Informatie over Borderline

De persoonlijkheidsstoornis Borderline is een psychologische ziekte die als ernstig gemerkt kan worden. De kenmerken van een Borderline stoornis zijn stemmingswisselingen, afwijkend gedrag en het er op na houden van instabiele relaties.

Borderline als relatief nieuwe aandoening

De stoornis is voor het eerst in 1980 vermeld als persoonlijkheidsstoornis. Het werd toen omschreven in de Diagnose en Statistische Handleiding voor mentale ziektes (DSM-III). Deze handleiding wordt door de gezondheidszorg en psychiatrie gebruikt om de verschillende psychische aandoeningen te diagnosticeren. Alle verschillende fases en kenmerken van een mentale stoornis worden daarin beschreven.

Bij een ernstige vorm van BL kunnen mensen ook last hebben van tijden met korte psychoses, hierdoor is de stoornis moeilijker te diagnosticeren en wordt er nog steeds over nagedacht of dit niet een ander type borderline zou kunnen zijn. Er is dus meer onderzoek nodig naar de verschillende gradaties.

De term borderline persoonlijkheidsstoornis wordt te p pas en te onpas gebruikt zonder dat eigenlijk duidelijk is waar men het over heeft en welke symptomen wel of niet bij de aandoening horen. Dit komt ook omdat er nogal wat overlap is met andere aandoeningen zoals autisme en depressie. De term is dus eigenlijk niet duidelijk omschreven. Dit komt omdat mensen met een borderline stoornis lijden aan verschillende klachten die ook duidelijk naar voren komen in andere persoonlijkheidsstoornissen. Het gaat juist om de combinatie die maken dat mensen aan Borderline lijden. Een complex van factoren is dus noodzakelijk om daadwerkelijk als een borderliner te worden gediagnosticeerd. Denk hierbij aan de bovengenoemde kenmerken.

De andere klachten die vaak voorkomen bij een borderline stoornis zijn drugs-/alcohol-/sex- misbruik, zelfmoord gedrag, voltooide zelfmoord pogingen of beschadiging van jezelf.

Borderline persoonlijkheidsstoornis komt bij ongeveer 1,6 procent van de volwassenen voor. Het is moeilijk te behandelen maar de ziekte verbetert wel naar mate de persoon ouder wordt.

Bekijk ook

Gespleten Persoonlijkheid

Veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben een andere aandoening in aanvulling op BPS zoals een gespleten persoonlijkheid.

Wat te Doen als ik Borderline heb?

Het nemen van die eerste stap om jezelf te helpen is misschien moeilijk. Bekijk wat de behandelingsopties en de behandeling tegen Borderline kan zijn.

Kan ik een Vriend Helpen met Borderline?

Ken je iemand die borderline heeft en beïnvloedt dit jou ook? Het belangrijkste is je vriend of familielid te helpen om de juiste diagnose te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *