Gedragsstoornis Kind

Kinderen kunnen verschillende gedragsstoornissen ontwikkelen. Een deel hiervan kan van de angst zijn, dit is onderdeel van de normale ontwikkeling van een kind maar als deze angst blijvend is moet er gekeken worden of dit verhopen kan worden.

Angststoornissen wordt ontwikkeld bij ongeveer 7% van alle kinderen. Een derde hiervan heeft een fobie en 30% heeft een angst ontwikkeld. Verschillende gedragsstoornissen kunnen uit angst voorkomen, zo ook een obsessieve angststoornis, een scheiding angststoornis, sociale fobie, of een fobie voor specifieke angst in een situatie.

Een andere gedragsstoornis die ontwikkeld kan worden door kinderen is school fobie. Ongeveer 5% ontwikkeld deze stoornis die erg lijkt op een angststoornis of een depressie. De behandeling van de psychische stoornis begint met het contacten van de school waarom het kind niet komt. Daarna zal gezinstherapie en opleiding van de ouders volgen om het kind weer normaal te laten functioneren.

Hoewel het meeste onderzoek uit gaat naar gedragsproblemen kan “school fobie” een gedragsprobleem zijn waar meer onderzoek naar gedaan zou moeten worden.

Veel gedrag dat ongewenst is wordt vaak als gedragsstoornis beschouwd. Vaak is dit een normaal verschijnsel in de vroege ontwikkeling van een kind. Een jong kind is nog niet in staat om zijn eigen omgeving te beheersen en zal dit uiten in woede of driftbuien omdat ze hierover gefrustreerd zijn.

Als ouder kun je maar beter de kamer verlaten of in ieder geval een bestraffende reactie voorkomen. Kinderen schrikken hierdoor vaak van hun eigen gedrag en zullen vanzelf terug gaan naar comfort en rust. Naast gedragsproblemen heb je ook nog de incidenten, liegen, schreeuwen, en soms zelfs bijten. Dit hoort bij de ontwikkeling en ingrijpen is pas rechtvaardig als deze incidenten een patroon gaan vormen.

1x is een incident, 2x is twijfel, 3x is een patroon. Daarnaast zijn spijbelen, brandstichting, stelen, agressie en antisociaal gedrag geen normale ontwikkelingen en zullen daarom ook direct gestraft moeten worden om herhaling te voorkomen.

ADHD

Deze veelvoorkomend gedragsprobleem wordt gekenmerkt door het geringe vermogen om taken uit te voeren. Kinderen zijn overactief, maken snel fouten, kunnen niet geconcentreerd blijven, hebben moeiten om rustig te spelen, zijn impulsief en onderbreken anderen tijdens het spreken.

Voordat de diagnose voor dit gedragsprobleem kan worden gesteld zal gedurende langer dan 6 maanden de voortgang van een kind gevolgd moeten worden.

Bekijk ook

Tips voor Kind met Autisme

Als je kind autistisch is dan sta je open voor alle tips die het dagelijkse leven makkelijker maken. In dit artikel tips voor uit en thuis.

Gedragsproblemen bij Volwassenen

Wanneer mensen denken aan gedragsproblemen bij volwassenen dan denken ze vaak aan kinderen. Maar veel gedragsproblemen komen dus ook voor bij volwassenen.

Gedragsproblemen op School

Steeds vaker komen gedragsproblemen op school voor. Leraren worden hier bijna dagelijks mee geconfronteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *