Dyspraxie bij kinderen

Dyspraxie is een stoornis in dat deel van de hersenen waar de motoriek huist; het motorisch centrum. Hier wordt zintuiglijke informatie verzameld en opgeslagen en verwerkt om het lichaam in staat te stellen de juiste bewegingen te maken om een bepaalde taak uit te voeren.  Er is sprake van dyspraxie wanneer de informatie van de zintuigen niet correct wordt verzameld, verstrekt of gesorteerd en op de juiste wijze opgeslagen. Het kan ook zijn dat de informatie op een verkeerde plaats is opgeslagen en daarom door de hersenen niet wordt gevonden. Er is ook sprake van dyspraxie wanneer de informatie wel opgeslagen maar niet gebruikt kan worden of er andere storingen zijn in de motoriek of wanneer er aandoeningen zijn waardoor niet de juiste zenuwvezels of spieren geactiveerd worden voor de uitvoering. Wat het ook is, dyspraxie valt lastig onder één noemer te vangen want de ene dag uit de stoornis zich op een andere manier als de andere dag. Wat een kind de ene dag nog probleemloos kon uitvoeren, blijkt het op een andere dag niet meer te weten hoe het zijn veters moet strikken. Soms komt de motorische vaardigheid ineens weer terug, maar soms moet het kind opnieuw beginnen de bewuste taak aan te leren, bijvoorbeeld fietsen.

Omdat bij de motoriek dus heel veel verschillende delen van het lichaam betrokken zijn, zijn er dus ook verschillende oorzaken mogelijk voor dyspraxie. Het is nog niet bekend waar de stoornis dus precies huist. Het ook overal zijn tussen ontvangst van zintuigelijke informatie tot de verwerking ervan in de hersenen tot het aansturen van de juiste spieren en zenuwen.

Ontwikkelings Dyspraxie is eigenlijk geen ziekte en zeker geen ziekte waarvan je je kan herstellen, maar een neurologisch gebaseerde stoornis die het kind ergens in zijn ontwikkeling heeft opgedaan. Je kind kan er dus overheen groeien.

Zoals gezegd is het een niet ‘unitaire’ stoornis. (Unitair betekent dat de aandoening altijd gepaard gaat met een specifieke reeks van symptomen zoals mazelen of waterpokken). Elk kind reageert anders op Dyspraxie, afhankelijk van het neurologisch gebied dat beschadigd is. Het is mogelijk dat een kind dat in een bepaald ontwikkelingsgebied is getroofen, later ook problemen krijgt op een ander gebied. Het kan ook zijn dat meerdere sets van symptomen vanaf het begin aanwezig zijn maar eigenlijk deel uitmaken van een andere aandoening als ADD. Overigens ontwikkelt ieder kind zich in eigen tempo waardoor het soms is lastig is om het ontbreken van motorische vaardigheden in een bepaalde ontwikkelingsfase door te trekken naar een volgende fase. Niet ieder kind kan veters strikken wanneer het naar de kleuterschool gaat, maar dat is dus geen reden tot ongerustheid.

Developmental Dyspraxie (DD) is anders dan op latere leeftijd Verworven Dyspraxie (AD) omdat bij DD er geen herinnering is aan de motoriek of het motorisch systeem. Toch kunnen motorische vaardigheden in beide gevallen (opnieuw) aangeleerd worden. Motorische vaardigheden kun je mits goed behandeld veelal weer aanleren, maar waarschijnlijk in een lager tempo.

Bekijk ook

Behandeling Dyspraxie

Personen met Dyspraxie moeten letten op hun lichaamsgewicht om zo obesitas te voorkomen. Dit gaat over het algemeen goed met een gezond eet plan.

Motoriek bij Kinderen

Kinderen met motorische problemen hebben vaak verschillende variabele problemen, afhankelijk van de leeftijd van diagnose.

Motorische Stoornis

Een motorische stoornis, ook wel motorische coördinatie stoornis of motor Dyspraxie is een veel voorkomende aandoening tijdens de kindertijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *