Eetproblemen

Veel kinderen en met name jongeren hebben eetproblemen. Ze maken zich zorgen over hoe ze eruit zien en zijn nog niet zelfverzekerd over hun lichaam. Met name in de pubertijd wanneer jongeren een drastische lichamelijke verandering ondergaan en steeds meer sociale druk ervaren komen steeds meer eetproblemen voor.

Helaas kan dit voor een aantal kinderen en tieners zorgen voor eetprobleem. De verschillende eetproblemen anorexia nervosa of boulimia nervosa veroorzaken een flinke gewichtsafname, beïnvloeden het dagelijks leven en kunnen zelfs permanent invloed hebben op de gezondheid.

Ouders kunnen helpen voorkomen dat hun kinderen een eetprobleem ontwikkelen door goede opvattingen over voeding en uitstraling mee te geven. Als je je zorgen maakt over je kind en je afvraagt of hij/zij een eetprobleem ontwikkeld is het belangrijk op goede hulp te vinden.

Over eetproblemen

Over het algemeen hebben eetproblemen vooral als oorzaak:

 • Zelfkritiek
 • Negatieve gedachten en gevoelens over het lichaamsgewicht
 • Verkeerde voeding en eetgewoontes die een normale lichaamsfunctie verstoren

Eetproblemen komen vaker voor bij meisjes dan bij jongens. 2 op  de 100 kinderen worstelen met een eetprobleem, meestal anorexia of boulimia. Helaas zijn veel kinderen succesvol in het verbergen van hun eetprobleem en duurt het vaak maanden of jaren voor ouders en familie erachter komt.

Kinderen met anorexia hebben een extreme angst voor gewichtstoename en een vertekend beeld van hun lichaamsgrootte en vorm. Ze streven naar een zeer laag lichaamsgewicht. Sommigen beperken hun voedselinname door een dieet, eten helemaal niet of sporten overmatig. Mensen met anorexia proberen zo weinig mogelijk te eten, en eten dan ook nog voedsel met weinig calorieën, daarnaast zijn ze vaak ook geobsedeerd over voedselinname.

Boulimia wordt gekenmerkt door eetbuien en periodes van vasten. Kinderen met boulimia schommelen in gewicht maar zullen nooit zo’n laag gewicht hebben als iemand met anorexia.

Het is belangrijk te weten dat eetproblemen makkelijk uit de hand lopen en het erg lastig is deze gewoontes te doorbreken. Eetproblemen kunnen ernstige problemen veroorzaken en een professionele behandeling is hierbij vereist.

Eetproblemen bij kinderen

De oorzaken van eetproblemen bij kinderen zijn niet helemaal duidelijk. Het is een combinatie van verschillende factoren zoals psychologische, genetische, sociale en ook erfelijke factoren.

De oorzaken van eetproblemen bij kinderen zit hem met name in de manier waarop ze zichzelf zien en hoe dat ze er eigenlijk uit zien. Iemand met anorexia of boulima heeft een enorme angst voor overgewicht. Ze denken dat ze dikker zijn dan dat ze in werkelijkheid zijn.

Kinderen en tieners met angststoornissen en andere obsessieve stoornissen hebben een verhoogde kans op eetproblemen.

Sommige onderzoeken suggereren dat de media een bijdrage geeft aan de stijging van mensen met eetproblemen. Zoals iedereen weet zijn de meeste beroemdheden in reclame, films, tv- en sportprogramma’s erg dun. Dit kan ertoe lijden dat met name meisjes denken dat dit een schoonheidsideaal is. Ze gaan dan overmatig sporten en eten een stuk minder.

Eetproblemen komen steeds vaker voor en dit met name onder meisjes die dunner willen zijn, een verkeerd zelfbeeld hebben en het gevoel hebben dat ze niet meer “in control” zijn.

De gevolgen van eetproblemen bij kinderen

De gevolgen van eetproblemen zijn ernstig. In extreme gevallen kunnen eetproblemen zelfs leiden tot de dood. Hoewel eetproblemen geen lichamelijke problemen zijn maar ernstige psychische en gedragsproblemen kunnen ze wel leiden tot gezondheidsproblemen.

Mensen met eetproblemen en met name anorexia hebben te maken met een lichaam die gaat op de “honger-modus” dit betekend dat het lichaam zeer weinig energie gaat gebruiken wat kan leiden tot:

 • Een daling van de bloeddruk , hartslag en ademhaling
 • Haaruitval en zachte vingernagels
 • Verlies van menstruatie perioden
 • Licht in het hoofd en weinig concentratie
 • Bloedarmoede
 • Vocht in de gewrichten
 • Broze botten

Mensen met boulimia, die ook veelvuldig braken kunnen last krijgen van:

 • Constante maagpijn
 • Schade aan de maag
 • Nier falen
 • Tandbederf
 • Verlies van menstruatie perioden
 • Verlies van het mineraal kalium

Waarschuwingssignalen bij eetproblemen

Het is een uitdaging om waarschuwingssignalen bij eetproblemen te signaleren. Kinderen en tieners zullen niet zelf zomaar hierover vertellen. Hoewel ze steeds meer zelfbewust zijn en zichzelf vergelijken met anderen betekend dit niet dat ze direct last hebben van eetproblemen.

Kinderen met eetproblemen vertonen ernstige problemen met het eten en hebben vaak de volgende lichamelijke tekenen:

 • Erg dun, broos, of uitgehongerd
 • Geobsedeerd door eten, voedsel en gewichtsbeheersing
 • Wegen zichzelf of zichzelf herhaaldelijk
 • Telt calorieën voor het eten
 • Eet alleen bepaalde voedingsmiddelen
 • Vermijd voedingsmiddelen zoals zuivel, vlees, tarwe en vetten
 • Sporten overdreven
 • Voelen zich dik
 • Zijn depressief of lusteloos en hebben weinig energie
 • Angst voor gewichtstoename
 • zijn intens ongelukkig met hun vorm van het lichaam en het gewicht
 • Maken excuses om onmiddellijk na de maaltijd naar het toilet te kunnen

 Behandeling van eetproblemen

De behandeling van eetproblemen richt zich op het omgaan met het verstoorde eetgedrag en het aanleren van nieuwe eetgewoontes.

Begeleiding, therapie en een voedingsdeskundige kunnen hierbij helpen. Deze professionals zullen je aanleren weer de waarde te zien van je lichaam en leggen je uit wat voedsel voor je doet.

Mensen die erg ondervoed zijn kunnen een ziekenhuisopname krijgen om zo weer op krachten te komen. Over het algemeen wordt aangenomen, hoe eerder hoe beter.

Voorkomen van eetproblemen

Je kunt zelf een goede rol spelen in de ontwikkeling van een gezonde opvatting over eten en hoe een lichaam eruit ziet. In een tijd van grote maatschappelijke bezorgdheid over obesitas, kan het lastig zijn voor ouders om te praten met hun kinderen over hun eetgewoonten.

Het beste is om de gezondheid van het lichaam, in plaats van gewicht te benadrukken. Zorg ervoor dat je kind weet dat je van ze houdt om wie ze zijn, niet hoe dat ze eruit zien.

Het is goed om de aantrekkelijkheid van beroemdheden te waarderen maar leg hierbij uit dat niet iedereen er zo uitziet. Geef ze mee dat het super is als je lichaam gezond is en dat goed eten hier ook bij hoort.

Probeer niet om een machtstijd met je kind aan te gaan over eten. Als je kind “vegetarisch” wil zijn is dit oké. Tieners gaan vaak door “trendy” periodes waarbij ze de grenzen proberen op te zoeken. Probeer hierbij de grenzen te stellen en praat er goed over met je kinderen.

Bekijk ook

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke (genetische) aandoening die de hersenen en het zenuwstelsel aantast.

Sociale Angststoornis

Een sociale angststoornis is een angst te gedragen in een beschamende manier terwijl je praat of een ontmoeting met andere mensen, vooral vreemden.

Gegeneraliseerde Angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) is een aandoening waarbij je de meeste dagen overmatige angst hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *