ADHD bij Kinderen

Het bereiken van onafhankelijkheid is de primaire ontwikkelingsstoornis die elk kind met ADHD heeft. Je tiener zal proberen zo sterk te zijn als zijn leeftijdsgenoten zonder ADHD maar zijn impulsiviteit, onoplettend en ontwikkelen zich meestal langzamer wat kan lijden tot frustraties.

  • Verwijder grenzen als je puber laat zien dat hij verantwoordelijkheid kan nemen.
  • Harder werken aan zijn verantwoordelijk gedrag.
  • Breek taken en verantwoordelijkheden in kleinere stappen op en zorg voor systematisch belonen.
  • Ontwikkel een plan voor de systematische overdracht van verantwoordelijkheden naar je tiener als hij werkt op zijn eigen onafhankelijkheid.
  • In het kort,  grenzen stellen zal van cruciaal belang als je tiener werkt zijn weg naar volwassen.

Natuurlijk zal elke tiener proberen zo laat mogelijk thuis te komen. Bijvoorbeeld om met zijn vrienden weg te blijven tot middernacht. Het is goed om dit te bespreken met je kind en daarbij te praten over de redenen waarom je jezelf zorgen te maken over zijn verblijf. Je kunt hierbij duidelijke afspraken maken dat het de bedoeling is om bijvoorbeeld om 22:00 thuis te zijn, een tijd waar je hebt opgemerkt dat zijn impulsiviteit verhoogt, of dat het rijden na deze tijd meer risico’s met zich meebrengt omdat zijn medicatie zal zijn uitgewerkt tegen die tijd.

Als hij daartegen klaar is om verantwoordelijkheid te nemen voor een langer verblijf van huis, en je gelooft dat dit waar kan zijn omdat de nodige aanpassingen zijn gedaan om succes te garanderen (in dit geval mogelijk aanpassing van zijn dosis routine om de aandacht te versterken tijdens het rijden), dan is het goed om te tijd te verruimen naar bijvoorbeeld  1 uur ’s nachts. Als hij op tijd thuis komt met geen bewijs van hoog-risico-activiteit, prijs hem en beloon hem met een aanhoudende 23:00 avondklok.

Bekijk ook

Symptomen ADHD

Je zult merken dat je kind met ADHD symptomen vooruitgang zal boeken op bijna alle gebieden als zijn/haar omgeving goed is georganiseerd en gestructureerd.

Kinderen met ADHD

Ouders van kinderen met ADHD moeten zes belangrijke punten begrijpen bij de behandeling van de aandoening. Welke zes punten dit zijn lees je in dit artikel.

Attention Disorder

Er is geen enkele test om de aanwezigheid van de aandoening van Attention Disorder vast te stellen. Je huisarts kan Attention Disorder wel diagnosticeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *