Hoe Omgaan met een Narcist

Hoe omgaan met een narcist,  een vraag die misschien vaak voorkomt maar die niet zo snel beantwoord kan worden. We willen eerst weten wat narcisme eigenlijk inhoudt. Wie of wat is een narcist eigenlijk. Hoe gedraagt hij zich ten opzichte van anderen en is met een narcist te leven.

Narcisme is een term uit de psychologie en kenmerkt zich door een obsessie met de eigen persoon (uiterlijk). Egoïsme, dominantie en gebrek aan inlevingsvermogen zijn de kenmerken van een narcist. Er zijn allerlei typen narcisme. Eigenlijk heeft iedereen wel een licht narcistische inslag. Het vervelende is dat de narcist die je oppervlakkig kent niet zodanig te herkennen is als narcist.

Het zijn vaak innemende, charmante mensen die sociaal aangepast gedrag vertonen. Ze zien er verzorgd uit werken vaak hard en handhaven zich met succes op de werkvloer. Het wordt anders wanneer de narcist de partner is of een familielid die dichtbij staat.

Gedrag van de narcist

Een aantal gedragskenmerken van de narcist die je bemerkt als je dicht bij hem staat:

 • Egoïstisch: Is op zichzelf en zijn eigen behoeftes gericht. Als de ander (partner) iets heeft, b.v. ziek zijn dan interesseert hem dat niets. Maar is hij zelf ziek dan verwacht hij dat de partner alles voor hem doet.
 • Voelt zich superieur aan de ander, Eeuwig op zoek naar bevestiging en vinden de ander maar dom.
 • Behandelt zijn partner en kinderen thuis anders dan in het openbaar.
 • Zijn ontevreden, onvoorspelbaar en kunnen onverwacht veranderen van een aardig iemand in een tiran.
 • Kortom onvoorspelbare mensen die heel moeilijk zijn om mee te leven. Het zijn onevenwichtige mensen die iemand schade kunnen berokkenen.
 • Een gezonde relatie met een narcist is bijna niet mogelijk. Ze nemen alles en geven niks.
 • Heel moeilijk om daar iets mee op te bouwen. Ze hebben vaak al vele relaties achter de rug.

Binnen een relatie met een narcist

Een narcist zoekt altijd een gevoelige vrouw en overlaadt haar met liefde en attenties. De vrouw valt voor hem maar na een poosje komt de ware aard naar boven maar dan ben je al gebonden. Het gaat van kwaad tot erger en je wilt weg uit deze relatie. Maar dan zwicht je weer voor zijn lieve woorden. Er zijn daarna steeds herhalingen, conflicten, weer goedmaken enz.enz.

Hoe omgaan met een narcist: wat moet je doen

 • Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over narcisme
 • Ga niet het conflict aan
 • Bewaar je onafhankelijkheid
 • Kritiek en verwijten zijn zinloos
 • Negeren en nergens op in gaan
 • Stop met de relatie, het kan soms beter zijn voor je eigen geluk om te vertrekken

Bekijk ook

Wat is een Narcistische Persoonlijkheid?

Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand in zijn omgeving die je als een narcistische persoonlijkheid kan bestempelen. Maar wat houdt dat woord precies in?

Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Kenmerken

Kenmerken van de narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn voornamelijk de grootheidswaanzin en de enorme behoefte aan waardering.

Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Relatie

Een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft bevestiging nodig, en zal alles doen om die bevestiging ook te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *