Moeite met Informatie Verwerken

Als je kind moeite heeft met het verwerken van de voorgelegde informatie op school kan dit worden ingedeeld in onderstaande categorieën. Om kinderen te helpen het meeste uit de lestijd te halen zullen onderstaande punten je tips geven en helpen.

Verschillende soorten informatie verwerken

Verwarring met getallenreeksen

Kinderen of volwassenen kunnen vaak last hebben van verwarring met getallenreeksen of getallenlijsten of richtingen. Als voorbeeld horen deze mensen 94 in plaats van 49. Ze verwarren links met rechts en hebben moeite met het schrijven van meerdere getallen achter elkaar. Als tip bij verwarring met getallenreeksen: Zorg ervoor dat je duidelijke schriftelijke instructies krijgt, met als versterking mondelinge instructies. Gebruik “beelden” bij het verwerken van informatie om een duidelijker beeld te krijgen.

Moeite met het herinneren wat gehoord werd

Het is erg lastig om instructies op te volgen of de les te volgen als je moeite hebt met wat er verteld is. Het opnieuw oproepen van informatie is voor deze mensen erg lastig. Als tip voor deze mensen is het maken van een schriftelijke instructie om terug te kijken en een lijst met hoofdlijnen wat er verteld is.

Problemen bij het gebruik van een apart antwoordblad

Met het maken van toetsen zijn er kinderen en studenten die vaak problemen hebben met het invullen van de antwoorden op een antwoordblad. Ze verliezen de plaats van de vraag te vaak en hebben problemen dit te lezen. Draaien de antwoorden om en hebben moeite met het vergelijken van de antwoorden en de opdracht. Als tip voor deze problemen is het lezen van de aanwijzingen hardop, mondelinge extra instructie. Het maken van een overzicht met kleuren antwoorden en nummers.

Moeite hebben met herinneren wat er is gezien

kinderen kunnen moeite hebben met herinneren wat er is gezien, vaak wordt hier mee begrijpend lezen bedoelt, of het maken van wiskundige vergelijkingen. Deze kinderen hebben veel moeite met het terugroepen van informatie en zijn vaak snel afgeleid. Tip: zorg voor duidelijke hand-outs en extra mondelinge instructie.

Onvermogen om letters correct te vormen

Kinderen of studenten kunnen hun eigen handschrift soms niet meer lezen. Oefenen met schrijven kan helpen maar vaak werkt alleen een mondeling examen. Tip: neem op een videorecorder op wat er onthouden moet worden.

Bekijk ook

Mijn Kind Wordt Gepest

Als jouw kind wordt gepest op school is dit vaak erg moeilijk voor je kind, voornamelijk om met de “pester” om te gaan.

Weerbaarheidstraining voor Kinderen

Wist je dat 1 op de 5 scholieren is gepest in het afgelopen jaar? Een weerbaarheidstraining voor kinderen maakt je kind meer weerbaar tegen pesterijen.

Dyslexie Kenmerken

Dyslexie is een aangeboren afwijking. De eerste Dyslexie kenmerken zijn vaak al van baby af aan duidelijk te herkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *