Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Relatie

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis relatie aangaan met iemand die aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis lijdt, een relatie aangaan is heel makkelijk. De persoon zal enorm zijn best doen goed over te komen, in ieder geval zolang hij denkt er beter van te worden.  Een van de kenmerken van een narcistische persoonlijkheidsstoornis is het zoeken naar erkenning en waardering. Dit zal door een ander opgevat kunnen worden als een zoeken naar liefde, en daaruit kan gemakkelijk een relatie ontstaan. Door de extreem op zichzelf geconcentreerde persoonlijkheid is er echter in de meeste gevallen geen sprake van een gezonde, gebalanceerde relatie tussen twee gelijkwaardige partners.

Narcisme kenmerken relatie

Een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft bevestiging nodig, en zal alles doen om die bevestiging ook te krijgen. Strikte controle van de mensen om hem heen is daarvoor, in de ogen van die persoon, noodzakelijk. Omdat die persoon ook niet de schuld van zijn fouten op zich neemt, is het alweer noodzakelijk personen in zijn omgeving te controleren. De eerste persoon in een relatie die de persoon kan bevestigen, hem kan vertellen hoe goed hij is, is de partner. De eerste persoon die de schuld voor fouten, binnen of buiten de relatie, kan dragen, is alweer de partner.

Een narcistische persoon is heel goed in het manipuleren van de mensen om hem heen. Hij zal deze kunde gebruiken om de liefde of verliefdheid die de partner voor hem voelt om te vormen tot gehoorzaamheid. Bij het niet vervullen van de gehoorzaamheids-eisen wordt op het schuldgevoel ingespeeld, en straffen, zelfs lijfstraffen, zijn niet ongewoon. De partner krijgt te horen dat zij de schuldige zal zijn als de relatie mislukt. Zij is verantwoordelijk voor de fouten die gemaakt zijn, omdat zij niet deed wat er gezegd werd.

Relatie met narcist

Door de extreme jaloezie en de angst de partner kwijt te raken, zullen de spanningen binnen de relatie alleen maar verder toenemen. De partner zal gaan merken hoe onbetrouwbaar de narcistische persoon is. Er zullen ruzies volgen en mogelijk zelfs mishandelingen. Het is voor een narcistische persoon niet mogelijk een relatie te handhaven. Vooral omdat het zelfbeeld en het beeld naar buiten toe bestaat uit een zorgvuldig opgebouwde keten van leugens en halve waarheden zal de persoon op een bepaald moment door de mand vallen.

Het is heel gewoon voor een narcistische persoon om relatief veel, kortstondige relaties te hebben gehad. Natuurlijk is er ook een verhaal om de schuld bij de ander te leggen. De charme en het zelfvertrouwen die de persoon ten toon zal spreiden bij de nieuwe relatie zal zorgen voor een snelle ontwikkeling van verliefdheid naar samenwonen of een huwelijk. Maar het kan haast niet anders, ook die nieuwe relatie is gedoemd te falen.

Bekijk ook

Wat is een Narcistische Persoonlijkheid?

Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand in zijn omgeving die je als een narcistische persoonlijkheid kan bestempelen. Maar wat houdt dat woord precies in?

Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Kenmerken

Kenmerken van de narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn voornamelijk de grootheidswaanzin en de enorme behoefte aan waardering.

Hoe Omgaan met een Narcist

Hoe omgaan met een narcist, een vraag die misschien vaak voorkomt maar die niet zo snel beantwoord kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *