Weerbaarheidstraining voor Kinderen

Wist je dat 25% van de openbare scholen melden dat pesten onder kinderen gebeurt op een dagelijkse of wekelijkse basis? Een weerbaarheidstraining voor kinderen maakt je kind meer weerbaar tegen pesterijen. Wist je dat 1 op de 5 middelbare scholieren is gepest in het afgelopen jaar?

Het goede nieuws is dat, omdat pesten zoveel aandacht krijgt, dat scholen en gemeenschappen (en zelfs BN’ers) zicht hard hebben gemaakt voor een sterke anti pesten houding.

Je kunt thuis ook je steentje bijdragen aan een weerbaarheidstraining voor je kind. Wij hebben vijf strategieën op een rij gezet om kinderen ervan te weerhouden steeds doel te worden van pesterijen:

  1. Praat erover: Praat over pesten met je kinderen en laat andere familieleden hun ervaringen delen. Als een van je kinderen open praat over dat hij gepest wordt geef dan aan dat dit erg dapper is en bied hem of haar de mogelijkheid om dit altijd te bespreken. Zorg daarnaast voor onvoorwaardelijke steun naar je kind. Overleg met school om te kijken hoe dat het personeel en de leerkracht deze situatie gaan aanpakken.
  2. Verwijder het doel: Als je kind wordt gepest door een pestkop die uit is op een bepaald item zorg dan dat je kind dit niet meer meeneemt. Is dit bijvoorbeeld een gadget, tas of boek moedig je kind dan aan dit niet meer mee te nemen.
  3. Buddy voor de veiligheid: Twee of meer vrienden die bij hun kluisjes staan hebben minder kans om te worden gepest dan een kind dat helemaal alleen is. Herinner je kind aan het buddy systeem wanneer hij vaak gepest wordt.
  4. Blijf kalm: Als een pestkop toeslaat, dan kan een kind al beste verdediging kalm blijven. Negeer de kwetsende opmerkingen, vertel de pester rustig dat hij of zij moet stoppen en loop gewoon weg. Pestkoppen worden alleen getriggerd als anderen erop in gaan anders is het niet “leuk”.
  5. Probeer niet om de strijd zelf aan te gaan: Soms kan praten met de ouders van een pester constructief zijn, maar het is algemeen het beste om dit te doen in een omgeving van een leerkracht, school of iemand die hierin kan bemiddelen.

Bekijk ook

Mijn Kind Wordt Gepest

Als jouw kind wordt gepest op school is dit vaak erg moeilijk voor je kind, voornamelijk om met de “pester” om te gaan.

Dyslexie Kenmerken

Dyslexie is een aangeboren afwijking. De eerste Dyslexie kenmerken zijn vaak al van baby af aan duidelijk te herkennen.

Kenmerken Dyslexie

Om Dyslexie te kunnen herkennen zul je bewust moeten zijn van de leesvaardigheid van je kinderen. Hoe vroeger je de problemen herkend des te beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *