Gedragsproblemen in Scholen

Wat zijn de oorzaken van gedragsproblemen bij kinderen op school?

De school is vaak een van de eerste instanties die merkt dat een kind een gedragsprobleem heeft. Ouders schrikken dan ook vaak als de school belt over een dergelijk probleem. Als ouder kun je dan last krijgen van schaamte of angst.

Maak je geen zorgen, vooral niet wat anderen ervan vinden. Het gaat erom dat jouw kind wangedrag vertoont dat niet door de beugel kan. Wat voorop moet staan is het leerproces van je kind.

Voor ieder gedrag is een reden!

Zorg ervoor dat je weet waardoor het is ontstaan en bedenk hier een passende oplossing voor. Meerdere strategieën achter de hand hebben werkt het beste.

Te veel impulsen

Stoornissen zoals ADD, autisme, syndroom van Asperger en ADHD hebben als eigenschap dat kinderen die deze gedragsstoornis hebben niet goed tegen veel impulsen kunnen. Zo zou het lawaai op school, de andere kinderen, de lampen en de energie in de klas te veel prikkels kunnen geven.

Kinderen met deze gedragsstoornissen hebben hierdoor moeite met de concentratie en het maken van de werkjes. Om weer “controle” op de omgeving te krijgen gaan deze kinderen praten, druk doen en raken ze gefrustreerd.

Het kan zelfs voorkomen dat ze uit het niets in tranen of woede uitbarsten en dit wijst er veelal op dat de omgeving even teveel is. Deze kinderen hebben baad bij kleinere klassen, rustige school en weinig tot geen rommel in de gangen of aan de muur om zo de prikkels beperkt te houden.

Moeite met de uitdaging

Niet alle kinderen kunnen de snelheid op school aan en zijn gemaakt om op academisch niveau te studeren. Een kind dat bijvoorbeeld een probleem heeft met lezen zal zijn gevoel van schaamte uiten door een grote mond op te zetten. Ook kinderen met slechte ogen, slechte motoriek of een slecht gehoor hebben moeite met het bijhouden van de werkjes op school.

Zorg ervoor dat je je kind helpt met zijn of haar huiswerk, vraag je kind om hij of zij jou elke dag voorleest en vertel dit op school. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw kind altijd de strijd om het achterblijven op school gaat winnen.

Te weinig uitdaging

Op school zijn het voor de leraren moeilijke tijden om alle kinderen van de juiste leerbehoefte te voorzien. Vooral kinderen die goed zijn op school zijn moeilijker om bij de les te houden. Deze kinderen hebben vaak een speciale aanpak nodig om ze bezig te houden, terwijl de meeste lessen klassikaal zijn met zitten achter een bureau en een leerboek.

Zorg ervoor dat je kind jou verteld wat hij of zij graag zou willen doen en praat hierover met de leraar. Als een kind veel interesse toont in biologie, natuurkunde of wiskunde zorg dan dat je kind hier veel werkjes voor krijgt om zo betrokken te blijven bij de les. Dit zorgt voor minder verveling en ook minder gedragsproblemen in de klas.

Betrokkenheid van de ouders

Als ouder moet je betrokken blijven bij wat jouw kind op school doet, dit zorgt ervoor dat je weet waar jouw kind mee bezig is en weet je ook waar je op moet sturen mocht het mis gaan. Onderwijs zou prioriteit 1 moeten zijn voor ouders en het advies is dan ook om minimaal wekelijks te communiceren over de voortgang van uw kind op school.

Bekijk ook

Tips voor Kind met Autisme

Als je kind autistisch is dan sta je open voor alle tips die het dagelijkse leven makkelijker maken. In dit artikel tips voor uit en thuis.

Gedragsproblemen bij Volwassenen

Wanneer mensen denken aan gedragsproblemen bij volwassenen dan denken ze vaak aan kinderen. Maar veel gedragsproblemen komen dus ook voor bij volwassenen.

Gedragsproblemen op School

Steeds vaker komen gedragsproblemen op school voor. Leraren worden hier bijna dagelijks mee geconfronteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *