verzamelde gegevens gebruikt om storend gedrag in de klas te identificeren.

Zodra er duidelijk is welk doel de aanpak van het storend gedrag in de klas heeft kunnen de aspecten die aanleiding geven tot dit gedrag worden aangepakt, ook wordt er meer geleerd over het bevorderen van nieuwe gedrag en welke wijzigingen dit heeft voor het kind.

Wil je meer weten over een beoordeling van gedragsproblemen in de klas of over de gedragsanalyse kijk dan bij de andere berichten over dit onderwerp.

Bekijk ook

Tips voor Kind met Autisme

Als je kind autistisch is dan sta je open voor alle tips die het dagelijkse leven makkelijker maken. In dit artikel tips voor uit en thuis.

Gedragsproblemen bij Volwassenen

Wanneer mensen denken aan gedragsproblemen bij volwassenen dan denken ze vaak aan kinderen. Maar veel gedragsproblemen komen dus ook voor bij volwassenen.

Gedragsproblemen op School

Steeds vaker komen gedragsproblemen op school voor. Leraren worden hier bijna dagelijks mee geconfronteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *