Gevolgen Narcistische Moeder

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontstaat in de jeugd, het kan zijn dat een kind te veel verwend en ge├»dealiseerd is door zijn ouders waardoor het denkt dat de hele wereld om hem draait. Maar het kan ook zo zijn dat narcisme ontstaat door een defensieve reactie op jeugdtrauma’s zoals misbruik,mishandeling en verwaarlozing.

De persoon bouwt dan een muur op om zich heen,ziet alle mensen als slecht behalve zichzelf, laat geen gevoelens toe en begint een leven met zelfzucht en eigen belang. Relaties aangaan is erg moeilijk. Een moeder die narcistisch is kenmerkt zich als een vrouw die zichzelf heel belangrijk voelt,altijd gelijk heeft,behoefte heeft aan aandacht,leeft in een fantasiewereld,manipuleert en liegt.

Narcistische moeder

Ook heeft ze geen empathie voor een ander zelfs niet voor haar eigen kinderen. Zij is niet echt in staat om van haar eigen kinderen te houden,maar gebruikt ze vaak als middel om bewondering te krijgen van haar omgeving. Ze ziet haar kinderen niet als individu,maar enkel en alleen als deel van zich zelf om bijvoorbeeld mee te pronken of aandacht mee te krijgen. Ze vernedert haar kinderen door bijvoorbeeld te zeggen dat ze niet deugen en maakt nooit complimentjes,prijst vaak wel andere kinderen ook al zijn die prestaties minder dan die van haar eigen kinderen.

Kind van een narcistische moeder

Kinderen van een narcistische moeder voelen zich vaak minderwaardig en hebben het idee dat ze nooit wat goed kunnen doen.Ze kunnen zichzelf niet zijn,moeten constant voldoen aan de verwachtingen en verlangens van hun moeder.Ze voelen zich vaak alleen en onbegrepen.Tegen over de buitenwereld is het namelijk niet altijd duidelijk wat er omgaat in het gezin en komt de moeder over als een sterke persoonlijkheid.

De moeder kan ook jaloers gedrag vertonen tegen over haar kinderen,vooral als de kinderen wat ouder worden kan ze ze gaan zien als concurrenten,ze probeert zich in vriendschappen en relaties te mengen. Voor kinderen met een narcistische moeder is het leven erg zwaar omdat ze op zo’n extreme manier opgroeien raken ze beschadigt.Ze hebben geen eigenwaarde,hebben moeite met gevoelens en het aangaan met relaties,cijferen zichzelf weg en proberen het altijd een ander naar z’n zin te maken.Soms zetten kinderen zich ook af en verbreken het contact met hun moeder. Door de gevolgen van het opgroeien met een narcistische moeder kunnen kinderen zelf ook narcistische trekjes ontwikkelen.

Bekijk ook

Wat is een Narcistische Persoonlijkheid?

Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand in zijn omgeving die je als een narcistische persoonlijkheid kan bestempelen. Maar wat houdt dat woord precies in?

Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Kenmerken

Kenmerken van de narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn voornamelijk de grootheidswaanzin en de enorme behoefte aan waardering.

Hoe Omgaan met een Narcist

Hoe omgaan met een narcist, een vraag die misschien vaak voorkomt maar die niet zo snel beantwoord kan worden.

Een reactie

  1. hallo ,
    ik ben 22jaar ik denk dat ik ook te maken gehad heb met een narcistische moeder ik ben op 21jaar weg gegaan van bij haar thuis omdat ik voelde dat de moeder kind relatie wat we hadden niet juist was en niet meer gezond was voor mij door die problemen die in het artikel ook worden aangeven :geen liefde gehad meer als uitgangsbord behandelt geweest etc etc Nu zit ik op een punt dat ik echt moeite heb met mijn ware aard te zijn: ik stel mij in de buitenwereld zeer terughoudend op en iet wat me totaal begint te storen is dat ik thuis nu ook wel narcistisch kan reageren of me gedragen… dit gaat in de richting van mijn moeders gedrag en dit wil ik niet als kind was ik een heel ander persoon . ook ik sta heel verward in het leven voor het moment weet niet goed wie ik ben wat ik wil daarom zou ik rond deze problematiek graag hulp zoeken maar weet niet hoe bij wie of waar ik hiervoor terecht kan .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *