Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Behandeling

Mensen hebben een narcistische persoonlijkheidsstoornis behandeling eigenlijk allemaal nodig. Maar het lastige is dat deze mensen zelf vaak niet willen accepteren dat zij een probleem hebben. Ze zien zichzelf als volmaakt en stellen zichzelf op een voetstuk en eventuele problemen worden volgens hen altijd door anderen veroorzaakt. Vaak zijn deze mensen heel ambitieus en door te groeien in hun prestaties willen ze bereiken dat andere mensen hen bewonderen. De reactie is echter vaak dat mensen hen arrogant en verwaand vinden.

Oorzaak

Het is lastig om precies aan te geven wat nu de oorzaak is voor een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Vaak is het wel een combinatie van factoren. Je zou dan kunnen denken aan doorgemaakte trauma’s in de kindertijd, een bepaald ontwikkelingspatroon in de opvoeding door ouders. Daarnaast hebben mensen met deze stoornis meestal ook nog wel meer psychische problemen zoals bijvoorbeeld angst en depressie.

Kenmerken

Deze persoonlijkheidsstoornis komt het meest voor bij mannen, ongeveer 1 procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan deze stoornis. Narcistische mensen vinden zichzelf heel speciaal, ze stellen zichzelf continu in het middelpunt. Alles draait om hen. Kritiek is iets waar ze zeer slecht tegen kunnen. Wanneer iemand kritiek op hen heeft zullen ze daarop vaak reageren door middel van boosheid en agressie. Het dubbele bij deze mensen is dat ze zich aan de ene kant bewonderd willen zien, maar aan de andere kant hebben ze vaak een heel laag zelfbeeld. Het is moeilijk om een relatie aan te gaan met iemand met een narcistische persoonlijkheid. In eerste instantie lijken deze mensen erg charmant, maar uiteindelijk zijn ze niet echt geinteresseerd in de ander.

Narcisme behandeling

De meest aangewezen behandeling bij een narcistische persoonlijkheidsstoornis is het volgen van psychotherapie. Vaak in combinatie met medicijngebruik om angsten en depressie te verminderen. Tijdens de psychotherapie werkt men bijvoorbeeld aan het leren stellen van haalbare doelen, leren omgaan met kritiek, zich leren verplaatsen in andere personen en hun behoeften. Daarnaast wordt ook gewerkt aan het ontwikkelen van een realistisch zelfbeeld. Als iemand echt gemotiveerd is tijdens de behandeling zal er na verloop van tijd zeker een verlichting van de klachten waar te nemen zijn. Belangrijk is hierbij ook dat er een klik is met de therapeut. Een narcist wil uiteraard alleen behandeld worden door de allerbeste therapeut want voor hem of haar is alleen het allerbeste goed genoeg. Een narcistische persoonlijkheidsstoornis behandeling is daarom dan ook niet eenvoudig, maar wel aan te raden.

Bekijk ook

Wat is een Narcistische Persoonlijkheid?

Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand in zijn omgeving die je als een narcistische persoonlijkheid kan bestempelen. Maar wat houdt dat woord precies in?

Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Kenmerken

Kenmerken van de narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn voornamelijk de grootheidswaanzin en de enorme behoefte aan waardering.

Hoe Omgaan met een Narcist

Hoe omgaan met een narcist, een vraag die misschien vaak voorkomt maar die niet zo snel beantwoord kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *