ADHD anders voor meisjes

ADHD komt net zo goed voor bij vrouwen als bij mannen. Het feit dat veel meer jongens dan meisjes worden gediagnosticeerd met deze aandoening in een verhouding van ongeveer 2 op 1 of zelfs 3 op 1 heeft geleid tot de verkeerde overtuiging onder veel ouders en leerkrachten dat concentratiestoornis en hyperactiviteit een “jongens stoornis is die zelden voorkomt bij meisjes.

ADHD valt minder op bij  meisjes

Sterker nog, het blijkt dat er meer meisjes dan jongens in aanmerking komen voor de diagnose. Dat dit niet in de praktijk ook gebeurt komt omdat bij meisjes de aandoening veel minder opvallend is waardoor deze volledig over het hoofd worden gezien of in ieder geval niet de aandacht trekt totdat ze ouder zijn.

Dit houdt in dat meisjes minder vaak worden verwezen voor onderzoek en de hulp die ze nodig hebben. Zelfs wanneer de diagnose en behandeling zijn verkregen zijn meisjes meer benadeeld vanwege het feit dat het meeste onderzoek zich tot op heden heeft gericht op jongens. Er is weinig bekend over potentiaalverschillen tussen de geslachten in de ontwikkeling van de ziekte in de tijd of respons op geneesmiddelen en behandelingen.

Symptomen ADHD anders bij meisjes

In vergelijking met andere meisjes ervaren meisjes met ADHD meer depressie, angst, stress, slechte leraar relaties. In vergelijking met jongens met ADHD hebben meisjes met ADHD meer angst gevoelens, zijn verdrietig of depressief en hebben minder het gevoel dat ze de controle kunnen nemen bij het oplossen van problemen waarmee zij geconfronteerd worden.

Als je dochter is verwezen voor evaluatie voor ADHD of als je vermoedt dat ze de aandoening kan hebben, dan is het dus belangrijk dat deze mogelijkheid niet wordt uitgesloten, alleen maar omdat ze een vrouw is . Als je dochter is gediagnosticeerd met ADHD dan is het goed om de kinderarts te vragen om je op de hoogte te houden van lopende onderzoek over de ontwikkeling van ADHD bij meisjes.

Bekijk ook

Symptomen ADHD

Je zult merken dat je kind met ADHD symptomen vooruitgang zal boeken op bijna alle gebieden als zijn/haar omgeving goed is georganiseerd en gestructureerd.

Kinderen met ADHD

Ouders van kinderen met ADHD moeten zes belangrijke punten begrijpen bij de behandeling van de aandoening. Welke zes punten dit zijn lees je in dit artikel.

Attention Disorder

Er is geen enkele test om de aanwezigheid van de aandoening van Attention Disorder vast te stellen. Je huisarts kan Attention Disorder wel diagnosticeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *