Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Kenmerken

Kenmerken van de narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn voornamelijk de grootheidswaanzin en de enorme behoefte aan waardering. De narcistische persoonlijkheidsstoornis komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. Deze stoornis is genoemd naar Narcissus, een figuur uit de Griekse mythologie, die verliefd werd toen hij zijn eigen beeltenis in het water van een vijver zag verschijnen. Andere kenmerken van personen met deze stoornis zijn:

  • Hebben weinig empathie voor anderen
  • Zijn oppervlakkig in hun relaties
  • Vinden het zwak om afhankelijk van anderen te zijn
  • Zijn veeleisend en hebben een arrogante uitstraling
  • Fantaseren over macht, schoonheid of ideale liefde
  • Zijn regelmatig jaloers op anderen of denken dat anderen jaloers op hen zijn

Gevolgen van de narcistische persoonlijkheidsstoornis

Door de onredelijke eisen die personen met deze stoornis aan andere mensen stellen kunnen ze de belangrijke personen in hun leven kwijtraken. In de relaties met geliefden, familie of vrienden waarin zij zichzelf de belangrijkste persoon vinden en waar zij geen empathie voor de anderen kunnen opbrengen gaat het vaak mis. Mensen worden kwaad of krijgen het gevoel dat ze door de narcistische persoon uitgebuit worden. Tegelijkertijd zijn de personen met deze stoornis zelf erg kwetsbaar omdat ze zo’n hoge dunk van zichzelf hebben.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis kenmerken: Oorzaken

Het is niet bekend hoe een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontstaat maar er zijn wel verschillende theorieën waarvan vermoed wordt dat ze bijdragen aan het ontstaan ervan. Zo zou de manier van opvoeden een oorzaak kunnen zijn. Een opvoeding waar het kind geen aandacht krijgt of genegeerd wordt. Dan zou het kind door verwaarlozing of trauma’s deze stoornis kunnen ontwikkelen als reactie. Maar ook het tegengestelde zou de reden kunnen zijn, wanneer een kind op een voetstuk wordt geplaatst en behandeld wordt alsof het heel bijzonder is. Maar ook dan zou de stoornis kunnen ontstaan als defensieve reactie tegen de afwijzing door personen in de naaste omgeving.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis kenmerken: Behandeling

Meestal wordt therapie aangeraden om te werken aan het kwetsbare ego van de persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Met als doel het verbeteren van het zelfbeeld en het krijgen van een meer realistische kijk op de wereld, de mensen waar de persoon mee omgaat en ook op zichzelf. Ook het aanleren van technieken om relaties met anderen te verbeteren is een onderdeel van de therapie. De stoornis verdwijnt er niet door maar het leven van de persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis en de omgeving kan er veel baat bij hebben. Medicatie wordt niet gegeven behalve als de persoon last heeft van een depressie of angsten waar medicijnen bij kunnen helpen. De narcistische persoonlijkheidsstoornis kenmerken kunnen door therapie verminderd worden.

Bekijk ook

Wat is een Narcistische Persoonlijkheid?

Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand in zijn omgeving die je als een narcistische persoonlijkheid kan bestempelen. Maar wat houdt dat woord precies in?

Hoe Omgaan met een Narcist

Hoe omgaan met een narcist, een vraag die misschien vaak voorkomt maar die niet zo snel beantwoord kan worden.

Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Relatie

Een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft bevestiging nodig, en zal alles doen om die bevestiging ook te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *