Borderline is te behandelen

Borderline symptomen kunnen zeer uiteenlopend zijn en je leven behoorlijk in de war schoppen. Maar er is ook behandeling mogelijk. Lees verder als je vermoedt dat je last hebt van BPS. En raadpleeg een arts wanneer je er zeker van bent.

Wat is borderline?

Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD) is een psychische stoornis. Mensen die getroffen zijn door deze aandoening ervaren vaak verontrustende emotionele toestanden, en hebben moeite met relaties met andere mensen, en vertonen zelfverminkingsgedrag.
Tussen twee en de vijf procent van de bevolking wordt op een bepaald moment in hun leven door de ziekte BPS getroffen. De symptomen van de aandoening verschijnen meestal in de midden tot late tienerjaren of in de vroege volwassenheid. Vrouwen hebben tot drie keer meer kans te worden gediagnosticeerd met een borderline stoornis dan mannen.
De oorzaken worden niet volledig begrepen. Ze zijn waarschijnlijk een combinatie van erfelijke en levens factoren. Er wordt gedacht dat veel mensen deze stoornis te maken hebben gehad met misbruik, trauma of verwaarlozing in de kindertijd, en dat dit heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de aandoening.
Met een vroege diagnose en een effectieve behandeling, zijn de resultaten voor mensen met een borderline stoornis goed.

Wat zijn de symptomen van borderline?

Mensen met een borderline stoornis hebben hardnekkige problemen met betrekking tot andere mensen en de wereld om zich heen. Dit kan heel vervelend zijn voor de persoon en voor degenen die voor hen zorgen.

Symptomen zijn onder meer:

Diepe gevoelens van onveiligheid

Moeilijk kunnen omgaan met verlatingsangst en verlies; voortdurend op zoek naar geruststelling, zelfs voor kleine dingen; uiten van ongepaste boosheid ten opzichte van anderen, een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde en je plaats in de wereld.

Aanhoudende impulsiviteit

Misbruik van alcohol en andere drugs, gokken, stelen, roekeloos rijden, of het hebben van veel en onveilige seks.

Verwarde, tegenstrijdige gevoelens

Wisselende emoties of houding ten opzichte van anderen, en naar aspecten van het leven, zoals doelen, carrière, leefvormen of seksuele geaardheid.

Zelfbeschadiging

Opzettelijk pijn veroorzaken door snijden, branden of zichzelf slaan, een overdosis op recept of illegale drugs, zichzelf verhongeren, misbruik van alcohol, het herhaaldelijk je verplaatsen in gevaarlijke situaties of een poging tot zelfmoord.

Sommige mensen met een borderline stoornis kunnen ook symptomen van andere psychische aandoeningen hebben. Ze kunnen last krijgen van verschijnselen geassocieerd met angst-of stemmingsstoornissen, zoals zich overmatige zorgen maken en het hebben van paniekaanvallen, obsessief gedrag, hamsteren of het hebben van ongewenste gedachten, gevoel hebben voortdurend verdrietig te zijn, langzaam bewegen of praten, het verliezen van seksuele interesse of moeite hebben je te concentreren op eenvoudige taken.

Mensen met borderline kunnen zelfs psychotische symptomen vertonen zoals het ervaren van waanvoorstellingen of geloven in valse overtuigingen, zoals dat ze worden misleid, bespied of buiten spel gezet door iemand.

Bekijk ook

Gespleten Persoonlijkheid

Veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben een andere aandoening in aanvulling op BPS zoals een gespleten persoonlijkheid.

Wat te Doen als ik Borderline heb?

Het nemen van die eerste stap om jezelf te helpen is misschien moeilijk. Bekijk wat de behandelingsopties en de behandeling tegen Borderline kan zijn.

Kan ik een Vriend Helpen met Borderline?

Ken je iemand die borderline heeft en beïnvloedt dit jou ook? Het belangrijkste is je vriend of familielid te helpen om de juiste diagnose te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *