Winterdepressie

De winterdepressie is nog steeds een mysterie. Maar onderzoekers het erover eens dat mensen die last hebben van deze seizoensgebonden stoornis in het bijzonder gevoelig zijn voor licht of een gebrek aan licht.

Een koud gevoel bekruipt ons al in de late herfst, als de laatst overgebleven bladeren van de bomen waaien en de zon iedere dag minder lang aan de hemel staat. Een kop warme chocolade en een dikke jas is alles wat je nodig hebt komende winter maar voor veel mensen betekend de winter weer verdiept raken in de winterdepressie.

Een winterdepressie is een stoornis waarbij veel dingen zijn betrokken, chemicaliën in je hersenen, ionen in de lucht, maar ook is dit genetisch bepaald.

Waarom hoef je geen winterdepressie te hebben?

Vele studies hebben aangetoond dat mensen met een winterdepressie zich beter voelen na blootstelling aan veel en fel licht. Het lijkt eenvoudig; met fel kunstlicht je humeur verbeteren maar helaas is het veel complexer.

Het is niet alleen een kwestie van het licht maar ook het krijgen van het licht op het juiste moment van de dag. Het is belangrijk om het licht juist in de ochtend te krijgen.

Niet iedereen wordt beïnvloed door een winterdepressie en de schatting is dat de hoeveelheid mensen die dit hebben laag is. Een aantal kenmerken van een winterdepressie zijn:

  • Moeite hebben met opstaan
  • Vermoeid zijn tijdens de dag
  • Gedwongen voelen tot veel eten
  • Een depressief gevoel.

Deze symptomen kunnen worden behandeld met dezelfde therapie, lichttherapie.Dit is een speciale lichtbak die veel lichter is dan een normale lamp. Het is bewezen dat dit helpt maar werkt niet voor iedereen. Het gebruik van deze daglichtlamp is afhankelijk van het moment van de dag en dit verschilt van persoon tot persoon.

Bekijk ook

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke (genetische) aandoening die de hersenen en het zenuwstelsel aantast.

Sociale Angststoornis

Een sociale angststoornis is een angst te gedragen in een beschamende manier terwijl je praat of een ontmoeting met andere mensen, vooral vreemden.

Gegeneraliseerde Angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) is een aandoening waarbij je de meeste dagen overmatige angst hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *